Zgodbe

Dober sosed je kot svetilnik

Katja Melik
27. 1. 2021, 22.56
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 23.01
Deli članek:

»Vaš Svetilnik nam osvetljuje drobne dogodke, ki v življenju veliko pomenijo, in kaže, koliko smo še ljudje,« nam je v pismu zapisala Lizika Vardijan iz Novega mesta in dopisala še svoj drobni dogodek: »Čez noč je napadlo veliko snega in čakam na dovolj energije, da počistim dovoz. Na dovozu pa mlada soseda čistita sneg. Naš dovoz je počiščen in kozarček za ogrevanje popit. V srcu pa hvaležnost in ganjena: Hvala vama! Dober sosed, soseda sta ti bližje kot sorodniki. To spoznaš, ko z njimi živiš in izmenjuješ dnevne pogovore ter dejanja. To so svetilniki v času brezbrižnosti in odtujenosti.«

Zarja Jana
Iz rubrike Svetilnik

Sredi Milana zasadili vinograd

Mnoga mesta imajo svoje vinograde, prav posebnega pa so si omislili v Milanu. Trto bodo zasadili na strehi ene izmed modernih zgradb v središču mesta. Pravzaprav je Vitae, kot se imenuje zgradba, že sama po sebi zanimiva, saj je postavljena v opuščenem industrijskem predelu, a zgrajena po principih trajnostne zelene gradnje. S pomočjo solarnih panelov, geotermalne energije in zbiralnikov deževnice bo v 95 odstotkih energetsko samozadostna. Del zelene strategije je tudi vinograd, ki ga bodo zasadili tako, da se bo s strehe spuščal po klančini vse do ulice in bo dostopen tudi mimoidočim. Na vrhu stavbe pa bo tudi vrt, na katerem bodo stanovalci lahko gojili svojo zelenjavo, presežke pa prodajali v soseski. V Milanu so prepričani, da je koncept stavbe, kot je Vitaea, vpogled v arhitekturo prihodnosti.

Šolanje za delavke v tekstilnih tovarnah

Skoraj vse velike modne korporacije svoje izdelke izdelujejo v revnejših državah, kjer za borno plačilo oblačila šivajo predvsem ženske. Ob delu nimajo časa za izobraževanje, zato so vse življenje ujete v krog nehumanih delovnih pogojev. Toda Azijska univerza za ženske (AUW) iz Bangladeša se je odločila, da bo šolanje omogočila tudi delavkam v tekstilni industriji. Poleg opismenjevanja poučujejo osnove poslovanja in nastopanja v javnosti, saj s tem ženske pridobijo samozavest. Od leta 2016, ko so začeli s programom, se je pri njih izobraževalo več kot 400 delavk. Še posebno pa so veseli, da je decembra lani prvih 23 študentk diplomiralo na univerzitetni stopnji šolanja. S tem so popolnoma spremenile svoje življenje, saj jim ne bo več treba delati v tekstilnih tovarnah.

Izum v pomoč bolnikom s Parkinsovo boleznijo

Ko je ameriški športnik Jimmy Choi na TikToku objavil posnetek, kako se bolnik s Parkinsovo boleznijo trudi prijeti tableto, si ni mislil, da bo to povzročilo verižno reakcijo, zaradi katere bo nastal nov izum. Posnetek je namreč videl študent Brian Alldridge in močno se ga je dotaknil. Odločil se je, da bo skušal rešiti težavo teh bolnikov. Na računalniku je s programom za 3D-oblikovanje oblikoval posebno posodico za zdravila, ki je dovolj velika in hkrati dovolj varna, da jo lahko bolniki s Parkinsovo boleznijo uporabljajo brez težav. A ker Brian ni imel 3D-tiskalnika, se je tudi on obrnil na uporabnike TikToka s prošnjo, ali bi kdo izdelal prototip. Le nekaj dni pozneje se mu je javil David Exler in z veseljem izdelal prototip ter ga izboljšal. Nato pa sta tvorca preprostega izuma novo škatlico za zdravila brezplačno poslala nekaj sto bolnikom s Parkinsonovo boleznijo.

Deklici sta se spoznali zaradi potresa

»Ime mi je Ivona, živim v Daruvarju in sem gimnazijka. Upam, da ste dobro in da vam bo ta paket vsaj malo olepšal dan,« je v pisemce zapisala Ivona Kollert in ga skupaj s sladkarijami, higienskimi pripomočki, majhno dišavo, šminko in sponkami za lase zapakirala v paket. Namenila ga je akciji Otroci otokom, v kateri hrvaški otroci pošiljajo pakete z lepimi željami otokom, ki jih je prizadel potres v Petrinji. Njeno sporočilo je dobila enajstletna Helena iz majhne vasi Selo. Seveda se je vsebine zelo razveselila. Še bolj pa se je razveselila pisma. Ker je deklica bolj sramežljiva, je njena mama poklicala lokalni časopis in jih prosila, da ji pomagajo najti Ivono, saj se ji je Helena želela zahvaliti s pismom. Z nekaj telefonskimi klici so deklici povezali in obljubili sta si, da bosta ostali v stiku ter postali pisemski prijateljici.

Namesto da bi jo aretiral, ji je policist nakupil hrano

V ameriškem mestu Somerset se je policist Matt Lima odzval na klic zaradi kraje v trgovini. Ko je prispel do kraja dogodka, je ugotovil, da je ženska, ki je v trgovino prišla z otroki, poleg nakupljenih stvari skušala iz trgovine odnesti še dodatno hrano. »V pogovoru z njo sem izvedel, da je brezposelna. Za ves denar, ki ga je imela, je lahko nakupila eno vrečko najnujnejše hrane. Ker pa je svojim otrokom želela kljub temu skuhati normalno večerjo, je priznala, da je nekaj hrane tudi ukradla,« je policist pozneje razložil novinarjem. Odločil se je, da ženske ne bo aretiral. Nasprotno: stopil je v trgovino, plačal račun za ukradeno hrano in kupil še vrednostni bon za 250 dolarjev ter ga izročil družini, da si bodo lahko v prihodnje kupili hrano. Poveljnik je bil nad potezo policista navdušen, dejal je, da s tem pooseblja slogan ameriške policije »služiti in varovati.«

Zarja Jana, št. 4261. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan