Zgodbe

Vse več herpes zostra!

Renata Ucman
29. 10. 2019, 22.00
Deli članek:

Po prebolelih noricah (običajno že v otroštvu) virus Varicella zoster v speči obliki ostane v telesu. V odrasli dobi, najpogosteje po 50. letu, pa se ob, denimo, oslabelem imunskem sistemu zbudi in povzroči bolezen pasovec ali herpes zoster. Na koži se v pasu po eni strani telesa pojavijo gručice mehurčkov, kar spremljajo hude bolečine. Mogoči so celo zelo hudi zapleti, saj lahko prizadene notranje organe in osrednje živčevje. Ker v zadnjem desetletju število prijavljenih obolelih s pasovcem nenehno narašča, ponekod so ravno letos imeli več bolnikov s to boleznijo, naj nam naši strokovnjaki povedo, kaj se dogaja. Mimogrede: ste vedeli, da se je zadnja tri leta proti pasovcu mogoče tudi cepiti?

Zarja Jana
Vsakdo, ki je prebolel norice, lahko doživi izbruh pasovca!

»V letu 2018 smo po preliminarnih podatkih v Sloveniji zabeležili 4200 prijavljenih primerov herpesa zostra, medtem ko je bilo v zadnjih desetih letih prijavljenih od 3196 do 4210 primerov na leto. Največ primerov, to je 4210, je bilo leta 2017, od tega 2522 žensk in 1688 moških,« je razložila Nadja Šinkovec, dr. med., specialistka epidemiologije z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V zadnjem desetletju število prijavljenih s to boleznijo narašča. Letu 2009, na primer, so zabeležili 3196, v letu 2012 3945 in leta 2015 4139 obolelih.

Speči virus noric. Tako norice kot bolezen herpes zoster povzroča isti virus Varicella zoster (VZV). »Ob prvi okužbi, do katere pride običajno v otroštvu, ta virus povzroča norice. Pri desetini do skoraj tretjini prebivalcev pride kasneje v življenju do ponovne aktivacije virusa v telesu. Ta povzroči izbruh mehurjev na tistem delu kože, ki jo oživčuje živec, v katerem je virus spal. To bolezen, najpogostejšo pri starejših, imenujemo herpes zoster ali pasovec, saj se značilni mehurčki in bolečina navadno pojavijo v določenem pasu kože. Virus sodi v skupino t. i. herpesvirusov, za katere je značilna dosmrtna okužba. To pomeni, da virus vse življenje ždi v obhrbteničnih živčnih pletežih v t. i. latentni oziroma speči obliki. Ob določenih pogojih, na primer pri oslabelem imunskem odzivu okužene osebe, se vzbudi in povzroči pasovec. To se lahko zgodi kadarkoli tekom življenja, veliko pogosteje po petdesetem, po osemdesetem letu pa ima posameznik že kar 50 odstotno  tveganje, da zboli za pasovcem! Brez prebolelih noric nastanek pasovca ni mogoč,« pojasnjuje prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ter z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Več v reviji Zarja Jana, št. 44, 29. 10. 2019

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!