Zgodbe

Hitro, neboleče in zanesljivo

Simona Furlan
28. 9. 2020, 22.00
Deli članek:

Redno in čim bolj množično testiranje skoraj povsod po svetu velja za enega najpomembnejših ukrepov pri omejevanju širjenja covida-19. Najpogosteje se uporabljajo t. i. PCR-testi brisa, vzetega iz nosno-žrelnega predela, za katerega so potrebni usposobljen strokovni kader, laboratorij in čas, poleg tega je jemanje brisa za marsikoga tudi precej neprijetno. Zato je dobra novica, da se je za učinkovitega in zanesljivega izkazal tudi test z dokaj preprostim in predvsem nebolečim grgranjem.

Zarja Jana
Testiranje za covid-19 s preprostim grgranjem

Že poleti, ko so Avstrijci od dopustnikov, ki so se vračali iz Hrvaške, ob vstopu zahtevali negativen izvid testa za covid-19, so na Dunaju ljudem ponujali hitre teste, med drugim takšne s preprostim grgranjem. 

Prijaznejši predvsem do otrok. Testi, ki so jih razvili Avstrijci, so se pokazali za učinkovite oziroma zanesljive, in takrat so napovedali, da jih bodo jeseni začeli opravljati tudi v šolah. Pred dnevi so res sporočili, da bo na terenu odslej delovalo nekaj mobilnih zdravstvenih enot, ki se bodo lahko hitro odzvale in opravile testiranje v šolah, kjer bo to tisti trenutek potrebno, in ker so rezultati tega testa znani v zelo kratkem času, so lahko tudi hitro sprejeti ustrezni ukrepi.

Nizka cena ter možnost hitrejšega in bolj množičnega testiranja so, kot rečeno, glavne prednosti testov z grgranjem, ker so veliko manj neprijetni kot jemanje brisov iz nosu oziroma žrela, pa so tudi precej prijaznejši, zlasti do otrok. Zato so se podobno kot v Avstriji za tovrstna testiranja v vrtcih in šolah nedavno odločili tudi v kanadski provinci Britanska Kolumbija, hkrati pa napovedujejo, da bodo testi kmalu na voljo tudi drugim starostnim skupinam.

Spodbudne novice iz Indije in Nemčije. Testiranja z grgranjem ter izpljunkom fiziološke raztopine in sline sicer niso povsem nova, o prvih tovrstnih testiranjih v zvezi s covidom-19 pa se je začelo govoriti sredi letošnjega poletja. Novice o tem so najprej začele prihajati iz Indije, kjer zaradi številnosti populacije zares nujno potrebujejo hitre teste, in sicer na podlagi raziskave na takrat sicer še dokaj majhnem vzorcu petdesetih ljudi, okuženih z virusom SARS-CoV-2. Zdravniki z inštituta v Faridabadu so na njih opravili primerjalno študijo PCR-testa in testa z grgranjem, ki je pokazala, da grgranje enako, če ne še celo zanesljiveje pokaže prisotnost virusa v organizmu. 

Njihove ugotovitve so bile povsem podobne rezultatom študije, ki so jo opravili v Nemčiji, in sicer so s testom grgranja testirali 924 zdravstvenih delavcev, pri čemer so, so poročali, zaradi preprostega postopka prihranili najmanj 225 kompletov za osebno zaščito in vsaj tisoč brisov. 

Podjetni Izraelci rešujejo letalski promet. O podobno spodbudnih rezultatih testiranj na covid-19 z grgranjem so avgusta poročali tudi iz Izraela, kjer so se pri testih vzorcev sline stotih bolnikov pohvalili s kar 95-odstotno natančnostjo svojega sistema za testiranje oziroma naprave spectraLIT. Ta se zdi pravzaprav še preprostejša kot sistemi, ki jih razvijajo drugod, saj gre za samopostrežni (self-service) test. Prof. Eli Schwartz iz mednarodnega medicinskega centra Sheba, kjer so jih preizkušali, je v intervjuju za izraelski The Times poudaril, da so ti testi »zelo hitri, poceni in zanesljivi. Primerni so za množična testiranja, prav tako za uporabo, denimo, na letališčih, v domovih za starejše, šolah, celo doma.« 

Več v reviji Zarja Jana št. 39, 29. 9. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan