Zgodbe

Vsi odtenki črnega bloka

Jelka Sežun
6. 7. 2020, 23.00
Deli članek:

Sporna je že izgovarjava: se reče àntifa z naglasom na prvem zlogu ali antífa s poudarkom na drugem (uporablja se oboje)? Donald Trump grozi, da jih bo razglasil za teroriste (to bi bilo protiustavno, so mu nežno namignili pravni svetovalci), medtem ko jih je njegov najverjetnejši protikandidat na letošnjih predsedniških volitvah Joe Biden morda (morda pa tudi ne) imenoval »pogumni Američani«. Zmeda je velika. Kdo so torej antifa in kaj hočejo? In najpomembnejše, imajo res roge in razklana kopita, kot jih slikajo pri nas?

Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana
Slovenski antifa

Tole je slovarska definicija (Merriam-Webster): antifa je lahko človek ali skupina, ki aktivno nasprotuje fašizmu, beseda pa označuje tudi antifašistično gibanje. Lahko je samostalnik (ki lahko označuje človeka ali pa gibanje) ali pridevnik, naglas ima lahko na prvem ali drugem zlogu, pa izbirajte. In čeprav se zdi, da je besedo in pojav, ki ga označuje, šele pravkar prineslo, bosta vsak čas (no, drugo leto) praznovala stoletnico. Pri Merriam-Webstru pravijo, da so jim že leta 1955 predlagali, naj besedo uvrstijo v slovar, pa je niso, ker so menili, da ni dovolj pogosto uporabljana. No, to se je medtem temeljito spremenilo.

Antifa je seveda okleščena verzija antifašizma (ali antifašista), in medtem ko je beseda antifašizem prišla v angleščini naravnost iz italijanščine, kjer je nastala, je skrajšani antifa prišel preko ovinka iz nemščine, v angleščini pa se je prvič pojavil v članku iz leta 1930. In čeprav vas bodo morda skušali prepričati, da beseda izhaja iz vzdevka nemške protifašistične skupine Antifaschistiche Aktion, ne verjemite, fake news, skupina se je začela sestajati šele leta 1932.

Beseda antifa se je uporabljala med drugo svetovno vojno in po njej, ampak vedno je bila v senci daljše in slavnejše sestre, antifašizma. Šele proti koncu druge dekade 21. stoletja se je zares razcvetela – čeprav seveda velja, da nisi zares zmagal, dokler te ne opazijo v spletnem slovarju Fran, ta pa, če vtipkate »antifa«, še vedno trdi, »vaše iskanje ni bilo uspešno«.

Dajmo jim čas.

Priročnik za antifašiste. Antifa ni organizacija (in si potemtakem ne zasluži velike začetnice), to je gibanje, ohlapna konfederacija manjših skupin antifašistov, ki nima ne voditelja ne vodstva, nima glavnega štaba ali skupne ideologije (ima pa logotip – plapolajoči rdečo in črno zastavo), med seboj sicer zelo različne skupine in posameznike družijo le skupne vrednote: borijo se proti rasizmu, homofobiji, neonacizmu, neofašizmu, kapitalu. Nekateri se imajo za socialiste, drugi za anarhiste, tretji za antikapitaliste.

Mark  Bray, ki je napisal Antifa: The Anti-Fascist Handbook, pravi, da se je sodobno gibanje antifa v Ameriki začelo v osemdesetih s skupino Anti-Racist Action, ki se je na punkovskih koncertih spopadala s skinheadi, potem je malce počivalo in se  znova prebudilo z izvolitvijo Donalda Trumpa za ameriškega predsednika. Trump – protestirali so tudi na njegovi inavguraciji, jasno – jih zelozelozelo ne mara. Tako so mu zoprni, da je že večkrat zagrozil, da jih bo dal razglasiti za teroriste. Dopovedujejo mu, da lastnih državljanov ne moreš kar po mili volji razglašati za teroriste, ustava tega ne dovoljuje, pa tudi zelo praktično ni – kako pa naj se sploh lotijo pregona amorfne mase, ki je antifa? Ampak če vprašate Trumpa – in tudi če ga ne, saj vam sam pove – so vedno vsega krivi antifajevci, tudi zdajšnjih nemirov zaradi okrutne smrti temnopoltega možakarja, ki ni preživel kolena belega policaja na svojem vratu.

Antifa in njihovi podporniki se pogosto oblačijo v črno (in si zato pravijo »črni blok«), včasih si obraze zakrijejo s črnimi maskami ali čeladami, da jih je teže prepoznati. Pa malo tudi zaradi psihološkega učinka. Ker, ja – to je ena najbolj spornih stvari pri antifaju – včasih se zapletejo v kakšen pretep. Ali dva. Včasih kaj razbijejo (ne pri nas, je treba hitro pristaviti). Bodimo zelo jasni, večina nasilja ne podpira, so pa med njimi tudi taki, ki menijo, da je treba na nasilje odgovoriti z nasiljem, češ da gre za samoobrambo, verjamejo tudi, da vandalsko uničevanje lastnine ni isto kot nasilje. Vendar pa pripadniki antifaja niso še nikoli obtožili povzročitve smrti – za razliko od kukluksklana, ki ga niso še nikoli poskusili razglasiti za teroristično organizacijo.

Glavni in najljubši nasprotnik je alt-right (alternativna ali nova desnica), skrajno desno gibanje, rasistični, homofobni, protiženski beli supremacizem (verovanje v večvrednost bele rase), in ena od priljubljenih taktik anfitaja je preprečevanje (ali vsaj motenje) desničarskih shodov. To precej uspešno počnejo z vpitjem, skandiranjem, živimi verigami. Aktivni so tudi na družabnih omrežjih, na katerih desničarje ne le spremljajo, včasih jih tudi aktivno onemogočajo. »Doxxing«, na primer, je razkrinkavanje desničarjev, kar nekaj spletnih trolov je že bilo ob službo, ko so bila javno objavljena njihova prava imena.

Več v reviji Zarja Jana št. 27, 7.7.2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan