Zgodbe

Sončni zdravnik v prenovljeni obleki

Urška Krišelj-Grubar
19. 12. 2018, 07.01
Deli članek:

Kdo je bil Arnold Rikli? Kaj je delal na Bledu? Zakaj se toliko časa po njegovi smrti (umrl je 1906) o njem in o njegovih metodah zdravljenja ni veliko govorilo? Kje in kako bodo spet zaživela njegova znanja? V kaj je sploh verjel ta naravni švicarski zdravilec, ki je 52 let preživel na Bledu, a se slovensko ni nikoli naučil?

Revija Zarja
Riklijeva vila se na ekskluzivni lokaciji ob jezeru podira, hotelu Golf pa so nadeli novo ime prav po Švajcarju Rikliju, temu sončnemu zdravniku.

Domačinom je šlo najbolj v nos to, da so se gostje Riklijevega naravnega zdravilišča, ki ga je zgradil na Bledu v predprejšnjem stoletju, sprehajali goli in jim je bilo kaj malo mar za opazke lokalnih prebivalcev, nevajenih tega. Rikli je verjel, da sonce na goli koži vrača zdravje. In da kopanje v hladni vodi k temu še dodatno prispeva. Ter dolgi sprehodi in zdrava hrana, ki je v tistih krajih tudi pred 150 in več leti ni manjkalo. Nagci so torej zmotili domačine, pa to, da se v 52 letih, kolikor je bival na Bledu, ni naučil slovensko. Klicali so ga Švajcar, ker je bil doma iz Švice, in tudi sončni zdravnik, ker je mnogim vrnil zdravje.

Riklijeva vila se na ekskluzivni lokaciji ob jezeru podira, hotelu Golf pa so nadeli novo ime prav po Švajcarju Rikliju, temu sončnemu zdravniku. Rikli Balance Hotel se mu zdaj reče, z uradno otvoritvijo 12. 12. ob 12. uri, kot nam je povedala Ana Praprotnik, ki nas je povabila k zabeleženju zgodovinskega trenutka na Bledu in ki tudi sama globoko verjame v to, da imajo zrak, voda in sonce v sebi čarovnijo, ki na človeka učinkuje blagodejno. Zato zmore Riklijevo poslanstvo z žarom prenašati naprej. Sprejela nas je v belem in direktorica Mojca Kraševec v rdečem. Dve ključni dami, ki sta nam odprli vrata v novo zgodbo hotela.

Revija Zarja
Arnold Rikli

Tradicionalne gorenjske vezenine, kranjske čebele in lectovo srce. Upokojenki Breda in Bernarda sta pred sobo, ki pripoveduje zgodbo o tradicionalnih gorenjskih vezeninah, v živo pletli vsaka svoj gorenjski nagelj. Predstavljali sta sekcijo vezilj Vide Blejske in povedali, kakšen mora biti pravi gorenjski nagelj, samo rdeč ali rdeče-moder, nikoli pa zelen. Rezbarije v hotelski sobi krasi motiv nageljna, vdolben v les smreke z bližnje Pokljuke. Včasih so verjeli, da smrekov les lahko nase prevzame vse človekove bolezni. V sobi Lectovo srce je v les vgraviranih veliko srčkov, saj so včasih na Gorenjskem verjeli še nekaj – da je prav lectovo srce obvezno darilo, ki ga zaljubljeni fant podari izbranki. Motiv kranjske čebele je še eden, na katerega so ponosni v Riklijevem hotelu, satovje te avtohtone zaščitene čebelje vrste pa se ponavlja skoraj v vsakem prostoru že od vhoda naprej. Šestkotni vzorci spremljajo goste tudi zjutraj na zajtrku in ponujeni med v satju je ena najbolj iskanih jutranjih specialitet. Naj gremo od zajtrka kar k posteljam, katere pravšnja trdota razveseljuje goste, ko želijo počiti, osvetljeni s posebno zdravilno barvno svetlobo. Kromoterapija, zdravljenje s svetlobo, je namreč še ena od metod, ki jih je razvijal Rikli, in kadar sonca ni, ga uspešno  nadomesti umetna luč. Všeč so nam bili volnena pregrinjala na nekaterih posteljah in žive stene, okrašene z mahom, ki v sobe dodajajo kisik. Da o pogledu na Blejski otok in grad nad previsno steno, ki naj bi še dodatno krepil ravnotežje, ki po naravnih zakonih predstavlja uravnoteženje moške in ženske energije, ne izgubljamo besed.

Več v reviji Zarja št. 51, 18. 12. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno