Zgodbe

Diabetiki ne potrebujejo več diete!

Stane Mažgon
27. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Povezali so se zdravniška stroka in vrhunski kulinarični mojstri, nekaj mesecev sodelovali in nastala je kuharska knjiga, kakršne Slovenci še nismo imeli. Z veseljem jo bodo vzeli v roke tako ljudje s sladkorno boleznijo kot običajni ljubitelji dobrih jedi. Užitek je že listanje knjige, kaj šele uživanje v jedeh, ki si jih zdaj lahko vsak pripravi sam!

Revija Zarja

Dr. Nataša Bratina je že več kot dvajset let predstojnica društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. To izdaja revijo Sladkorčki, pripravilo je tudi že več priročnikov z nasveti za sladkorne bolnike, njihove starše in učitelje. Prireja še tabore in izobraževalna srečanja. Knjiga Najboljše z vrha je njihov novi dosežek in svojevrsten pogled kulinarike na sladkorno bolezen ter obratno: bolniki si lahko odslej lažje privoščijo vrhunsko pripravljene jedi – v kateri od sodelujočih restavracij ali si jih po receptih pripravijo doma.

Tudi diabetiki lahko jedo odlično. Kot je poudarila Nataša Bratina, so s knjigo želeli pokazati, da zdrava hrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga obogati. »Pri ljudeh s sladkorno boleznijo se pogosto pojavi misel na številne omejitve, a te sploh niso nujne.« Recepte v knjigi je ovrednotila Andreja Širca Čampa, dipl. inž. živ. teh., vodilna nutricionistka na področju sladkorne bolezni v Sloveniji, ki skrbi za smernice v prehrani otrok s kronično boleznijo. Vsak meni je opremljen s količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter kalorično vrednostjo. »Danes ljudje s sladkorno boleznijo ne potrebujejo več diete. Morda nekaj tednov, da se izboljša njihovo zdravstveno stanje. Pozneje pa morajo spremeniti življenjski slog,« je poudarila. »To pa največkrat potrebujemo vsi, da bi bili bolj zdravi. Bolniki s sladkorno si lahko privoščijo vse tisto kot ljudje brez nje, le z eno pripombo: če so aktivni, si lahko privoščijo več, če pasivno sedijo na kavču, pa manj.« Ogljikovi hidrati nam povzročajo zaloge maščobe in so odgovorni za bolezen. Ne smemo se bati maščob, tako kot se jih ne bojijo vrhunski kuharji. So namreč nosilke arome. Zaradi njih je jed okusna. Ne smemo se bati niti beljakovin, tako živalskih kot rastlinskih. Predvsem pa je pomembno, da jemo zmerno, redno in vsak dan približno enako količino hrane. Potem si lahko privoščimo tudi vrhunski kulinarični užitek.

Jedi kot v vrhunskih restavracijah. Kako so izziv doživeli naši vrhunski kulinarični šefi? 

Več v Zarji, št. 52, 26. 12. 2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste