Zgodbe

Živeti po mačje

Sonja Grizila
12. 1. 2021, 23.06
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 23.18
Deli članek:

Mačka je svobodna, mirna, radovedna, pozorna, zaupljiva, trdoživa, previdna, elegantna, tiha, karizmatična, ponosna, neodvisna ... in še veliko več prijetnih lastnosti ji pripisuje francoski avtor Stephane Garnier v knjigi Živeti po mačje (založba Vida). Ker me je pred dobrim letom omrežila in posvojila potepuška mačka, sem jo z zanimanjem prebrala in priznati moram, da zdaj marsikaj razumem, česar prej nisem. Očitno so mnoge čudežne zgodbe o mačkah resnične, in če bi jim znali prisluhniti, bi najbrž živeli veliko bolje. Že to, da se ravno ob pravem trenutku privije k nam, včasih odleže.

Zarja Jana
Živeti po mačje

Stephanu je pomagal pisati knjigo njegov maček Ziggy, ki ima privilegije, kakršne si izbori kar precej mačk in mačkonov. Ima dostop do skrbnikove postelje, sprehaja se povsod, kjer želi, in kadar misli, da je pisatelj že dovolj delal in potrebuje predah, leže na tipkovnico ter zahteva pozornost zase. Ziggy ima dvanajst let in je od prvega leta invalid, prednjo desno tačko mu je namreč izmaličilo kolo motorja. Ko se je znebil obvez, je zaživel življenje normalnega mačka, pogumno samo z eno tačko oklofuta svojega nasprotnika, cele noči lovi miši, pa tudi za spolne užitke ni prikrajšan. Poželjive muce so kmalu ugotovile, kako se morajo nastaviti, da jim ne zdrsne s hrbta.

Mačka zmeraj pristane na nogah, pravi ljudski rek. Kar pomeni, da je neznansko prilagodljiva. Po navadi opevamo pasjo vdanost in zvestobo gospodarju, mački pa pripisujemo manj čustev – navezana je pač na tistega, ki jo hrani, pravi ljudski glas. Kar ni res, pravijo znanstveniki, ki se ukvarjajo z živalskimi čustvi. Tudi Stephan Garnier meni tako. Se mu pridružujem. Ko je moja mama umirala, je skupaj z njo umirala njena še mlada mačka, čeprav je mama že dolgo ni hranila in je bilo tudi po njeni smrti kup ljudi, ki jih je poznala in so jo bili pripravljeni hraniti ter crkljati.

Avtor nam v številnih kratkih poglavjih opisuje lastnosti mačke, ki bi bile tudi za človeka, ki se ne zna sprostiti, postaviti zase in poveseliti, nadvse dobrodošle. Vsako poglavje uvede z rekom kakšnega znanega človeka, ki je bil ljubitelj mačk. Če bi poznal Svetlano Makarovič, našo znano mačkoljubko, bi lahko dodal morda še tole: »Jaz sem mačka. Topla in nežna, a stegnem kremplje, če je treba.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021

Zarja Jana
Živeti po mačje

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan