Zgodbe

Nikamor več brez PCT-potrdila?

Simona Furlan
22. 6. 2021, 22.25
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 22.28
Deli članek:

Začetek poletja nam je, tako kot lani, prinesel uradni konec epidemije covida-19. S čimer pa seveda ni konec tudi vseh omejitev in ukrepov, povezanih z epidemijo. Tisto, kar trenutno najbolj zaposluje večino Slovencev, predvsem tiste, ki bi šli radi na dopust v tujino, je, kako priti do tako imenovanega PCT-potrdila. Torej potrdila, da so bodisi preboleli covid, bili cepljeni ali imajo negativen izid testa. S 1. julijem bo na ravni Evropske unije zaživelo tudi t. i. digitalno zeleno potrdilo, ki bo vsem, ki izpolnjujejo PCT-pogoje, omogočalo prosto gibanje v državah EU. Ampak … saj veste, vedno se pojavi še kak ampak.

Zarja Jana
Dopustovanje v koronskih časih

Že za tiste, ki izpolnjujejo vsaj enega od treh PCT-pogojev ter obvladajo računalnik in pametni telefon, je trenutno položaj vsaj siten, če že ne zelo zoprn, in tega tudi evropsko potrdilo ne bo bistveno spremenilo. Da o drugih, ki jih sploh ni tako malo, niti ne govorimo.

Na Hrvaško s kartončkom o cepljenju. Poglejmo primer para, ki razmišlja o morebitnem dopustu v tujini. On je dvakrat cepljen, nima pa niti računalnika niti pametnega telefona. Ona ima pametni telefon in računalnik ter na njem celo nameščeno kvalificirano digitalno potrdilo, a ni niti cepljena niti ni prebolela covida. Torej bo pred potovanjem potrebovala test z negativnim izidom. Če se odločita za Hrvaško, bo najbrž še nekako šlo. Zaradi bilateralnega sporazuma med državama naj bi njemu, vsaj za zdaj, dovolili vstop na Hrvaško le na podlagi kartončka o cepljenju; dovolj naj bi bil tudi za vstop na Madžarsko, drugod, so poudarili tudi na cepilnem mestu, pa zgolj kartonček ne zadostuje in potrebujete tudi potrdilo o cepljenju v vsaj dveh jezikih. Ali bo kartonček o cepljenju za vstop na Hrvaško dovolj tudi po 1. juliju, ni povsem jasno, a je zaradi pragmatičnih razlogov, torej čim uspešnejše turistične sezone, nekako pričakovati, da bo šlo. Glede na izkušnje morda tudi z nekaj sreče, kakšne volje bo uradna oseba na meji.

Testiranje tudi na oni strani meje. Ona pa bo, če se navsezadnje vendarle odločita za pot, torej potrebovala test. Hrvaška od potnikov, ki prihajajo z epidemiološko rdečih ali oranžnih območij, tja je še vedno uvrščena Slovenija, zdaj zahteva negativni hitri test, star največ 48 ur, ali negativni PCR-test, star največ 72 ur (prej 48). Potniki iz Evropske unije lahko k našim južnim sosedom vstopijo tudi brez testa ali dodatnega potrdila, pri čemer se jim sicer odredi desetdnevna karantena, ki pa jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR-testom, narejenim na Hrvaškem. Mest za testiranje imajo precej, precej pa se razlikujejo tudi cene. To zveni kot dobra možnost, tudi za naš par, toda kaj se, denimo, zgodi, če je izid hitrega testa pozitiven? Lažni pozitivni izidi namreč sploh niso tako redki. Dopust bi se v tem primeru ne le zakompliciral, ampak tudi podražil, saj bi bil v tem primeru potreben še (dražji) PCR-test.

Digitalna potrdila kot vroče žemljice. Takšen pristop, ki vključuje tudi morebitne zaplete, je torej primeren predvsem za tiste, ki imajo čas in dobre živce. Drugim se priporoča, da si vendarle že doma uredijo vse potrebno, torej vključno s PCT-potrdilom. Kar pomeni, da se postavijo v dolge vrste čakajočih, ki za to, da se sploh lahko lotijo pridobivanja PCT-potrdila, najprej potrebujejo kvalificirano digitalno potrdilo. Tega pri nas izdajajo štirje ponudniki, in sicer ministrstvo za javno upravo, Pošta Slovenije, Nova Ljubljanska banka in Halcom.

Vsekakor blagor tistim, ki so si eno od teh digitalnih potrdil namestili že pred izbruhom covida. Povpraševanje po njih je namreč v zadnjem času izjemno naraslo, usposobljenih uradnikov za njihovo izdajo ali primanjkuje ali pa jih je treba dodatno izobraziti, saj država povečuje število mest, kjer omenjena potrdila izdajajo. Poleg upravnih enot so ali naj bi vsaj bili po novem to tudi cepilna mesta, pa centri za socialno delo, izpostave FURS-a, vložišča območnih enot ZZZS, poslovalnice Pošte.

Šele s tem digitalnim potrdilom lahko potem vstopite na portal zVem, na katerem poleg drugih storitev eZdravja (eRecept, eNaročanje, Centralni register podatkov o pacientu ...) najdete potrdilo PCT in si ga (po nekaj brskanja) natisnete. Tudi v angleščini.

Druga možnost, s katero lahko dostopate do portala zVem in ki priročno ni vezana zgolj na namestitev na računalniku (tako kot digitalno potrdilo), ampak na mobilni telefon, je smsPASS. Gre za del storitev SI-PASS, ki jih ponuja SI-TRUST (Državni center za storitve zaupanja) v okviru ministrstva za javno upravo. A tudi pot do njega terja nekaj spretnosti, časa ter digitalno potrdilo ali pa obisk upravne enote, prijavo pa lahko zdaj, predvsem zaradi povečanega povpraševanja, oddate tudi v cepilnih centrih, centrih za socialno delo in finančnih uradih. (Več o tem najdete na https://www.si-trust.gov.si/sl/podpora-uporabnikom/navodila-in-napotki/pridobitev-in-aktivacija-smspass/).

Enotno evropsko covidno potrdilo. In kako bo s potrdili, ki nam bodo omogočila oziroma olajšala prehajanje evropskih mej ter počitnikovanje in potovanja pa tudi obiskovanje prireditev, recimo, po 1. juliju, ko bomo poleg zdajšnjih potrdil dobili tudi enotno evropsko, splošno veljavno in brezplačno digitalno covidno potrdilo? 

Več v reviji Zarja Jana, št. 25, 22.6. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov