Zgodbe

Še vedno sta najboljša voda in milo

Simona Furlan
29. 9. 2020, 22.00
Deli članek:

Izbruh covida-19 je poleg vseh drugih sprememb v našem življenju povzročil tudi skokovit porast uporabe razkužil. Strokovnjaki nas zadnje mesece nenehno pozivajo, naj si redno razkužujemo roke, in sicer z razkužili, v katerih je najmanj 60 odstotkov alkohola. So pa ob tem čedalje pogostejša in glasnejša opozorila, da ima pretirana in nesmotrna uporaba razkužil poleg sicer nespornih koristi tudi svoje slabe strani. Najboljši oziroma najučinkovitejši način spopada s hudobnimi mikroorganizmi je, podkrepljeno z dokazi znanstvenih raziskav, tako še vedno umivanje rok z vodo in navadnim milom.

Zarja Jana
Pretirana in nesmotrna uporaba razkužil poleg sicer nespornih koristi tudi svoje slabe strani.

O pomenu razkuževanja rok se je sicer govorilo tudi pred pandemijo covida-19, podobno opazen porast porabe razkužil kot zdaj so zabeležili leta 2009 po izbruhu prašičje gripe in odtlej so razkužila pravzaprav tudi kar dober posel. S covidom-19 se je ta seveda še dodatno razbohotil, zaradi velikega povpraševanja je na trgu, tudi pri nas, kot je ugotavljala Zveza potrošnikov, veliko neustreznih ali celo škodljivih izdelkov, zato je branje deklaracij na embalaži nujno. 

Sicer pa je zgodovina razkužil oziroma njihove uporabe povezana s kar nekaj ugibanji, pravzaprav se o tem, kdo in kdaj jih je naredil prvi in jih tudi patentiral, raziskovalci nekako ne morejo zediniti. Se pa večina strinja, da to – pa četudi je ta zgodba prava urbana legenda in jo kot dejstvo navajajo tudi najuglednejši mediji – ni bila študentka medicine Lupe Hernandez iz Bakersfielda v Kaliforniji, ki naj bi prvo razkužilo z alkoholom patentirala leta 1966.

Pomemben vpliv na človekov mikrobiom. Prav alkohol naj bi bil namreč tista sestavina, ki je sposobna pokončati virus na naši koži. Oziroma tudi mnoge druge mikroorganizme. Pri čemer žal ne loči slabih od dobrih in pokonča tudi slednje. In prav to je tisto, pred čemer nas ob prepogosti uporabi razkužil svari stroka.

Vsak človek ima namreč v sebi (na koži, v sluznicah, v črevesju …) mikrobiom, to je kompleksen sistem trilijonov bakterij, virusov, gliv in drugih mikroorganizmov, ki uravnavajo vse procese v našem telesu. Odgovorni so za naše zdravje, počutje, videz, razmišljanje, vedenje, sporazumevanje ... To, kako pomemben je ta sistem, ki je pri vsakem človeku unikaten, tako kot so unikatni, denimo, naši prstni odtisi, vse bolj ugotavljajo tudi zdravniki. Nekateri raznoliko črevesno floro označujejo celo za »dodatni organ« in so prepričani, da je pri ohranjanju zdravja oziroma pri zdravljenju treba nujno upoštevati tudi simbiotski odnos med človekom in njegovimi mikrobi. Prav ta odnos naj bi, tudi usodno, porušili različni dejavniki, in razkužila, ki si jih sploh zadnje mesece tako redno nanašamo na kožo rok in s tem v telo, naj bi nam oziroma našemu mikrobiomu povzročala (pre)veliko škodo. 

Pretirana higiena tudi ni dobra. V preteklosti, sploh ne tako oddaljeni, so bili razkužila in sestavine v njih zaradi svojega vpliva na človekovo zdravje pravzaprav že večkrat pod drobnogledom organizacij za varstvo potrošnikov in tudi drugih institucij, ki preverjajo ter prepovedujejo ali dovoljujejo uporabo različnih kemikalij. Ni še dolgo, ko je zavladal pravi preplah zaradi antibakterijske kemikalije triklosan, pogoste tako v razkužilih in antibakterijskih milih kot v zobnih pastah in mnogih drugih izdelkih za osebno higieno, za katero pa se je izkazalo, da ima lahko številne, zelo resne posledice za človekov endokrini sistem. In podobnih sestavin, katerih učinek se odraža v poslabšanju našega zdravja, je še veliko, žal tudi še neodkritih ali nepreverjenih in zato dovoljenih. 

Intenzivna uporaba razkužil je tudi v nasprotju z zadnja leta vse bolj razširjeno »teorijo higiene«, ki pravi, da čedalje večja uporaba različnih razkužil, antibakterijskih sredstev, pa tudi antibiotikov, protivirusnih zdravil in podobno v razvitem svetu pri ljudeh zaradi porušenega notranjega sistema slabi odpornost organizma ter je med glavnimi krivci za porast, denimo, alergij, pa tudi za več epidemij različnih vrst raka, avtoimunskih bolezni, diabetesa, psihičnih obolenj … 

Več v reviji Zarja Jana št. 39, 29. 9. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan