Zgodbe

Zaupajte otroku, stalni nadzor je lahko nevaren

Marija Šelek
24. 2. 2020, 22.00
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 13.08
Deli članek:

Nekateri starši svojim najmlajšim še ne zaupajo mobilnega telefona, vendar so zdaj izvrstno rešitev našli v pametnih urah. Z njo lahko otroku sledijo, ga pokličejo, lahko pa tudi on pokliče njih. Vendar tako kot mobilni telefoni tudi pametne ure ne spadajo v šolo. Preko njih lahko starši namreč prisluškujejo ne samo svojemu otroku, ampak tudi drugim v otrokovi bližini – tudi učiteljici pri pouku. To pa je že kaznivo dejanje. Pametne ure imajo še druge daljnosežne posledice, zato dobro premislite, ali jo vaš otrok resnično potrebuje.

Zarja Jana
Psihologi opozarjajo na škodljivost nadzora na daljavo

Novo tehnologijo dajemo v uporabo vse pogosteje veliko premajhnim otrokom – brez globljega razmisleka. Starši pač iščemo bližnjice, vedno bolj nas je strah, da se otroku ja ne bi kaj zgodilo. V pametnih urah starši vidijo dobro varovalko, da jim je otrok nenehno dosegljiv in da jih zanj ni strah. Včasih pametne naprave nadomeščajo tudi varuško.

»Sodobnim staršem, ki hočejo imeti vse pod nadzorom, se zdi nakup pametne ure odlična rešitev, vendar naj se vprašajo: kako bi bilo, če bi njih kdo ves čas nadzoroval? Ta psihični pritisk je zelo velik – čeprav otrok reče, da ga to ne moti. Ali ga res ne moti?« ponuja v razmislek Marko Puschner s točke ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Če se starši že odločijo za nakup pametne ure, pa je treba vedeti, da se po kakovosti zelo razlikujejo med sabo. »Predvsem so problematične nekakovostne pametne ure azijskih proizvajalcev nepoznanih znamk. To so cenene ure, ki stanejo okoli 30 evrov. Pri tistih dražjih priznanih proizvajalcev (recimo 200 evrov, op. a.) so načeloma bolj premišljeno poskrbeli za varnost,« razlaga Puschner. »Pred nakupom se je treba prepričati, kako je z varnostjo – predvsem kam se shranjujejo podatki. Gredo preko strežnika proizvajalca? Kako je z zaščito – lahko kdo te podatke prestreza?

Pri pametnih urah je zanimiv varnostni paradoks – starši kupijo pametno uro, da bi bili otroci bolj varni, vendar lahko ravno zaradi pametne ure otroka izpostavijo prisluškovanju tretje osebe, v uro lahko kdo zlonamerno vdre ter vzpostavi stik z otrokom. Če mislite, da bo s pametno uro otrok varnejši pred morebitnimi ugrabitvami, se motite – če bo kdo hotel otroka ugrabiti, bo pač uro snel z njegove roke in jo obesil na bližnje drevo. Ne delajmo si utvar, so jasni strokovnjaki.

Prisluškovanje. Zakaj bi torej otroku kupili pametno uro? »Dobro vprašanje,« se strinja Puschner. »Otroci so nad novo igračko seveda navdušeni, problem je, ker nam pametna ura omogoča tudi poslušanje otroka, pogovorov, ki jih ima. Če med poukom prisluškujemo otroku, bomo slišali tudi druge osebe, tu pa smo že na zelo spolzkem terenu.« V 137. členu kazenskega zakonika je neupravičeno prisluškovanje in zvočno snemanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Čeprav bodo starši otrok s pametnimi urami verjetno zanikali, da prisluškujejo, pa lahko razumemo nelagodje ali celo jezo drugih staršev ob zgolj možnosti, da lahko nekdo skrivoma posluša njegovega otroka.

Že tako nas obkrožajo kamere na vseh mogočih krajih, česar se niti ne zavedamo, mobilni telefoni pa so naše sledilne naprave.

»Sledijo nam Google, Apple, proizvajalci mobilnih aplikacij, ki jih imamo naložene. Ob tem, da kdo preprosto sprejema, da to ni nič kaj takega, da to ni škodljivo, bi se morala taka oseba vprašati, koliko ceni svojo zasebnost. Ljudje rečejo, saj nimam kaj skrivati. Zamislite si, da sem vaš delodajalec. Ali vas bom vzel v službo, kjer delamo z zasebnimi, občutljivimi podatki, če mi poveste, da vas vaša zasebnost sploh ne skrbi, da vam zanjo ni mar? Kako boste znali skrbeti za varnost tajnih podatkov, tudi poslovnih skrivnosti ali razvoja, če ne samo da ne cenite, temveč tudi ne razumete svoje zasebnosti? Stoodstotno se pred tem seveda ne da zaščititi, ampak malo več pozornosti ali skrbi pa bi temu le morali posvečati,« pravi Puschner.

V Nemčiji so jih prepovedali. Prodajo pametnih ur, ki omogočajo prisluškovanje, so leta 2017 v Nemčiji prepovedali. Obravnavajo jih kot prisluškovalne in zasledovalne naprave. Regulator je starše nagovarjal, naj pametne ure, ki so lahko dostopne in ciljajo s svojo dostopnostjo prav na otroke v starostni skupini od 5 do 12 let, uničijo. Prav tako so prepovedali distribucijo govoreče punčke (tako imenovana pametna igrača), saj je bila njena programska oprema izpostavljena vdorom in so bili v nevarnosti osebni podatki otrok. Po svetu so se namreč že zgodili primeri, ko so hekerji vdrli v igračo in skozi plišastega medvedka snemali in opazovali otroka in z njim govorili.

Več v reviji Zarja Jana št. 8, 25. 2. 2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!