Zgodbe

Ne glejte na uro, opazujte testo!

Stane Mažgon
20. 12. 2018, 08.01
Deli članek:

Kako opisati Jožeta Senegačnika? V Zarji smo ga pred časom že predstavili kot mojstra domače peke, pilota in državnega prvaka v peki kruha s kislim testom. Nekoliko literarno bi lahko rekli, da je po postavi podoben Martinu Krpanu, po tem, kar najraje dela, pa peku Mišmašu. Tudi on je vedno nasmejan in dobrodušen, še posebej ko iz njegove peči prijetno zadiši. Senegačnik nadvse rad deli svoje znanje in izkušnje o peki na spletnih tečajih, delavnicah ali v pogovorih, vedno kar brezplačno. Mar ni to že kar nekoliko pravljično v današnjih časih, ko ima vse svojo ceno?

Mateja J. Potočnik
Sodelavci revije Zarja, tokrat ob krušni peči

Obiskali smo ga na njegovem domu v Smrjenah pri Škofljici. V domači hiši ima prostor, ki je bil zagotovo že načrtovan z namenom, da se bo v njem srečevala večja družinska ali prijateljska družba. Tistega dopoldneva je bilo v njem prijetno domače in toplo, saj je bila krušna peč zakurjena in dišalo je po pravkar pečenem kruhu.

Našemu srečanju bi lahko rekli delavnica, čeprav se delalo, roko na srce, ni prav veliko. Kolegica Katja je zamesila testo, da so drugi lahko opazovali, kako nastaja kruh ob Senegačnikovem mentorstvu. Smo pa vsi pozorno poslušali in izvedeli marsikaj novega s področja, na katerem je gostitelj velik mojster: o peki kruha z naravnim testom. Opisal nam je postopke in več načinov priprave kvasnega nastavka. Tudi nekaj tako posebnih, da smo zanje prvič slišali. Izdamo vam jih v nadaljevanju, za zdaj pa le spodbudna misel: vse, kar smo izvedeli, je tako preprosto, da bo lahko že po našem opisu vsak začetnik doma naredil naravni kvas in si nato spekel še odličen kruh, če le ima kanček volje. Užival bo, kot smo uživali vsi v Senegačnikovi domači pekarni.

Vse se začne z moko in vodo. Preden prerežemo spečeni hlebec, je seveda treba narediti marsikaj. Tudi nekaj potrpežljivosti je potrebne, nam je razložil Jože ali Joc, v glavnem bo za večji del čarovnije poskrbela kar narava.

Prvi korak: Za naravni kvas v steklenem litrskem kozarcu zmešamo enako količino (na primer 50 g) polnozrnate moke in vode. Premešamo in pustimo kak dan na sobni temperaturi. V naslednjih dneh stvar ponovimo: osnovi iz prvega dne primešamo 50 gramov moke in enako količino vode ter premešamo. Po nekaj dneh se na mokri zmesi v kozarcu začnejo pojavljati mehurčki in prostornina testa v kozarcu se začne povečevati. To je dober znak. Koristne kvasovke so začele delovati in nastal je naravni kvas. Pripravljen je, da ga dodamo v moko in zamesimo kruh. Res je mogoče vse speči tudi s kocko kupljenega kvasa, a okus je drugačen in pecivo z naravnim kvasom je lažje prebavljivo, saj v procesu učinkuje več vrst bakterij.

Kvasna voda – še en naravni čudež. Naravni kvas smo sodobni ljudje v zadnjih letih ponovno odkrili, manj znana pa je kvasna voda. Eden od receptov je takšen: paradižnik narežemo na koščke, dodamo nekaj listov bazilike in žličko sladkorja. Vse naložimo v steklenico ter zalijemo z vodo, ki naj je bo približno do polovice. Nato počakamo nekaj dni, da začne vsebina vreti kot nekakšen mošt. Zakaj ravno paradižnik? Ker je bil slučajno pri roki, pove Jože. Lahko bi uporabili tudi suhe fige, grozdje, slive, kaki, nešplje ali drugo sadje, ki ni toplotno obdelano. Odlična je kvasna voda iz malin ali robidnic, ki jo poleti pripravimo iz svežih sadežev.

Kako pa s kvasno vodo naredimo kruh? Tekočino uporabimo namesto vode, ki bi jo po receptu dodali v kruh. V tem primeru lahko kruh dobi tudi nekaj priokusa sadja in sestavin, iz katerega je bila pripravljena kvasna voda. Lahko pa ravnamo podobno kot pri pripravi naravnega kvasa: zmešamo 50 g kvasne vode in 50 g moke ter počakamo, da se začne postopek fermentacije z mehurčki na površini in se prostornina v nekaj urah podvoji. To bo dokaz, da so kvasovke začele delovati.

Koliko časa je kvasna voda v steklenici dobra, smo spraševali. Lahko tudi več mesecev, če jo dodatno hranimo. Torej odstranimo nekaj prejšnje osnove in dodamo nekaj vode in svežega sadja. A ker je postopek preprost, je bolje večkrat narediti novo kvasno vodo. Pomagamo si tako, da novi dodamo nekaj žličk stare, ki vsebuje že zrele kvasovke.

Več v reviji Zarja št. 51, 18. 12. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno