Zgodbe

Samo, da smo skupaj

Katja Božič
10. 5. 2021, 23.00
Deli članek:

Več kot dve leti je sedemindvajsetletni Nijaz Omerčević iz Cazina v Bosni videval svojo mlado ženo in sinova poredko, enkrat do dvakrat na mesec. V času drugega vala epidemije prejšnje leto pa se zaradi ukrepov niso videli več kot tri mesece. Tako ne gre več naprej – ali bo pripeljal družino v Slovenijo ali pa se bo vrnil v Bosno, je razmišljal mladi keramičar. Dilemo je rešil njegov šef Andrej Šorn, ki je ponudil, da mu na njegovem posestvu uredijo stanovanje za družino, v zameno za pomoč na kmetiji. Mlada družina je srčno gesto s hvaležnostjo in odprtih rok sprejela.

Foto: Andrej Križ
Nijaz Omerčević je v Slovenijo pripeljal svojo družino.

»Nijaz je v podjetje mojega partnerja prišel na priporočilo nekega drugega delavca iz Bosne. Hitro se je priučil delu keramičarja,« je pripoved začela Neža Pibernik, prek katere smo izvedeli za zgodbo mlade družine. Mladenič je z drugimi delavci sicer živel v Komendi, ampak je šefu velikokrat priskočil na pomoč na kmetiji. »Videli smo, da je zelo spreten z živalmi, obvlada traktor, skratka delo na kmetiji mu je povsem domače.« Ker so pri skrbi za kmetijo potrebovali pomoč in ker je Nijaz ves čas govoril, da bi rad družino pripeljal v Slovenijo, je Neža Andreju predlagala, da bi v delu kmetijskega poslopja, ki so ga imeli za shranjevanje razne krame, uredili stanovanje za mlado družino. Namesto najemnine, ki bi znala biti velik izdatek za družino z eno samo plačo, pa bi družina pomagala pri delu na kmetiji. Nijaz je bil seveda nad tem predlogom navdušen.

Najstniška ljubezen. Edina in Nijaz sta se spoznala pred osmimi leti, ko je bilo njej šestnajst, njemu pa devetnajst let, na Facebooku. Nekaj časa sta si dopisovala, potem pa sta se končno srečala, saj sta živela v sosednjih vaseh, kakšnih trideset kilometrov vsaksebi. Kljub rani mladosti sta videla, da drug brez drugega ne moreta, in po osmih mesecih sta se poročila. Edinin oče je sprva poroki nasprotoval, ker je bila nevesta mladoletna – ni še imela sedemnajst let. A po dveh mesecih je popustil. Po poroki sta se mlada dva preselila v hišo njegove družine, kjer je po smrti svojega očeta pri šestnajstih letih živel z mamo, bratom in dvema sestrama. Preživljali so se s kmetovanjem. Imeli so pet krav in nekaj zemlje, na kateri so si pridelali vse, kar so potrebovali za življenje. Edina se je že kot deklica naučila kuhati. »Bosanska ženska se ne more poročiti, če ne zna napraviti pite,« se je nasmehnil Nijaz. Prav tako je bila vešča dela na zemlji in vrtu. Že leto dni po poroki, Edina še ni imela osemnajst let, se jima je pridružil prvi sin Emin, štiri leta pozneje pa še mali, danes dvoinpolletni Davud.

Dela ni. Čeprav je Nijaz končal srednjo gradbeno šolo, do pred dvema letoma ni bil zaposlen. »Kar se dela tiče, je pri nas katastrofa.« Oba z ženo sta si želela boljšega življenja. Čeprav v začetku nista razmišljala, da bi se preselili iz Bosne, sta se skupaj odločila, da bosta izkoristila priložnost, ki se je ponudila Nijazu – prijatelj mu je namreč povedal, da njegov šef v Sloveniji išče pridne delavce iz Bosne. Tako je pred malo več kot dvema letoma prišel v Slovenijo. Ni mu bilo lahko, saj je Edina ravno v tistem času rodila njunega drugega sina in ga ni bilo veliko zraven v prvih trenutkih malčkovega življenja. Domov je prihajal na štirinajst dni, a ker je nenehno pogrešal svoje drage, je kmalu začel razmišljati, kako bi jih pripeljal v Slovenijo. Toda z eno samo plačo bi bilo pri nas težko plačevati najemnino. Tako sta še naprej čakala na ugodno priložnost.

Več v reviji Zarja Jana, 11.5.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov