Zgodbe

Naivnost in goljufija gresta z roko v roki

Lidija Jež
2. 10. 2018, 13.22
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 13.34
Deli članek:

Ne glede na to, ali ste zvesti kupec prehranskih dopolnil, knjig, loncev itd., vas pogosto prodajalec – kot svojega VIP-kupca – nagradi s še kakšnim darilcem in pogosto tudi z obljubo denarne nagrade, ki je že skoraj vaša. Ko prvič odpreš ovojnico z besedilom: »Čestitamo, ste dobitnik naše glavne nagrade 35 tisoč evrov ...,« ti zaigra srce. Potem pa te malce prizemlji pojasnilo, da je treba kupiti le še en izdelek ali pa izpolniti še en podatek. No, še en »nateg«, si rečeš, pa vendar je nagrada tako mamljiva, da kupiš še to malenkost kot vstopnico za finale. Poleg mamljive vsote prepriča kar nekaj imenitnih podpisov na tem »uradnem papirju«, ki je tudi poln žigov, podatkov itd.

Revija Zarja
Fizik, ki analizira "čudežne" pripomočke in bajne nagrade.

Iz vreče v Franciji. Moj sogovornik je razprostrl cel kup ovojnic od različnih prodajalcev različnih stvari, v katerih mu zagotavljajo, da je dobitnik glavne nagrade  – te pa sežejo od  »skromnih«  pet pa do 51 tisoč evrov: »Pošiljka, vredna 51 tisoč evrov, je bila pravkar odobrena ... Pošljite le še vašo veliko zmagovalno številko. Zaradi  avtomatične obravnave je treba poslati naročilo v  napisanem roku ... Izplačilo 51 tisoč evrov v 48 urah ...«  Druga ovojnica prinaša »samo« 10.500 evrov in besedilo: »Zdaj je uradno, gospod  (navedena sta ime in priimek). Zadostuje, da vrnete svoj Uradni bon za podelitev nagrade, in dobite priložnost prejeti 10.500 evrov ...«  Pa še ena ovojnica: » Čestitamo, ste dobitnik 30 tisoč evrov, izpolniti je treba le še to naročilo ...«  Tudi v naslednji kuverti mu sporočajo, da je prejemnik glavne nagrade. Nekje v drobnem tisku pa pojasnilo, da je to pismo garancija za popust pri naslednjem naročilu, s katerim je posameznik kot VIP-stranka uvrščen v izbor za glavno nagrado, in navodilo, kako opraviti še teh nekaj korakov do podarjenega bogastva. Kup papirja, kup žigov, kup čestitk, kup podpisov, garancij in kup izdelkov, ki jih je treba naročiti takoj, da ne bi zamudili priložnosti, kot se je to zgodilo nesrečni – na debelo prečrtano ime in priimek  »te nesrečnice« –  ker njihove pošte ni jemala resno. »Vse je napisano v zelo uradnem jeziku, ki je tudi zelo pretkano izbran, saj nagovarja predvsem starejše in osamljene,« pripoveduje gospod, ki želi opozoriti na vse te natege.

Že nekaj časa zbira in analizira gradivo s takimi obljubami in zato noče v javnost s svojim imenom, je pa to v našem uredništvu. Po donkihotovsko se je lotil goljufij. V resnici bije boj z mlini na veter, kajti ugotovil je, da imajo vsa ta podjetja in marketinške mreže podlago za to, da obljubljajo tako visoke nagrade, ki bodo tudi zares izžrebane in izplačane »v 48 urah«. Toda to niso nagrade tistega podjetja, kjer je kupil knjigo ali kaj drugega, ampak te nagrade žreba in omogoča francosko podjetje, ki povezuje v svoj sistem milijone in milijone podjetij iz vse Evrope. Malha za nagrade je torej zagotovljeno polna, saj vsak nekaj prispeva za to, da je lahko v igri. Pravno formalno je vse v redu, zato so tako radodarno na teh sporočilih tudi podpisi direktorjev, notarjev itd. Neetično pa je, da podjetja, ki obljubljajo nagrade svojim VIP-kupcem, zamolčijo, da nagrad ne podeljujejo oni, in obljubljajo denar iz neke abstraktne vreče iz Francije, poudarja sogovornik.

Nobena večerja ni »zastonj«. Raziskoval je tudi slušne aparate, ki jih prodajalci predstavljajo z besedami: »Nič več dragih aparatov, ki potrebujejo drage baterije! Sedaj imate za 49 evrov možnost kupiti sodoben slušni aparat, ki ne potrebuje baterij ...« Besede dopolnjujejo fotografije »zdravnikov« in izjave zadovoljnih uporabnikov. Ponovno jezik, ki nagovarja manj vešče in predvsem starejše ljudi. »Očitno je bila reklama uspešna, saj mnogi naivni kupci, ki so ji nasedli, prihajajo v poslovalnice uveljavljenih dobaviteljev slušnih aparatov po pomoč.« Toda poceni aparatov, ki so narejeni skoraj samo za enkratno uporabo, ni mogoče popraviti. Naš sogovornik na spletu pokaže enak izdelek, cena pa je okoli pet evrov – odvisno, pri katerem spletnem trgovcu je slušni aparat naprodaj.

Kot fizik se s posebnim zanimanjem loteva analiz in meritev nekaterih »čudežnih« naprav in pripomočkov: »Enega od teh oglašujejo kot revolucionarno novost, čeprav sploh ni novost in še manj revolucionarna.« Doda, da le malokatera od teh naprav »da kaj pravega od sebe«. Vendar smo ljudje nagnjeni k samoprevari in tako si kupec reče, da če drži vsaj pol tega, kar je napisano, je še vedno super! In kupi.

Kritičen je tudi do vseh promocijskih računalniških diagnostik, ki pogosto »pokažejo« to, s čimer naj bi dosegli osnovni namen akcije, to pa je prodaja raznih čarobnih blazinic, zdravil, maž itd., ki naj bi rešile prav ta problem. Na koncu pa kupec ugotovi, da je bila »čudežno visoka« samo cena. Prav zaradi tega mnogi ne gredo pravočasno k zdravniku, ampak se zanašajo na »izsledke iz računalniške  diagnostike«. Ob klicu, ki vas obvešča: »Jutri smo v vašem kraju in vas vabimo na brezplačno diagnostiko. Pri tem nimate nobenih obveznosti ...,« se je dobro vprašati, zakaj le naj bi nam nekdo brezplačno opravil diagnostiko? In se spomniti, da nobena večerja ni zastonj.

Več v Zarji št. 40, 10. 2. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno