Zgodbe

Ali se zloglasno novo omrežje res že testira v Sloveniji?

Lara Jelen
16. 9. 2019, 23.01
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 22.28
Deli članek:

Ko smo nazadnje pisali o problematiki tehnologije5G, smo dobili namig, da naj bi se jo v Sloveniji že na veliko testiralo. Seveda smo informacijo preverili in ugotovili, da ni čisto tako, da pa ima peščica podjetij trenutno vendarle dovoljenje za testiranje zmogljivosti 5G. Ob tem se ponovno sprašujemo, ali nas ne bi moral pred zmogljivostjo zanimati morebiten vpliv na zdravje ljudi, na katerega opozarjajo strokovnjaki z vseh koncev sveta?

Zarja Jana
Elektromagnetna sevanja so očem nevidna, a še kako močno vplivajo na naša življenja.

Tekst: LARA JELEN

V želji po tem, da bi slovenskim podjetjem omogočili hitrejši razvoj in večjo konkurenčnost na trgu, so na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (v nadaljevanju AKOS) določenim podjetjem dodelili nekaj radijskih frekvenc za testiranje nove tehnologije 5G. Sporočili so nam, da imajo trenutno aktivno dovoljenje za nekomercialno testiranje 5G podjetja AMZS na Vranskem, Elektro Gorenjska in Internet institut, ki naj bi 5G testiral na naslovu Tržaška 25 v Ljubljani. Čeprav so nas na AKOS-u opozorili, da gre pri vseh treh za »postavitve posameznih testnih baznih postaj in ne za večja 5G-omrežja«, pa takšne poteze odgovornih še enkrat dokazujejo, da je prva skrb tistih, ki odločajo, dobiček in lovljenje koraka s konkurenčnostjo v svetu. No, pa saj to ni prvi takšen primer, ko je svet ljudem v uporabo ponudil novo tehnologijo, ne da bi pred tem opravil eno samcato študijo o njenem vplivu na človeško zdravje. Tudi mobilni telefoni so bili poslani na svetovni trg brez takšne raziskave. Nevarnosti smo tako odkrivali sproti, nekatere prihajajo na plan še dandanes. Tehnologija 5G ima medtem veliko večje razsežnosti in ni vezana samo na mobilne telefone. Z njo bomo povezani povsod, tudi v avtomobilih. Ali ne bi torej pred učinkovitostjo in zmogljivostjo najprej raje testirali njeno varnost in morebitni vpliv na zdravje?!

Kar ne vidiš, ne boli? »Elektromagnetna sevanja so očem nevidna, a še kako močno vplivajo na naša življenja. So predpogoj, da brezžična mobilna tehnologija deluje, hkrati pa predstavljajo eno največjih groženj človekovemu zdravju,« opozarjajo strokovnjaki v dokumentarnem filmu Generation Zapped, ki vam ga toplo priporočamo v ogled. V njem Olle Johansson, profesor na švedskem Inštitutu za nevroznanost Karolina, vpraša: »Kaj mislite, koliko več sevanja prejme vaše telo v primerjavi s pred desetimi leti? Dvakrat, trikrat več? Ne, kvintilijonkrat več – to je 1 z 18 ničlami!« V dokumentarcu strokovnjaki tudi opozorijo, da če bi varnost mobilnih telefonov pred začetkom prodaje dejansko preverili, jim nikoli ne bi uspelo priti na trg. Še več, ko so pred desetletji strokovnjaki v ZDA začeli opozarjati na resna zdravstvena tveganja zaradi uporabe mobilnih telefonov, so močni lobiji dosegli, da je država nehala financirati program, kjer je skupina znanstvenikov opravljala neodvisne raziskave in opozarjala na vpliv tovrstnega sevanja. Se bo enako zgodilo z omrežjem 5G? In zakaj tisti, ki tako naglas kričijo v nebo, da je nova tehnologija tako zelo in še bolj varna kot tista, ki jo uporabljamo trenutno, tega niso pripravljeni podkrepiti vsaj z eno neodvisno in verodostojno študijo? 

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 17. 9. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno