Zgodbe

Zmagovalcem se vse oprosti. Ali res?

Urška Krišelj-Grubar
5. 9. 2018, 07.10
Deli članek:

Nagovorila nas je knjiga Fredricka Backmana z nenavadnim naslovom Mi smo medvedi!. V knjigi na 484 straneh prejmemo več odgovorov na vprašanje, zakaj imajo ljudje radi šport, kako prepoznati talente in jih pravilno spodbujati, da ob uspehih ostanejo tudi dobri ljudje in da nevede ne naredimo kakšne usodne napake (kot je napisala slavna pisateljica Jojo Moyes), medtem »ko fante učimo, naj bodo možje«.

Revija Zarja
Pasti, ki pretijo našim otrokom v športu, je veliko. To so lahko tudi preveč ambiciozni starši ali trenerji.

Fredrick Backman je napisal knjigo o zakotnem kraju, kjer vlada brezposelnost, a ljudem vero v življenje vrača ljubezen do hokeja, ki se deduje iz generacije v generacijo. Tovarne umirajo, ljudje svojo vnemo zdaj predajajo športu. Upajo, da bo domačemu klubu uspelo, ker se jim bo tako vsaj za hipec zazdelo, da je uspelo tudi njim. Zato je želja staršev, da bi njihov otrok postal nekdo, velika. Želja otrok, da bi rešili iz tegob svoje starše, je enaka. Glavni junak knjige je otrok, ki si želi eno samo noč ležati v postelji, ne da bi moral računati. Avtor se srečuje s primeri, ko otrokov uspeh postane obliž ali sol na rano njihovih neuspehov.

Pasti, ki pretijo našim otrokom v športu, je veliko. To so lahko tudi preveč ambiciozni starši ali trenerji. V knjigi sta izpostavljena dva trenerja: tisti starejšega kova se zaveda, da je za igralce nevarneje, če dobijo priložnost prezgodaj, kot če jo dobijo prepozno. Drugi je mlajši in zanj je pomembna samo zmaga. Svoje mladince na prehodu iz fantičev v može uči le, kako se zmaguje, in starši ga pri tem nesebično podprejo. Ne zanima jih hokej, samo uspeh. Otroci se v tem vzdušju učijo pravil igre, ki zunaj igrišča ne delujejo. Do želenih stvari pridejo s silo in niso vajeni poraza. Fantje na ledu, recimo, niso vajeni, da jim mlado dekle reče ne. Starejši trener se tega zaveda in si želi, da bi šport ostal na kulturni, prijateljski ravni in na ravni igre, mlajši, ambicioznejši pa stremi k ciljem, ki se lahko sprevržejo tudi v tragedijo.

Ljudje imajo radi zmagovalce. Vse jim oprostijo, piše avtor. Tudi sebičnost in brezobzirnost ter napake, samo da zmagujejo. In tu se zgodba zaplete. Avtor je odličen poznavalec človeških značajev, socialnih in generacijskih prepadov. Koliko športa je dovolj in koliko že preveč? Koliko jih mora biti poraženih, da lahko nekdo zmaga? Mantra mlajšega trenerja, ki moštvo pripelje skorajda na vrh, se glasi: »Kadar je tvoja želja po zmagi močnejša od strahu pred porazom, imaš možnost. Nihče ne zmaga, kadar je prestrašen.«

Zgodba o hokeju kot prispodoba našega življenja. To je zgodba o ravnotežju, ki ga med različnimi soudeleženimi plete usoda. Brez staršev, trenerjev se lahko z mladimi življenji pošteno poigra. Je tudi zgodba o dekletih in ženah trenerjev in igralcev, ki so vseskozi postavljene na drugi tir, za športom in tekmami. Ko se profesionalna pot prekine, so mnoge srečne, da se spet najde čas zanje. Nadalje je zgodba o starših ekstremnih športnikov. »Kot starš se počutiš kot odeja, ki je vedno premajhna. Če se še tako trudiš, da bi vse pokril, vedno kdo zmrzuje.« In to je, kot je zapisala odlična avtorica Jojo Moyes, knjiga, ki nas uči, »kaj nevede zagrešimo, ko fante učimo, naj bodo možje«.

Več v Zarji št. 36, 4. 9. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno