Zgodbe

Angel varuh pasjih duš

Katja Božič
30. 6. 2020, 22.00
Deli članek:

Ob objavah aktivistke za pravice živali iz Zavoda Pit Tanje Vidergar o krutem življenju psov iz Niša nihče ne more ostati ravnodušen. Tanja je angel varuh tistih pasjih duš, ki so jih vsi odpisali, ona pa v čudež verjame do zadnjega trenutka. In mnogokrat se zgodi! Razmere na Balkanu so kritične, spremembam v korist zapuščenim, potepuškim psom niso naklonjeni, toda Tanja odpira vrata, za katera si še sama ni mislila, da jih je mogoče odpreti, še posebej ker je tujka.

Osebni arhiv
Tanja pomaga psičkom, ki so jih že vsi odpisali.

Marsikdaj ji rečejo, ali ne bi bilo bolje kakšnemu kužku z evtanazijo pomagati oditi v pasja nebesa, pa je nekdanja medicinska sestra povsem jasna. Dokler kaže voljo do življenja, dokler je upanje, se bori zanj. Ena zadnjih takih je bila recimo stafordširska terierka Đina. Tanja jo je našla z razbito glavo, del lobanje ji je manjkal. Svetovali so evtanazijo, toda Tanja je s psičko dala izziv svojim kolegom, srbskim veterinarjem. S štirimi operacijami so psički naredili rekonstrukcijo glave, presadili kožo ter tkivo in Đina se je prerodila. Danes bi težko ugotovili, da je bilo z njo karkoli narobe, saj je srečna pri svojih slovenskih posvojiteljih. Takšne zgodbe so gorivo za Tanjino požrtvovalnost, saj je včasih že na meji svojih zmogljivosti, priznava.

Borba proti pasjim borbam. Da bo takole reševala pse, si pred nekaj leti, ko je še opravljala delo medicinske sestre, ni niti predstavljala. Dvanajst let je delala pri nas, nekaj časa v Španiji, nato se je vrnila. Čeprav so doma od nekdaj imeli pse, se je njena zdajšnja zgodba začela pred sedmimi leti, ko je Mariborčanka Vesna Vagala Trifunovič razburila javnost s priznanjem, da se ukvarja s pasjimi borbami. Takrat se je Tanja s skupino ljubiteljev živali začela ukvarjati s problematiko pasjih borb. »Kot laik sem bila presenečena, da to pri nas sploh ni bilo urejeno. Koliko je bilo pomanjkljivosti na področju pravnega varstva zaščite živali! Nastala je civilna iniciativa Ustavimo pasje borbe. Povezali smo se z Violeto Tomič in z njeno pomočjo poslancem prvič predstavili to problematiko ter uspeli uveljaviti spremembe v kazenskem zakoniku. Dve leti smo se izjemno trudili zanje. Bil je začetek, in če nič drugega, smo v Sloveniji vršili pritisk proti selektivni vzreji psov za pasje borbe. Začeli smo reševati zlorabljene pse, udeležene v pasjih bojih, potem pa je to dobilo povsem druge razsežnosti.« 

Pomoč psičkom, ki jih nihče noče. »Kot medicinska sestra sem delala z najtežjimi primeri, zato mi je bil izziv pomagati tistim, ki so malo drugačni,« pravi ustanoviteljica Zavoda Pit. Odločila se je pomagati kužkom, ki jim nihče več noče – invalidnim, gluhim, slepim, zlorabljenim. Želela je organizirati namestitev zanje, vendar je pri nas naletela na prepreke. »Slovenskim društvom ni dovoljeno opravljati zavetiščne dejavnosti, ta je lahko samo v okviru občine ali države.« Ker pa so v Zavodu ves čas pomagali tudi kužkom na Balkanu, je vso svojo pozornost preusmerila tja, ko se je pred štirimi leti preselila k partnerju v Niš. Tu se je njena misija pravzaprav šele začela. »Usmerila sem se res v najhujše primere. Ko sem delala v zdravstvu, sem bila na oddelku s težkimi bolniki in se nagledala vsega ter navadila na vse. Zato se mi ni težko ukvarjati z živalmi, ki jim ne znajo pomagati. Ti psi nimajo nikogar razen mene. Kadar jih prevzamem, organiziram zdravljenje in socializacijo od začetka do konca.« Obdala se je z usposobljeno ekipo – od veterinarjev do kinologov, s katerimi uspe 24 ur intenzivno skrbeti za najbolj poškodovane pse. Poslanstvo njenega zavoda deluje na več ravneh. »Poleg vsakodnevne oskrbe psov organiziramo brezplačne sterilizacije in kastracije za ulične in potepuške pse, s tem pomagamo pri problematiki uličnih psov na Balkanu. Sterilizacije in kastracije financiramo tudi v nekaterih veterinarskih ambulantah. Po novem imamo svojo odvetnico, ki se ukvarja z živalsko problematiko. Dokler nisem prišla v Srbijo, se niso srečevali s prijavami zaradi slabega ravnanja z živalmi. Danes se lahko pohvalim, da smo v sedmih ali osmih primerih dosegli pravico za psa na sodišču. Borimo se proti mučenju živali, pasjim borbam, slabim veterinarskim storitvam nekaterih azilov v Srbiji, ki jim odvzamem bolne, pohabljene, fizično zlorabljene, tudi posiljene pse. Tu je povsem drugače kot v Sloveniji. Razvila sem lep odnos s policijo in veterinarsko inšpekcijo, na kar sem kot tujka zelo ponosna. Zaradi takega zaupanja nas pokličejo številni aktivisti. Imamo najboljše namestitve na Balkanu. Naše delo je popolnoma drugačno kot z zdravimi psi. Najprej jih moramo pozdraviti – telesno in psihično, preden so sploh pripravljeni za posvojitev.« Veliko so na terenu, kjer s hrano, cepivi in čiščenjem parazitov oskrbujejo ulične pse. Najprej jih polovijo, sterilizirajo in čipirane vrnejo  tja, od koder so jih odpeljali.

Več v reviji Zarja Jana, 30.6.2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan