Mnenja

Zima je ...

Majda Juvan
17. 2. 2022, 23.28
Posodobljeno: 17. 2. 2022, 23.30
Deli članek:

Revija Zarja
Majda Juvan


Še nekaj dni pa bodo počitnice. Evropa se počasi odpira. Nekaj zato, ker je v večjem delu kar dobro precepljena, nekaj zato, ker se virus umirja, nekaj pa tudi zato, ker je treba živeti in preživeti. Turizem je pomembna panoga. Poznam kar nekaj ljudi, ki komaj čakajo, da bodo spet potovali. Saj vem, najde se kdo, ki se nad takimi silno in stalno zgraža. Urednica ene od tedenskih prilog dnevnega časopisa je vsa iz sebe, češ, glejte jih, spet nas bodo vse okužili. A jaz mislim, da če bomo še kar živeli v domači zatohlosti, izolacijah in samoizolacijah, se še lep čas – če sploh še kdaj – ne bomo pobrali.

V dveh letih in več te epidemije se je nabralo kar veliko. Ne tako dolgo tega sem si morala priznati, da si me je covid podredil bolj kot karkoli kdaj prej. Dolgo sploh nisem opazila, da sem tako rada doma. Da mi je nakupovanje odveč, da me je gledališča strah, ker je tam na kupu veliko ljudi, da v kinu nisem bila že ohoho dolgo, pa tudi na kosilu ali večerji v lokalu ne. Čakam na terase. Da o prijateljskih druženjih, zdaj pri enem, zdaj pri drugem, niti ne govorim. Ni jih. Ni bilo spodobno vabiti, ni bilo spodobno priti. In tako opuščamo vedno več vsega, kar nas je družilo, zabavalo, osrečevalo, socializiralo.

A počasi je dovolj. Še ko sta bila sinova šolarja, smo med počitnicami smučali v Dolomitih. Pa čeprav sva morala za to razkošje varčevati vse leto. Predlani naju je prestrašil covid, lani so bili zaprti. Kaj pa letos? Greva! Razlog pa en sam. Če še letos ne greva, verjetno ne bova šla nikoli več. Človek se odvadi, vda, popusti. In si reče, da zaradi celih kosti.

Dolomiti. Z vsemi potrebnimi papirji in maskami FFP2. Vse je teklo kot po maslu. In dosledno. Lastnik apartmaja, že domala prijatelj, je, preden sva dobila ključe, preveril najin covidni certifikat, vsako jutro smo potrjevali smučarske karte. Predvsem pa brez prave maske nisi mogel nikamor. Ne na sedežnico ne v gondolo. Kaj šele v kočo. Lahko si o Italijanih mislite kar koli, a na smučiščih ni bilo nikogar od nam tako dobro znanih frajerjev, češ, ti pa mene že ne boš, kdo si ti, da me boš preverjal, najprej ti meni pokaži,  moja ustavna pravica je … Če bi se kak tak našel, bi ga nemudoma odstranili. Pa če bi še tako cepetal. Celo po cestah jih je bolj malo brez mask.

Res je, red je drugačen kot pri nas. In cepljenih je več kot 80 odstotkov starejših od 12 let. Jasno, da lahko blažijo ukrepe.

In še »moja« bolečina. Čeprav je bilo smučarjev pol manj kot običajno, so obratovale vse naprave in bile urejene vse proge. Vse! O tem, kako je na mojem Krvavcu, kjer za polno ceno dnevne karte – 37 evrov – smučarjem ponujajo le nekaj naprav in nekaj prog, sem že pisala. Čeprav je to tako, kot če bi v trgovini plačali deset litrov mleka, trgovec pa bi vam jih dal le pet – češ, meni se vam ne splača dati vseh – je to pri nas očitno mogoče.

Pa koga briga, boste rekli. Vzemi ali pusti. Res je! Že jutri nas morda nič od danes zapisanega ne bo skrbelo. Svet se spet tako zelo čudno vrti. Od otvoritve OI v Pekingu mi zvenijo v glavi besede predsednika olimpijskega komiteja Thomasa Bacha: »Give peace a chance!« Dajte priložnost miru! Včasih so politiki med igrami to znali. 

Danes pa so nori. Naši palčki in veliki dinozavri. Briga jih za nas ljudi. V igri je vse kaj drugega … 

Revija Jana št. 7, 15.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov