Zgodbe

Prepovejte mobitele v osnovnih šolah!

Alenka Sivka
9. 9. 2019, 23.59
Deli članek:

Slovenski primarni pediatri svetujejo prepoved mobilnikov

Shutterstock
Slovenski pediatri se zavzemajo za prepoved mobilnikov v osnovnih šolah.

Na pobudo slovenskih pediatrov bo Evropska konfederacija primarnih pediatrov pozvala k ukrepanju proti pretirani uporabi nove tehnologije pri mladostnikih, med drugim si bodo prizadevali za prepoved elektronskih naprav v osnovnih šolah. Kajo tem meni dr. Miha Kramli, vodja edine ambulante za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti pri nas?

Evropska konfederacija primarnih pediatrov od politike, izobraževalnih ustanov, družin zahteva ukrepe pri omejitvi zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Pediatri svetujejo prepoved mobilnih naprav v šolah, saj je to velikokrat edini čas, ki ga učenci preživijo brez zaslonov. Starši elektronske naprave pogosto uporabljajo namesto varušk, tudi med hranjenjem, kar strokovnjaki odločno odsvetujejo.

Slovenske šole urejajo uporabo mobilnih telefonov z notranjimi pravili. V Franciji so denimo njihovo uporabo v šolah že prepovedali z zakonom. Vse več raziskav namreč potrjuje, da pretirana in prezgodnja raba zaslonov slabo vpliva na možgane, vse več je duševnih stisk, da o sevanju in zasvojenosti ne govorimo. Hiperaktivnosti, motenj pozornosti in koncentracije je več kot kadarkoli, ogromno je medvrstniškega nasilja. Otroci so neprespani, utrujeni, do gibanja in druženja jim več ni, raje strmijo vsak v svoj zaslon. Svarila strokovnjakov so zastrašujoča: več časa ko mladostniki preživijo pred zasloni, večja je verjetnost, da bodo zapadli v depresijo. Vrstijo se težave s tesnobo in duševne stiske. A danes ima že skoraj vsak drugi drugošolček svoj telefon!

Še enkrat: osnovnošolec ne sme biti lastnik naprav. »Prva stvar, ki jo je treba poudariti,« je odločen dr. Kramli, »je, da osnovnošolec ne more biti lastnik pametnega telefona, tablice in računalnika. Lahko pa vse te naprave uporablja. Imamo pa osnovnošolce, ki so lastniki pametnih telefonov in gredo zvečer z njimi spat. Starši si niti ne predstavljajo, da so potem vse noči na svetovnem spletu, in ko bi se zjutraj morali aktivirati za v šolo, se le z veliko težavo ali pa se sploh ne morejo.«

Odvisnost in zasvojenost. »Osnovnošolci, pa tudi odrasli ljudje, bomo od tehnologije vedno bolj odvisni,« meni po drugi strani. »In to je nekaj čudovitega, saj nam pomaga, imamo več informacij, znanja, hitreje kaj opravimo ... Odvisnost od tehnologije je torej v redu, ni pa dobra zasvojenost – te pa bog ne daj. To dvoje moramo ločiti.«

Utrujeni in podivjani možgani. »Kadar delam s pomočjo nove tehnologije, me možgani opozorijo, da sem naveličan, utrujen, komaj čakam, da naredim odmor. Kadar sem na računalniku zaradi sprostitve, igric, družbenih omrežij, pa me možgani spodbujajo, da sem pred zaslonom vedno dlje, nagovarjajo me k vedno večjim tveganjem. Zato moramo ločevati med delom z novo tehnologijo in zabavo z njo. Tu je treba postaviti prostorske in časovne omejitve uporabe. Če je bil Jože 25 let alkoholik, zdaj pa že štiri leta ne pije, ga ne bom zaprl v vinsko klet, ker bo skušnjava zanj prevelika. Če desetletniku rečemo, naj gre spat, v sobi pa ima telefon, televizijo, računalnik in play station, je prav tako zanj skušnjava prevelika. To ne pomeni, da osnovnošolec ne more delati s pomočjo tehnologije, mora se jo naučiti uporabljati in si z njo pomagati, ne more pa biti njen lastnik,« še enkrat ponovi Kramli.

Notranja smrt. »Nevrologi pravijo, da modra svetloba in še nekaj drugih dejavnikov povzročajo nespečnost, lahko vplivajo na del v možganih, ki povzroči, da sem pripravljen ob dveh ponoči vstati in iti na 'foto lov', ubije pa sposobnost za početi tisto, kar nas veseli. Ubije strast, navdušenje, nič več nas ne veseli, vedno bolj smo otopeli, brezbrižni, vedno težje se skoncentriramo. Postajamo globoko pasivni. Temu rečemo notranje umiranje ali notranja smrt«, pojasnjuje Kramli.

Celoten članek si lahko preberete v 37.številki revije Zarja Jana (10.9.2019).

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno