Zgodbe

Nočem, da bi hči doživljala enako kot jaz

Neva Železnik
21. 1. 2020, 18.40
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 18.40
Deli članek:

Povojna generacija, stara med 60 in 70 let, doživlja nekaj, kar se prej ni dogajalo – zelo dolgo skrbi za otroke, ki nočejo ali ne morejo od hiše, ker nimajo zaposlitve, ko se upokoji, pa si večinoma ne more oddahniti. Neredko mora namreč skrbeti za bolne in dementne starše, največkrat skrb seveda prevzemajo ženske, in to za svoje in za moževe roditelje. Domov za starejše nimamo dovolj, negovalnih oddelkov v bolnišnicah tudi ne, dolgotrajna oskrba ni še niti v povojih. Se politiki, ki imajo v rokah škarje in platno, sploh zavedajo, kakšno je življenje starejših, ki morajo skrbeti za še starejše?

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Kdo bo pomagal svojcem dementnih?

 Ena izmed domačih oskrbovalk je tudi Vesna Mikek, 64-letna upokojena geodetka iz Ljubljane, sicer edinka. »Starša skupaj štejeta 190 let, vsak pol,« mi je zaupala na začetku lanskega novembra, ko sva se prvič srečali. Ne samo spomin, tudi druge funkcije jima pešajo, je potožila. Nočeta v dom, a tudi če bi hotela, proste sobe zanju v Ljubljani ni. Osebe z demenco čakajo na prosto mesto v prestolnici tudi do pet let.

Že sama bi potrebovala pomoč. Vedno, ko zaklene vrata stanovanja svojih staršev, je utrujena in zaskrbljena. Mladost njene mame je bila težka, obremenjena s selitvami, vojno, skrbjo za mlajšega brata in sestro, izgubo očeta med vojno ter brata po vojni zaradi njenih posledic. Končala je srednjo šolo, se ves čas izobraževala, odgovorno skrbela za družino, pomagala Vesni pri skrbi za hčerki. Potem je zbolela. »Demenca ji je vzela prav vse, kar se je v življenju naučila.«

Tudi Vesnin oče je imel zelo odgovorno delo, z znanjem in pridnostjo se je povzpel na vodstveno mesto v podjetju. »Zdaj, v visoki starosti, slabo sliši, a slušni aparat zelo nerad uporablja. Predvsem pa noče v dom starejših.«

Toda tudi Vesna ni več mlada in najbolj zdrava. Zaupala mi je, da sta z možem od njenih staršev dobila počitniško hišo, a ta, odkar skrbi zanju, bolj ali manj sameva.

Zažgana posoda. Vesna se tudi tedaj, ko pride k sebi domov, sprašuje, kaj bo s staršema, ko bosta sama. Boji se, da bo mama spet padla in se poškodovala. Skrbi jo, ali bo oče pogrel kosilo kar v termo posodi, čeprav ga vsak dan opozori, da tega ne sme. »Nad štedilnikom sem zato obesila velik napis z opozorilom, da se teh posod ne sme segrevati.« Strah jo je, da tega napisa ne bo opazil ali pa bo hrano preložil v pravo posodo, potem pa pozabil nanjo. »Zažgane posode so pogost rezultat njegovega gospodinjenja.« Vsak dan bolj ugotavlja, da se je tudi v očetove možgane naselila demenca.

Pozna samo tri rešitve. V hudi stiski in preutrujenosti se je domislila treh rešitev.

Več v reviji Zarja Jana št. 3, 21. 1. 2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!