Zgodbe

Covid-19: javni poziv zdravnikom in Zdravniški zbornici Slovenije

/
15. 9. 2020, 23.21
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 10.48
Deli članek:

Zarja Jana
Javni poziv dr. Uroša Dobnikarja

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Resnica je večna. In vedno najde pot na površje. Močni, na videz neprepustni ovoji strahu, nevednosti, manipulacije, koristoljubja, udobja ne morejo dolgo metati sence na človeško zavest. Kajti človek se slej ko prej prebudi! Bolj ko se nanj pritiska, bolj ko se mu jemlje svoboda življenja, prej se zave resnice. In se zbudi iz spanja.

Prav to se dogaja sedaj, v teh burnih časih. Ljudje se prebujamo iz globokega spanca. Budnica pandemije covida nas je pošteno stresla in spremenila naša življenja na globalni ravni. Toksični veter strahu pred boleznijo in smrtjo je po vsem svetu prežel naše misli in občutke. Globalni mediji so v našo zavest posejali informacijo o novem smrtonosnem virusu, ki lahko uniči človeštvo. Panika in strah sta tako močno posegla v naša življenja, da smo sprejeli vse, kar so nam voditelji ukazali. Ostali smo doma, nismo se družili, dotikali, zaprli smo šole, zapečatili igrala, začeli smo se bati drug drugega, zaprli smo svoja podjetja, ostali brez služb, starejše smo zaprli v osamo v domove, zdravstvena oskrba se je zmanjšala na minimum, odpadale so tudi nujne kirurške operacije in posegi. Nadeli smo si maske in pričeli dihati svoj izdihani zrak. Naši voditelji so nam govorili, da se borijo za vsako življenje. Ustvaril se je test in testirali smo čim več ljudi. Pričeli smo šteti pozitivne in mrtve. Ustvarili smo grozljive abstraktne epidemiološke modele, ki so napovedovali samo najslabše ...

Sedaj, ko je minilo že kar nekaj časa od začetka epidemije, lahko bolj v miru, trezno in odgovorno ter bolj od daleč pogledamo na vso situacijo. Izkazalo se je, da so bili epidemiološki modeli za covid-19 napačni. 

Zdravniki nosimo posebno poslanstvo. To poslanstvo je pomagati ljudem, da so zdravi. To je naš prispevek, naše darilo za ta svet. Biti zdravnik tudi pomeni biti učitelj – naučiti človeka, kako bo prišel do zdravja in kako ga bo ohranjal. Ja, posebno poslanstvo je biti zdravnik. Posebno odgovornost do življenja nosimo v naših srcih. Ljudje nam zaupajo, kajti z njimi smo vse življenje – od rojstva do smrti. Zato je pomembno, da v naših srcih sije svetloba. Da živimo resnico. Da raziskujemo in iščemo informacije, ki so resnične, znanstveno utemeljene in potrjene. Pa čeprav se ne ujemajo s trenutno politično propagando, z interesi kapitala ali kakršno koli manipulacijo. Naša vest je tista, ki bo vedno potisnila resnico na plan. Skrajni čas je, da se tudi zdravniki v Sloveniji začnemo spraševati, zakaj, in skupaj razblinimo te ovoje teme, ki človeku ne pustijo, da bi bil svoboden in zdrav. V nekaterih državah so se zdravniki pričeli združevati in ustanavljajo gibanja, preko katerih ljudem predstavljajo neodvisne in resnične, necenzurirane informacije o pandemiji covida. V Nemčiji so zdravniki in znanstveniki ustanovili zunajparlamentarno preiskovalno komisijo za covid-19 ACU (Außerparlamentarischer Corona Untersuchungsausschuss). V Španiji deluje skupina Doctors for truth. V Ameriki deluje skupina Frontline doctors. Na Nizozemskem je 2000 zdravnikov in zdravstvenih delavcev napisalo javno pismo, v katerem opozarjajo na škodljivost uvedenih ukrepov. Vedno več zdravnikov in neodvisnih organizacij govori o tem, da je pandemija covida-19 prenapihnjena, da ne dobivamo pravih informacij o tem, kaj se zares dogaja, da diagnostika, statistika, zdravljenje in ukrepi, ki se ob tem sprejemajo, niso podprti z znanstvenimi dognanji. Vedno bolj se govori o škodljivih posledicah, ki uničujejo življenja ljudi zaradi ukrepov, ki niso bili sprejeti na osnovi znanstvenih dognanj.

Vedno več ljudi, ki niso zdravniki ali zdravstveni delavci, se prebuja in preko najrazličnejših informacijskih in socialnih mrež raziskuje dogajanje v zvezi s pandemijo covida. Razočarani in jezni ugotavljajo, da državni organi in uradna stroka ne naredijo dovolj, da bi ljudem predstavili resnične informacije, podatke in raziskave, ki bi znanstveno utemeljile in potrdile vse ukrepe, ki se izvajajo. Pozivajo vlado, pozivajo nas zdravnike, da odpremo oči, srca in pogumno povemo to, kar mislimo. To je tudi naša dolžnost. Naša vest. Tako smo zaprisegli. Delovali bomo v najboljše dobro pacienta, človeka! Varovali bomo fizično, psihično in duševno zdravje človeštva!

Pa začnimo. Rad bi vam predstavil nekaj temeljnih dognanj, vprašanj in problemov, ki bi se jih po mojem mnenju vsak zdravnik in raziskovalec na tem področju moral zavedati ter jih pričeti raziskovati. In potem dati jasne, verodostojne odgovore ljudem, ljudstvu, ki to željno od nas pričakuje!

Več v reviji Zarja Jana št. 37, 15. 9. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan