Zgodbe

S katerim pa se boste cepili vi?

Simona Furlan
10. 2. 2021, 10.34
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 10.40
Deli članek:

V svetu se je razplamtela divja bitka za cepivo zoper covid-19. V njej, kot je nedavno opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, pričakovano zmagujejo bogate države. V 49 najbogatejših je bilo do sredine januarja cepljenih 39 milijonov ljudi, v najrevnejših pa 25. Ne milijonov, ampak zgolj 25 ljudi! To ni niti etično niti pametno z globalnega epidemiološkega stališča, kar pa večine proizvajalcev cepiv, ki vse napore vlagajo v odobritev in registracijo ter prodajo cepiv v bogatejših delih sveta, seveda niti najmanj ne moti.

Zarja Jana
S katerim pa se boste cepili vi?

Veliki zmagovalci divje dirke. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se v svetu trenutno razvija vsaj 230 različnih cepiv zoper virus covida-19, deset jih je bilo doslej vsaj pogojno odobrenih za uporabo v najmanj eni državi. Med prvimi, ki sta v tej dirki prišla skozi cilj, sta cepivi ameriško-nemške naveze Pfizerja in BionTecha ter za njim še ameriške Moderne. Obe tako imenovani mRNA cepivi sta plod uporabe nove tehnologije (tovrstne raziskave so sicer potekale že prej v povezavi z drugimi virusi in ne šele s pojavom virusa SARS-CoV-2). S cepivom v človekovo telo ne vnesejo niti virusa niti njegovih proteinov, s pomočjo katerih prodre v celice, ampak so znanstveniki iz virusove RNA izluščili informacije o najpomembnejšem, tako imenovanem S-proteinu, ter na podlagi tega izdelali mRNA (messenger RNA oziroma informacijsko RNA), ki se s cepivom vnese v človekovo telo. Gre za neke vrste »navodila za izdelavo«, na podlagi katerega se celice lotijo izdelave proteina, in ker v njem imunski sistem prepozna vsiljivca, se odzove in ga napade. Stranski učinki po cepljenju naj bi dokazovali prav to, da se je imunski sistem odzval. Bistvo je seveda, da si spominske celice imunskega sistema vsiljivca zapomnijo, in ko se naslednjič srečajo z njim, v tem primeru s pravim virusom, se znova aktivirajo in zato ne zbolimo.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha (Comirnaty) naj bi se uporabljalo pri starejših od 16 let, posebno previdnost Evropska agencija za zdravila svetuje pri pacientih, pri katerih obstaja možnost hude alergijske reakcije (anafilaktični šok). Odsvetuje se tudi cepljenje nosečnic. Cepivo naj bi bilo 95-odstotno učinkovito, potrebna pa sta dva odmerka v razmiku 21 dni (pri čemer so po drugem odmerku stranski učinki izrazitejši kot po prvem). Njegova največja pomanjkljivost je, da mora biti shranjeno in transportirano na zelo nizkih temperaturah (–75 stopinj Celzija), v hladilniku s temperaturo 2–8 stopinj pa se predvidoma ohrani pet dni. Proizvajajo ga v obratih v Nemčiji, ZDA in Belgiji, distribuirajo pa v okrog 50 držav po svetu. Prav zaradi zahtevnih shranjevalnih pogojev se, poleg cene, zdi to cepivo še manj primerno oziroma dostopno za manj razvite dele sveta. 

Cepivo Moderne, najdražje od cepiv z dovoljenjem za uporabo v Evropi, je tehnološko podobno Comirnatyju, gre torej za mRNA cepivo. Po poročanju Evropske agencije za zdravila je 94,1-odstotno učinkovito, ameriški urad navaja 94,5-odstotno učinkovitost, pri osebah s pridruženimi boleznimi (diabetes, srčno-žilne bolezni …) so klinične študije pokazale 90,9-odstotno učinkovitost. Cepili naj bi starejše od 18 let, in sicer z dvema odmerkoma v razmiku 28 dni. Tudi tu se svetuje posebna pozornost pri ljudeh z močnimi alergijskimi odzivi. Odsvetuje se cepljenje nosečnic. Prednost Moderninega cepiva je, da ga je mogoče shranjevati že pri –20 stopinjah Celzija, torej že v boljšem domačem zamrzovalniku. Cepivo Moderne ima dovoljenje za uporabo v ZDA, Evropski uniji, Veliki Britaniji, Švici, Kanadi, Izraelu.

Več v reviji Zarja Jana, št. 69.2. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan