Zgodbe

Kdo nam bo rešil milenijce?

Jelka Sežun
11. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Natanko na sredini med generacijo X in generacijo Z je generacija Y, znana še pod drugimi imeni, na primer generacija Petra Pana (ker se ji ne mudi odrasti), pa generacija jaz (ker so na glasu kot sebični in samovšečni), še najbolj znani pa so kot milenijci. Kdo natanko spada med milenijce, se ne morejo povsem zediniti, generacije se malce prelivajo ena v drugo, na splošno pa naj bi se milenijci rojevali od sredine osemdesetih pa do konca tisočletja. In tudi o tem, kaj imajo milenijci skupnega, si niso povsem edini, eni trdijo, da jim je skupno le obdobje, v katerem so se rodili, drugi pri njih povsem razločno prepoznavajo lastnosti, ki so skupne vsej generaciji. Samo glede ene stvari se vsi strinjajo: ni več luštno biti milenijec.

shutterstock
...

O stiskah milenijcev po malem pričajo tudi imena, ki jim jih nadevajo v različnih državah, v Grčiji so generacija 700 evrov, v Španiji in Italiji so mileuristi (generacija tisoč evrov). Generacija na minimalcu, skratka. Ampak niso sami krivi, trdi motivacijski govornik Simon Sinek.

Nisem vernica motivacijskih govorcev in gurujev tega ali onega, trdno verjamem, da če se ne moreš zanesti na lastno zdravo pamet (in na kanec lastne motivacije), te tega ne more nihče naučiti, ampak šestinštiridesetletni Sinek, avtor, profesor, poslovnež, kulturni antropolog, je zelo luciden govornik. In utegne celo imeti prav. Po FB kroži njegov petnajstminutni nastop v neki pogovorni oddaji, kjer se je ljubeče posvetil problemu milenijcev. In o tem marsikaj pametnega povedal.

Štirikrat joj. Štiri okoliščine so se nesrečno poklopile, da so zagrenile življenje milenijcem, pravi Sinek, Anglež z britansko-ameriškim državljanstvom: starši, tehnologija, neučakanost in okolje. Dobronamerni starši so jim vse življenje dopovedovali, da so nekaj posebnega, absolutno izjemnega, da lahko dobijo in dosežejo prav vse, kar se jim zahoče. Celo generacijo so dosledno zavijali v vato in jo skušali obvarovati pred najmanjšim razočaranjem, samo zato, da so potem milenijci, ko so vstopili na trg dela, dobili v glavo zoprno spoznanje, da niso posebni, da niso izjemni in da ne morejo dobiti vsega, kar jim srce poželi. In jim je potem to učinkovito razsulo prenapihnjeno samopodobo in so zdaj precej manj samozavestna generacija kot tiste pred njimi.

Res, ni fino biti milenijec.

Odvisni od všečkov. Tudi tehnologija ne dela v njihovo korist, v dobi pametnih telefonov in družbenih omrežij so prijateljstva milenijcev površna, trdnih odnosov, kakršne so spletale generacije pred njimi, si pa niso znali zgraditi, ker jih tega niso naučili. Njihovo zadovoljstvo je odvisno od števila ogledov in všečkov, postali so odvisni od dopamina, živčnega prenašalca, ki poživlja in prinaša dobro voljo. Če zjutraj, še preden rečeš dobro jutro partnerju ali družinskim članom, poškiliš na svoj telefon, če v lokalu ali v sejni sobi na mizo vedno položiš telefon, je to zasvojenost, pravi Sinek. Država se potrudi preprečevati zasvojenost z alkoholom ali hazardiranjem, zasvojenosti z dopaminom pa ne skuša krotiti nihče.

Več v reviji Zarja/Jana št. 46, 12.11.2019

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!