Zgodbe

Dobrota je kot svečka v temi

Neva Železnik
19. 12. 2018, 07.15
Deli članek:

»Čeprav že četrt stoletja pripravljamo akcijo Ljudje odprtih rok, je med nami še vedno veliko ljudi, ki jih nismo predstavili. Zato bomo z njo nadaljevali, čeprav vemo, da dobri ljudje običajno ne iščejo medijske pozornosti in družbenega priznanja. A je vendarle lepo in prav, če se jim družba zahvali za njihovo dobroto in pogum ter jim omogoči, da njihova dobra dela ne bodo pozabljena, saj prinašajo sonce v naša srca,« je ob zaključku akcije Ljudje odprtih rok 2018 dejala urednica Ženske Marta Krpič.

Marko Vavpotič
Vsi nagrajenci akcije Ljudje odprtih rok na slovesnosti ob podelitvi zahvalnih listin, ki jo revija Ženska že četrt stoletja prireja v Narodni galeriji v Ljubljani.

V teh 25 letih je revija Ženska samo na straneh svoje novembrske priloge Ljudje odprtih rok predstavila že okoli tisoč posameznikov, skupin in odgovornih podjetij, ki vsak na svojem področju pomagajo ljudem v stiski, se borijo za neokrnjeno naravo ali dobrobit živali. Vztrajno premagujejo ovire na poti do boljšega sveta.

Razpis letošnje, jubilejne akcije Ljudje odprtih rok je bil objavljen v majski številki revije Ženska. Do srede junija je v uredništvo prišlo 23 predlogov. Izbrali so jih 19, ki so ustrezali razpisnim pogojem in so se predlagani tudi strinjali s predstavitvijo.

Med temi devetnajstimi predlogi za podelitev priznanj ljudem, ki svoje srce, čas, znanje, energijo in denar darujejo drugim, je dobrotnika, darovalca in izjemno osebnost leta 2018 izbrala posebna komisija, ki jo je imenovala revija Ženska, dobrega človeka 2018 pa so izbrali bralci te revije z glasovnico, objavljeno v prilogi Ljudje odprtih rok.

Vsako leto znova se komisija, ki odloča o priznanjih, znajde pred nadvse težavno nalogo. Kako narediti izbor med ljudmi, ki jih vse po vrsti odlikujejo dobra dela in izjemni dosežki na različnih človekoljubnih področjih? A izbrati je treba in tako so na zaključni slovesnosti v Narodni galeriji v Ljubljani, ki je bila 12. decembra, poleg zahvalnih listin vsem predstavljenim ljudem odprtih rok, prvim štirim podelili posnetek ptice v letu, ki so jo našli v Ajdni nad Potoki v petem stoletju. Ta je  zaščitni znak te akcije.  

Dobrotnica leta 2018 je postala Milka Tratnik iz Ljubljane, ki je prostovoljka Spominčice. Demenco dobro pozna, saj je za to boleznijo zbolel njen pokojni mož. Zato ni čudno, da zna svetovati svojcem, ki prihajajo po pomoč na Združenje za pomoč svojcem bolnikov z demenco. Ve, da svojci od vsega najbolj potrebujejo toplo in razumevajočo podporo. Darovalca leta 2018 sta postala Jure Poglajen in David Zorko iz Brežic, ki se že tri leta vračata na Lezbos, tretji največji grški otrok v Egejskem morju, in pomagata od vseh pozabljenim beguncem. Že leta zbirata tudi šolske potrebščine za slovenske otroke, trenutno pa darila za starejše, ki nimajo svojcev ali pa so nanje pozabili. Oba se zavzemata tudi za čisto naravo in prijazen odnos do živali. Izjemna osebnost leta 2018 je postala Marjana Kamnik z Raven na Koroškem, velika inovatorka socialnega dela na področju starejših. Je vodja enote Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu in ve, da si seniorji od vsega najbolj želijo čuteč, razumevajoč in spoštljiv odnos. Dobri človek 2018 pa je po izboru bralstva revije Ženska postala Judita Šiško iz Dokležovja, ki nikoli nikomur v svoji bližnji in daljni okolici ne odreče pomoči. Pomaga predvsem tistim, ki jih je življenje iz različnih razlogov potisnilo na rob.

Več v reviji Zarja št. 51, 18. 12. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno