Zgodbe

Nisem svetnik!

S. M.
17. 2. 2022, 23.31
Posodobljeno: 17. 2. 2022, 23.40
Deli članek:

Zgodilo se je prvič in dogodek je bil v vseh pogledih izjemen. Papež Frančišek je mnoge presenetil, ko je nastopil v nedeljski pogovorni oddaji Takšni so časi (Che tempo che fa) na tretjem programu italijanske televizije Rai. Predstavil je svoj pogled na številne težave sodobnega sveta in tudi v svojem značilnem slogu spregovoril o svoji zasebnosti.

Profimedia
Papež Frančišek je gostoval v pogovorni oddaji

Dokazov, da je papež Frančišek kljub svojim letom sodoben človek, je veliko. Prisoten je na družbenih omrežjih, v svojih nagovorih komentira aktualno dogajanje ter ostaja kritik današnje družbe potrošništva in brezbrižnosti. Tako je bilo tudi v televizijskem pogovoru, ki ga je vodil Fabio Fazio, znan novinar in komentator. Že napoved, da bo v njegovi oddaji nastopil kar papež, je vzbudila veliko zanimanja. Prvič zato, ker poglavar Katoliške cerkve ne daje intervjujev, drugič zato, ker oddaja ni verska, prav nasprotno. V njej se ob nedeljah vrstijo različni gosti, od glasbenikov do strokovnjakov, od pisateljev do igralcev in komikov ter slavnih tujih gostov, ki pridejo s tem ali onim razlogom v Italijo promovirat svoje dosežke. Fazio se lahko pohvali, da je v zadnjih letih gostil Madonno, Lady Gaga, Ibrahimovića in Peleja. Seznam izjemnih gostov je res dolg, a papež bo, to je zdaj zgodovinska resnica, imel na njem posebno mesto.

Fazio je imel vidno tremo. Vnaprej pripravljena vprašanja je včasih komaj izgovoril in bil v svoji vlogi kot kak ministrant. Papež pa je kot veliki govornik in mislec sproščeno odgovarjal na vprašanja, ne da bi imel pred sabo napisane odgovore. V oddajo se je vključil preko kamer iz svojih prostorov v Vatikanu in ni zares prišel v studio, a tega so danes gledalci zaradi pandemije že navajeni. Posnetek je vseeno deloval kot spontan pogovor v živo.

Vsebina se je usmerila na protislovja sodobnega sveta, ki so slišati kot nerešljiva ovira: ustvarili smo jih ljudje sami, a jih ne znamo preseči, rešiti ali spremeniti. Kako je to mogoče? Kako bi morali ravnati, da bi bilo drugače? Veliko priložnosti za razmislek so ponudili papeževi dragoceni odgovori.

Dogodek sicer ni minil brez burnih odzivov, pozitivnih in negativnih. Zelo glasni so bili po oddaji vsi tisti, ki bi papeža še vedno raje videli v slonokoščenem stolpu, odmaknjenega in spiritualnega, kot duhovnega vodjo, poglobljenega v teološke vsebine. A papež Bergolio pač ni tak. Ljudem želi biti blizu, z njimi v središču dogajanja in jih kot dušni pastir spodbujati k dobremu. Oblika, kako to narediti, je zanj manj pomembna, in tudi znani televizijski šov je najbrž razumel kot priložnost za svoje poslanstvo.

Težava sodobnega sveta je brezbrižnost. Povzemamo nekaj poudarkov iz pogovora. Fazio je papeža najprej vprašal, kako prenaša težo svoje vloge. »Vprašanje je nekoliko pretirano,« je komentiral vprašani. »Če pogledamo, kako se vsak dan borijo številni posamezniki za preživetje, ko ne vedo, ali bo njihova plača zadostovala za preživetje družine, še posebej v času pandemije, potem ne bi bil iskren, če bi trdil, da nosim veliko breme. Delam enako kot številni drugi ljudje in pri tem nisem sam, imam veliko sodelavcev,« je dodal. O migrantski krizi meni, da ta težava še bolj kot druge kaže našo brezbrižnost in delitve. »Na prvem mestu so, žal, še vedno vojne, ljudje pa na drugem.« Opozoril je na vojno v Jemnu, ki traja že skoraj deset let, a rešitve še ni. »Štejeta le vojna in prodaja orožja. Pomislite, da bi lahko z enoletnim izdatkom za izdelavo orožja nahranili in izobraževali vse ljudi na svetu, ki zdaj tega nimajo. A to je v drugem planu, v prvem so vojne vseh oblik, od ideoloških do ekonomskih, ter prodaja orožja.«

To, kar se dogaja z migranti v Sredozemlju, ki je danes največje grobišče v Evropi, je kriminal, je poudaril. Nad tem bi se morali zamisliti. Znano je, da ljudje v Libiji živijo v taboriščih in trpijo v rokah trgovcev z ljudmi. Potem tvegajo, ko prečkajo morje, nazadnje pa so zavrnjeni. Dejstvo je, da bi si morala politika bolje razdeliti odgovornost za te ljudi. Evropska unija bi se o tem morala dogovoriti in preprečiti krivice. Migrante je treba sprejeti, jih voditi, jim omogočiti napredovanje in jih integrirati v družbo. Pomislimo še na to, da številne države potrebujejo nove prebivalce, ki lahko s svojim delom pomagajo.

Tudi uničevanje planeta je kriminal. Papež je opozoril še na en fenomen: čim izvemo za tragedijo, jo pozabimo in postanemo brezbrižni, težave drugih se nas ne dotaknejo. Morali pa bi narediti prav to, se dotakniti, izkusiti težave drugih, kot so to med pandemijo naredili številni zdravstveni delavci, ki so bili v stiku z bolniki. »Če ne spoznamo težav drugih, ne bomo nikoli našli rešitve. Tako se začne kultura brezbrižnosti.«

To velja tudi za uničevanje planeta, na katerem živimo. Znanstveniki opozarjajo, da otrok, ki se rodi danes, morda čez trideset let ne bo več imel sprejemljivih pogojev za življenje. 

Več v reviji Jana št. 715.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov