Zgodbe

Po domačem kruhu diši!

Humanitarček
1. 12. 2020, 22.00
Deli članek:

Kako lahko pridete do odličnega kruha in super šmorna pa ob tem še nekomu pomagate.

humanitarček
...

»Marca, ko je bila korona, so mi iz Humanitarčka poslali enega rudla, je rekla, da je domač kvas. Takrat je bila korona, me je basalo za evre, pa še v trgovino se ni smelo it. Pa celo vrečo moke iz mlina, jajc so mi dali pred vrata. Fejst ljudje so. Sem pa si mislila, da se ji je čisto obrnilo s to vrečko, ko je gor pisalo rudl. Pa sem se spomnila, da je moja mama nekaj takega delala. Je rekla, da naj spečem kaj, ko Mihec pride, pa mi je še orehe dala, da ko bo imel rojstni dan. Je rekla, da mu naj dam kruh za kcuj. Sem si cel hladilnik popacala s to mišungo, samo potem pa sem po navodilih delala. Sem si dva naredila, enega rudla in enega mihovčka, za Mihčove kruhe. Mu orehe noter zamešam, ma rad. Če bi mi kateri bek prišel. Tako je bil vesel, ko sem mu prvič dala. Ni bil bohvekaj ta hlebec, samo je pa dišal. Je rekel Mihec, da je taboljši. Pa zdaj je kar šlo. Zdaj dobim moko vsaki mesec, pa lepo hranim mihovčka in rudlčka. Včasih spečem še kak šmorn. Pa letos bom spekla še za brezdomce, so mi v društvu obljubili, da bomo naredili nekaj še za njih. Pa da naj recepte napišem, da se še kdo nauči. Sem rekla, da so 'na glavo obrnjeni'. Pa je rekel Mihec, da to bojo meli še drugi radi. Mihčov kruhek.«

******

RUDL za #vide je projekt, ki ga je pravzaprav rodila prva koronakriza spomladi, ko je zaradi čezmernega paničnega nakupovanja začelo primanjkovati kvasa za najranljivejše. Društvu Humanitarček je takrat priskočila na pomoč Anita Šumer s svojim rudlom. Gre za drožni nastavek v polsuhi obliki. V društvu so z njeno pomočjo za starostnike pripravili preproste recepte in jih spodbujali k vzdrževanju drožnega nastavka.

»Na začetku nas je bilo precej strah, kako bodo sprejeli to alternativo. A se je izkazalo, da so se predvsem starostnice z drožmi spoprijateljile bistveno hitreje, kot smo mislili, saj so jih po večini poznale iz svoje mladosti,« je povedala Ninna Kozorog, predsednica društva in aktualna Slovenka leta. »Utopično je pričakovati, da bodo vsi spekli popolne hlebce. Daleč od tega. Jih pa, tudi fante, spodbujamo, da skrbijo zanje. Tako se zamotijo, imajo rutino. Marsikateri moški si zna sedaj z njim speči super šmorn. Pogosto pa jih spodbujamo, da nam za nastavek skrbijo, me pa spečemo kruh.«

Ker je stiska starostnikov na zimo še toliko bolj občutna, smo se odločili, da del naše zgodbe delimo s celotno Slovenijo. Tako smo ob mentorstvu Anite Šumer pripravili knjižico zgodb, ki se prepletajo z recepti #vid in profesionalnimi recepti drožomanske mojstrice Anite. Samo za ta namen je Anita pripravila omejeno izdajo izvornega rudla. Sredstva bodo namenjena nakupu toplih obrokov za starostnike iz #projektVida.

»Decembrski paketek« je na voljo od 23. novembra po ceni 12 evrov, s katerimi boste nekomu omogočili tople obroke. V zameno boste prejeli knjižico »iz prve roke« in čisto svoj drožni nastavek, imenovan rudl.

HUMANITARČEK

P. S.: kompletek lahko podarite tudi kot del božičnega darila.

Www.projektvida.org

Zarja Jana št. 48, 1.12.2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan