Zgodbe

Niste intolerantni na gluten, temveč na glifosat!

L. J.
2. 4. 2019, 07.02
Deli članek:

Težko je preprosto pojasniti, zakaj ima vedno več ljudi intoleranco na gluten in posledično ne sme uživati žit, še posebej ne pšenice. No, nekatere študije so že pred leti opozorile, da v resnici težav ne povzroča gluten, temveč glifosat. Le zakaj o tem nismo izvedeli več?

Revija Zarja
Glifosat

Kljub temu da je bilo o glifosatu ugotovljeno že marsikaj slabega, se v svetu in tudi pri nas še vedno najdejo njegovi zagovorniki. Ti trdijo, da toliko hrane, kot je potrebujemo, da nahranimo celotno svetovno populacijo, pač ne moremo pridelati na naraven in vsem prijazen način. Plevel, škodljivce in bolezni, ki bi med rastjo lahko napadli pridelek, je treba nekako uničiti. Glifosat pri tem odigra bistveno vlogo in je nenadomestljiv, pravijo. Očitek, da je dokazano kancerogen za ljudi in da rastlino oropa vsega dobrega, izpodbijajo s prepričanjem, da bi lahko kakšna nova snov še hitreje povzročila še kaj hujšega. Ta strup vsaj poznamo in vemo, da je učinkovit, je njihov moto. Medtem ko lobijem uspeva ohranjati uporabo glifosata, se okoljevarstveniki z vsemi močmi trudijo, da bi ga dokončno in popolnoma prepovedali. S tem se strinjajo tudi znanstveniki, ki so že pred leti s študijo ugotovili, da prav ta herbicid povzroča intoleranco na gluten in celiakijo, s katerima se sooča vedno več ljudi.

Preprečimo epidemijo, prepovejmo glifosat! Gluten je lepljiva beljakovina, ki najpogosteje povzroča prehransko intoleranco. Te je v svetu vedno več zaradi modernega pridelovanja hibridne pšenice. V takšni pšenici je kar največ glutena, čemur se telo vedno pogosteje upre. Zanimiv je podatek, da lahko ljudje, ki jim težave povzroča hibridna pšenica, brez problemov uživajo nekatera druga žita, kot so ječmen, oves in rž ter celo stare sorte pšenice. Je torej razlog za intoleranco na gluten res pšenica ali se pravi krivec skriva v njeni pridelavi? To vprašanje so si postavili sodelujoči v raziskavi. »Sklepamo, da je glifosat, aktivna snov v herbicidnem izdelku Round Up, največji povzročitelj sodobne epidemije intolerance na gluten,« so zatrjevali že leta 2013. Zaman. Očitno se je morala vmes pripetiti še tožba, ta se je zaključila lani in sodišče je Monsanto obsodilo na izplačilo skoraj 300 milijonov dolarjev odškodnine moškemu, obolelemu za rakom. V obsodbi je jasno povedano, da sta Round Up in glifosat, ki je njegova glavna sestavina, rakotvorna in da je moški zbolel za rakom prav zaradi njegove uporabe. Takrat je bilo ignoriranja opozoril znanstvenikov in okoljevarstvenikov konec. Zahteve po prepovedi so se okrepile, a na koncu so se ključni politiki (tudi v Sloveniji) odločili, da bomo glifosat opuščali postopoma.

A nazaj k intoleranci na gluten.

Sumljivo podobni simptomi. »Simptomi tako imenovane intolerance na gluten in celiakije so šokantno podobni simptomom, ki smo jih v raziskavi opazili pri živalih v laboratoriju, ki so bile izpostavljene glifosatu,« opozarja avtor študije Anthony Samsel, neodvisni znanstvenik, ki je bil pred časom tudi svetovalec Ameriške agencije za varstvo okolja (EPA), ko se je šele ugotavljalo, kako nevarno je onesnaženje z arzenom. S Stephanie Seneff, raziskovalno znanstvenico na MIT, sta ugotavljala, kako glifosat vpliva na prebavni sistem rib. »Glifosat zmanjša količino prebavnih encimov in bakterij (tudi koristnih!), draži sluznico ter uniči mikroresice v črevesni steni, kar vpliva na prepustnost črevesja. Posledica je povečano izločanje mucina. Vse te lastnosti močno spominjajo na celiakijo,« poudarjata. Velja omeniti, da mucini niso samo v črevesju, temveč tudi v pljučih, ustni votlini, v očeh in še kje. Pretirano delovanje mucinskih proteinov strokovnjaki povezujejo z več vrstami raka. Če ostanemo zgolj pri celiakiji, je ključen podatek, da se je število ljudi z diagnozo intolerance na gluten in celiakije povečalo prav v obdobju, ko se je v kmetijstvu povečala uporaba glifosata, zlasti s prakso vlaženja zrn s tem kontroverznim herbicidom tik pred žetvijo. Z njo so začeli v osemdesetih letih, od leta 1990 pa je to rutina. Golo naključje? 

Več v reviji Zarja št. 14, 2. 4. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno