Zgodbe

Tuširajte se v bližnjem športnem centru!

Nina Konvalinka
30. 9. 2019, 22.30
Deli članek:

Mladost je čas negotovosti in hkrati čas z velikim potencialom. Je čas začetkov in pogumnih korakov v neznano. Zakorakamo pa lahko kamorkoli: v nov kraj, proti novi študijski smeri, v novo zvezo, na novo poklicno pot, najraje vse naenkrat. Predpogoj za vse to pa je prostor, kamor se lahko po vseh vzponih in padcih zatečemo. Prostor, kjer si lahko skuhamo topel obrok, pospravimo svoje stvari in se po napornem dnevu sprostimo. Prostor, kjer se počutimo varne, ne glede na to, kako burno življenje doživljamo v svetu zunaj. Nenavadno torej, da so si v petek, 20. septembra, mladi postlali kar pred parlamentom. Še bolj nenavadno pa je, da smo bili mladi tisti dan prav vsi, ne glede na starost. Če negotovost, ki jo vzbuja vprašanje »kje bomo pa jutri spali«, prevzema predvsem mlade, potem smo v Sloveniji mladi skoraj vsi.

Zarja Jana
V petek, 20. septembra so mladi postlali kar pred parlamentom.

Iskanje stanovanja – bizarna avdicija. »Ko je lastnica stanovanja, v katerem sva prebivala s fantom, želela dvigniti najemnino za več kot polovico, sva spoznala, da se bova morala podati v iskanje novega,« je pripovedovala udeleženka petkovega protesta mladih pred parlamentom. »Kaj kmalu pa sva dojela, da so se razmere na trgu drastično zaostrile. Iskalcev stanovanja je toliko, da se na ogledih počutiš kot na nekakšni avdiciji. Ustrezati moraš kupu nemogočih pogojev, da te izberejo. Oba sva redno zaposlena, vendar si kredita z najinima plačama, žal, ne moreva privoščiti. Služba pa ni nujno plus, saj lastniki neradi oddajajo stanovanja parom, ki bi si v prihodnosti želeli ustvariti družino.« Po pregledu oglasov na eni izmed najpopularnejših strani na Facebooku (Stanovanjce, stanovanjce, kje si?) so ti pogoji takoj jasni: iščejo študentke, osebe s slovenskim državljanstvom, osebe brez otrok ali domačih živali, take, ki ne kadijo in so za preprosto garsonjero skupaj s stroški pripravljeni odšteti krepko čez polovico povprečne neto slovenske plače. 

Ko trčiš v življenje. Z menoj na protestu je sedel tudi Miha, magistrski študent ekonomije, ki resnih težav z iskanjem stanovanja za zdaj še ni imel. Protesta se je udeležil zato, ker se zaveda, kako resen družbeni problem je to. »Za študente je relativno dobro preskrbljeno, problem nastane, ko izgubiš status in trčiš v življenje.« Pomislila sem na znanca, ki se je ob lanskoletnem razhodu z dolgoletno partnerko čez noč znašel brez strehe nad glavo. Koliko izmed nas v resnici samostojno premore mesečno najemnino za dostojno bivanje? Nekaj podatkov: v Sloveniji trenutno primanjkuje več kot 10.000 neprofitnih stanovanj, najhuje je v prestolnici. Cene stanovanj in najemnin rastejo štirikrat hitreje od evropskega povprečja. Kaj to pomeni za približno 33 odstotkov gospodinjstev, ki živijo v stanovanjih, neprimernih za bivanje? »Zgodbe ljudi, ki sem jih danes slišal, so me seveda pretresle, saj jih veliko živi v nemogočih razmerah. Pri iniciativi Kje bomo pa jutri spali me je najbolj pritegnilo to, da ne izpostavljajo zgolj problemov, temveč so predlagali tudi rešitve. Upam, da se jih lahko umesti v neki zakon,« je zaključil Miha.

Gibanje z rešitvami. Pobuda za gibanje Kje bomo pa jutri spali je letos spomladi prišla iz Akademskega kolegija, študentskega doma na Vilharjevi v Ljubljani, ki je z denacionalizacijo prešel v roke Mestne občine Ljubljane. Okoli 200 neprofitnih stanovanj in študentskih postelj je tako postalo vprašljivih, saj je trend v Ljubljani vse bolj usmerjen v širjenje turističnih kapacitet, pogosto na račun študentov in najbolj ogroženih skupin. Tudi samski in delavski domovi se spreminjajo v hotele in hostle, zato je bil strah glede prihodnosti Akademskega kolegija upravičen. Nekaj čez 7.000 postelj v ljubljanskih študentskih domovih in več kot 40.000 študentov je zgovoren podatek. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 1. 10. 2019

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!