Zgodbe

V sebi nosijo skrivnosti vesolja

Katja Božič
16. 3. 2020, 22.00
Deli članek:

»Bil je prekrasen sončen dan nad Pohorjem. Navdušeno sem gledala v modro nebo, ko je nenadoma mojo pozornost pritegnila velika svetla krogla, za njo pa se je vlekel žareč rep. Videti je bilo kot nekakšen velik utrinek. Bolj ko je krogla padala proti zemlji, bolj je njena svetloba ugašala. Nato pa se je še enkrat močno zasvetilo, kot bi nekaj eksplodiralo. Za pojavom je ostal snežno bel oblaček dima in veter ga je že po nekaj sekundah razpihal. Vse se je zgodilo izjemno hitro. Pogledala sem naokoli, ali je dogajanje na nebu morda opazil še kdo. Pa ni bilo videti. Preveval me je čuden občutek, tudi malce strahu, ker nisem vedela, kaj sem videla, videti je bilo tako nezemeljsko,« mi je pred dnevi svoje doživetje opisala prijateljica Talja Žigon. Kasneje je iz medijev izvedela, da je bila eden redkih srečnežev, ki so 28. februarja videli eksplozijo meteorita nad Slovenijo in Hrvaško.

Andrej Križ
Ekipa Geološkega zavoda Slovenije na terenu.

Tekst: Katja Božič, foto: Andrej Križ in Bojan Ambrožič

Ko je o pojavu povedala kolegom, so se samo nejeverno smejali, da je tudi sama pomislila, ali ni bil to morda celo privid. Razmišljala je tudi, da je mogoče videla delec letala ali vojaško raketo, saj je v bližini letališče. Nekaj ur kasneje pa je bilo vse jasno. Zgodil se je dogodek, ki je nad našo državo zelo redek, zgodi se na nekaj let, zato je pritegnil ogromno pozornosti tudi iz tujine. Žigonova je videla le dogajanje na nebu, nekateri prebivalci iz Dolenjske, kamor so prileteli koščki meteorita, pa opisujejo tudi nekakšno bobnenje in pok.

Meteorit so videli v več državah Evrope – na Hrvaškem, v Italiji, na Madžarskem, celo v Nemčiji, nam je povedal dr. Jure Atanackov iz Geološkega zavoda Slovenije, ko smo se v sredo pridružili njegovi ekipi pri iskanju koščkov meteorita v Prečni vasi blizu Novega mesta. Dotlej so njegovi kolegi izvedli že nekaj iskalnih akcij in prišli do prvega 203-gramskega koščka, ki sta ga na dvorišču domače hiše našla Gregor Kos in njegov sin Jure. Kos opisuje, da se mu je kamen sicer že od začetka zdel nenavaden, a je sprva podvomil, da gre za meteorit. Nato pa je vseeno poklical geologa Bojana Ambrožiča iz CO Nanocentra / Inštituta Jožef Stefan, enega izmed štirih raziskovalcev v Sloveniji, ki se poglobljeno ukvarjajo z meteoriti (poleg njega še Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja, Miloš Miler in dr. Jure Atanackov iz Geološkega zavoda Slovenije), in ta je potrdil, da je kamen pravi. »Vsi to počnemo ljubiteljsko, večinoma v prostem času,« je povedal Ambrožič, ki je diplomiral in magistriral iz raziskovanja meteoritov. Z njimi se ukvarja zadnjih osem let, zato se s svojimi najdbami ljudje pogosto obračajo nanj. »Vsake toliko mi kdo pošlje sliko, ko najde zanimiv kamen, ali ni mogoče meteorit, zadnje dni pa jih dobim tudi nekaj na dan,« se je smejal. »Že po tem, ko mi povedo, kje so ga našli, lahko sklepam, ali gre za meteorit ali ne. Ko mi je pred dnevi nekdo dejal, da ga je našel v Beli krajini, sem vedel, da to ni kamen, kakršnega iščemo – ker smo s kolegi že prej točno določili področje (t. i. meteoritsko polje) v okolici Novega mesta, kjer naj bi bilo meteoritov največ. Ko me je poklical gospod, ki je našel prvi kos, pa sem točno vedel, da gre za pravo najdbo, njegova hiša namreč stoji prav na sredi tega področja.«

Iskanje na terenu. Ambrožič nas je prejšnjo sredo tudi napotil v Prečno vas pri Novem mestu, kjer so njegovi kolegi na terenu iskali meteorite. »Ko ugotovimo področje padca, se odpravimo na teren in o tem obvestimo tudi javnost. Daleč najbolj verjetno je, da bo na nenavaden kamen najprej naletel domačin, kar se je tudi zgodilo s prvo najdbo,« nam je razložil dr. Atanackov, ko smo se srečali. V vodoravni liniji, v razmiku kakšnega metra ali metra in pol, smo naslednjo uro skupaj prečesavali travnik, ki so se ga odločili preiskati tisti dan. Predstavljala sem si, da bodo imeli s seboj nekakšne detektorje, kot tiste za iskanje kovin, s katerimi bodo iskali kamne, vendar je iskanje povsem običajno – z očmi. »Na koncu se vedno izkaže, da je vizualni pregled terena najučinkovitejši glede na vloženo energijo,« je razložil Atanackov. »Izračunano področje padca je veliko približno 50 kvadratnih kilometrov, kar je tako rekoč nemogoče preiskati, zato smo določili nekaj con, kjer pričakujemo meteorite različnih mas. Manjša količina večjih kosov je letela naprej, tukaj pa pričakujemo več manjših kosov, ki jih je lažje najti. Tole je že četrta iskalna akcija. V zakup vzamemo, da je verjetnost najdbe majhna, v nasprotnem primeru pa je prispevek ogromen, zato se iskanje vedno izplača. Obenem pa je takih priložnosti izredno malo.« Na splošno pade znaten meteorit na območje Slovenije vsakih nekaj let, to je četrti zabeleženi primer v zadnjih trinajstih letih. »Sicer padajo na Zemljo povsem naključno. Največ, 70 odstotkov, jih pade v oceane, največ jih je v puščavah in na Antarktiki, kjer jih je najlaže videti in najti. Od 60.000 znanih meteoritov so jih na Antarktiki našli več kot 20.000, čeprav padajo po vsem svetu,« nam je kasneje razložil Ambrožič.

Več v reviji Zarja Jana 17.3.2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!