Zgodbe

Nasmehnite se, snemajo vas

js
19. 1. 2021, 22.00
Deli članek:

Če ste si prejšnji ponedeljek na nacionalki ogledali britanski dokumentarec Kitajski gulagi digitalne dobe, ki prikazuje kitajsko zatiranje Ujgurov – njihovih pravic sicer ne kršijo, ker kot v oddaji pravi visoki kitajski uradnik, kako lahko kršiš pravice nekomu, ki sploh nobenih nima? – vas je morda v drugi polovici, ki kaže, kako Ujgure nadzorujejo s pomočjo digitalne tehnologije in umetne inteligence, zbodla neprijetna misel: kako dolgo še, preden bodo to tehnologijo začeli uporabljati tudi pri nas? In na nas. Morda pa jo že?

shutterstock
...

Ujguri so živi poskusni zajčki za novo tehnologijo prepoznavanja obrazov in množičnega nadzora. Kitajska sploh ne skriva namena, da bo izpopolnjeno tehnologijo naprodaj ponudila vsemu svetu. Tja do leta 2030 bodo pri umetni inteligenci vodilna država, že do leta 2022 pa naj bi jim samo tehnologija za prepoznavanje obraza prinesla 9,6 milijarde dolarjev, načrtujejo. Že zdaj imajo v bazi podatkov obraze skoraj vseh svojih 1,4 milijarde državljanov. Pa 200 milijonov nadzornih kamer po vsej deželi, država namreč nikakor ne nadzira le Ujgurov, predmet njene nežne skrbi so tudi vsi drugi državljani, na primer tisti, ki prečkajo cesto, kjer ni prehoda, šolarji, ki zločinsko dremajo pri pouku, pohlepneži, ki si skušajo prisvojiti preveč toaletnega papirja, razsipneži, ki zapravljajo denar v dragih trgovinah ... Aja, pa seveda kriminalci vseh vrst in opisov tudi. Tehnološka podjetja, na tisoče jih je na Kitajskem, zatrjujejo, da je zaradi tega dežela varnejša. In seveda dobro preskrbljena s toaletnim papirjem. In tole je pri stvari najbolj ironično: kitajska tehnološka podjetja obilno financirajo Američani, ki tega niti ne vedo – veliki investitorji so namreč številni ameriški pokojninski skladi.

Nadzorne kamere danes zmorejo stvari, ki so zares grozljive – lahko, na primer, prepoznavajo etnične značilnosti obrazov, da se jih programirati tako, da, na primer, prepoznajo ujgurski obraz. Ali pa, in tudi to že počnejo, na ulicah iščejo obraze duševno bolnih ali zasvojenih z mamili. V bazi dveh milijard obrazov umetna inteligenca obraz identificira v nekaj sekundah. In seveda Kitajci niso edini, ki se ukvarjajo s tem, tudi ameriške carinske in priseljenske agencije ali FBI ne čakajo vedno sodnega naloga, preden prebrskajo milijone fotografij v bazah ljudi z vozniškim dovoljenjem.

Slovenska policija tehnologijo za prepoznavanje obrazov uporablja od leta 2014, vendar prisegajo, da je ne uporabljajo za množični nadzor. Čemur lahko, ob tem, kar vemo o ljubezni te vlade do protestnikov, posebej ob petkih in na kolesu, verjamete ali pa ne. 

Več v reviji Zarja Jana št. 3, 19.1.2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan