Zgodbe

Stoletniki, ki so premagali korono

Jelka Sežun
14. 4. 2020, 11.00
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 23.12
Deli članek:

Smrtnost zaradi koronavirusa s starostjo skokovito naraste, ampak pokazalo se je, da okužba s korono v visoki starosti vendarle ni avtomatično smrtna obsodba – množijo se poročila o stoletnikih, ki so se spopadli s korono in zmagali. In morda smo že na sledi domačemu zdravilu, slišati je, da se da virusu učinkovito upreti z marmeladnimi sendviči.

reuters
Bill Lapschies

Ni še čisto stoletnica, Rita Reynolds, ki živi v domu ostarelih v Stockportu, bo stoto svečko upihnila šele julija, ampak trenutno je najstarejša Britanka, ki je premagala koronavirus. Ko je bila na testu pozitivna, so osebje doma in njeni domači že mislili, da je konec, ampak gospa Rita se ni dala in si je po nekaj dneh opomogla. Zdaj je že skoraj čisto zdrava, njen vnuk Henry pa je prepričan, da ji je življenje rešila njena sladkosnednost, babica obožuje sendviče z marmelado in piškote, je povedal.

Kaj mi more španska gripa. Vendar Rita Reynolds še zdaleč ni najstarejši človek na svetu, ki ga korona ni ukrotila. Zdi se, da se stoletniki, ki so si opomogli po virusu, kar prerivajo za ta naslov. Trenutno za najstarejšega zmagovalca nad virusom na svetu velja 104-letni Bill Lapschies iz ameriške države Oregon. Lapschies, letnik 1916, je preživel špansko gripo in drugo svetovno vojno, pa se tudi koronavirusu ni dal. Resda ni imel zelo hude oblike, pravi njegov zdravnik, »ampak zlahka bi se tudi čisto drugače obrnilo. Ne da se prav veliko pomagati.« Bill, ki ima dve hčerki, šest vnukov, štirinajst pravnukov in pet prapravnukov, je po ženini smrti leta 2001 še do leta 2014 sam vodil svojo farmo. Zbolel je sredi marca, 1. aprila pa je že ves poskočen praznoval svoj 104. rojstni dan, čeprav je sorodnikom, ki so mu prišli voščit, lahko pomahal le skozi šipo. Zaradi korone je sicer na invalidskem vozičku, a poročajo, da si s svojo običajno zagnanostjo že pridno krepi mišice, da bo spet lahko hodil s hojico, kajti, kot je rekel, »ko enkrat sedeš, ne vstaneš več«.
In seveda je potem tik pred zaključkom redakcije prišla novica, da so našli novo najstarejšo, Nizozemka Cornelia Ras je zbolela dan po rojstnem dnevu - 107 let je dopolnila - in proti vsem pričakovanjem preživela.

Več v reviji Zarja Jana št. 14, 14.4.2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost