Zgodbe

Zakaj je moral umreti desetletnik

Marija Šelek
10. 8. 2020, 22.00
Deli članek:

Zakaj je moral umreti desetletnik in koliko smrti bo še potrebnih, da bodo odgovorni namestili vse potrebne alarme? Zakaj jih niso že po tragičnem dnevu avgusta 2013, ko je pogumni solkanski kmet Boštjan Koršič s skrajnimi napori rešil osemletno dekle, za njenega očeta pa je bila reka, žal, usodna? Prav neverjetno, kako si vsi zatiskajo oči. Zakaj in čemu? Območje nesreče je po klasifikaciji ARSO kopalno območje, višino vode pa upravlja družba SENG, Soške elektrarne. Torej se ve, kdo je odgovoren za nivo vode in kdo je dečka odplaknil, kot se je naravnost v kamero izrazila njegova mama.

Shutterstock
Koliko življenj bodo odnesli valovi, preden se bo kaj spremenilo? Se bo kdaj v naši državi kdo za kaj opravičil? Ali morda javno izrazil sožalje?

Da se dvigne vodostaj reke, je običajna praksa. To narekujejo potrebe elektroenergetskega sistema. Verjetno je povsem običajno, da se v Soči kopamo, pa v drugih rekah tudi, da nekateri sedejo v čoln, tretji lovijo ribe. Vse to imamo radi in da, potrebujemo tudi elektriko, ampak zakaj in kako se vodostaji rek kar naenkrat dvignejo? Zakaj o tem nihče ne obvešča? Ker bi verjetno ob naših rekah precej pogosto tulile sirene in nas opozarjale, da so hidroelektrarne nevarne?

Nekaj dni po tragediji v Solkanu so se ljubljanski gasilci odpravili na reševalno akcijo v bližino Tomačevega. Na rečnem otoku sredi Save je zaradi nenadnega dviga rečne gladine obtičalo pet oseb. En dan pred solkansko nesrečo pa sta bila ujeta kopalca na sredini reke Drave v Središču ob Dravi. Zdaj si lahko že sami odgovorite, zakaj. Zaradi nenadnega dviga gladine reke.

Siren ne slišimo več. Dejstvo je, da so hidroelektrarne na Dravi spremenile njen tok ter osiromašile rečno in obrečno življenje. Samo Žerjav iz Središča ob Dravi se spomni, da je v času njegovega otroštva, pred približno 25 leti, ob spustu zapornic na elektrarni vedno zatulila sirena. »Takrat smo vedeli, da je treba uiti po hitrem postopku. Zadnjih deset let se pa ne spomnim, da bi se voda dvignila čez dan v poletnem, kopalnem obdobju. To, kar se je zgodilo z ujetima kopalcema pred dnevi, je bilo prvič v 15 letih in je bilo res precej nevarno. Načeloma pa je pri nas kopanje v Dravi poleti varno, to lahko zatrdim. Sicer je to poplavno območje, kar domačini vemo in tudi upoštevamo. Ko se grem poleti kopat, že po makadamski poti vidim, ali je vodostaj visok. Točno vemo, kdaj se lahko kopamo,« razloži.

V Malečniku in Markovcih se ob večjih pretokih na Dravi oglasijo sirene, medtem ko, recimo, kopalci v Središču ob Dravi zvočnih opozoril ne slišijo. »V skupni državi so bile sirene glasnejše. Od osem kilometrov oddaljenega akumulacijskega jezera pri Ormožu smo jih s hrvaške strani slišali tudi do Središča, zdaj jih ne slišimo več.«

Na ormoškem akumulacijskem jezeru je zapornica, večina vode gre po kanalu do HE Varaždin, manjšina vode pa po stari strugi do Središča ob Dravi na slovenski strani, kjer se domačini kopajo. Čeprav se čutijo varne, bi ob morebitni nevarnosti radi slišali sirene. Pa so odgovorni kar pozabili nanje. Nedavna nezgoda, ki bi bila lahko za dva kopalca usodna, se je neuradno zgodila zaradi neke zagate na HE. Ko je Samo Žerjav takoj po klicu gasilcem na pomoč poklical tudi v HE, so mu tam zgolj povedali, da niso odgovorni. »Hrvati ob nevarnosti vklopijo svoje sirene, našim gasilcem pa ne javijo, da bi vklopili naše, da bi jih slišali tudi mi. Tak dogovor pogrešamo.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 32, 11. 8. 2020

arhiv Zarje
Reke niso samo od energetikov, ampak so od vseh nas!

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan