Zgodbe

Čez trupla do stanovanj

Tekst: Žana Kapetanović
17. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mešetarji in mrhovinarji Nepremičninski svet piše različne zgodbe. Najzanimivejše so tiste, ki so si na nasprotnih straneh – pravljične in tragične. Zadnje se neredko dogajajo na javnih nepremičninskih dražbah. Navadni smrtniki hitro ugotovijo, da brez strokovno podkovanega posrednika nimajo na njih kaj iskati, v tej megli pa zelo spretno krmarijo mešetarji.

revija Zarja
Splošno prepričanje, da lahko na javnih dražbah ceneje kupite stanovanje, je zmotno, saj v resnici na koncu nakup uspe samo tistim, ki so vešči draženja in ki dodobra poznajo vse zakone.

Brez špekuliranja, prosim! Začeli bomo s pravljično zgodbo, ker se menda to spodobi na začetku novega leta, in s časopisnim naslovom: »Stanovanja v objektu Belle Vie Tivoli v Ljubljani se prodajajo kot vroče žemljice!«

To je pravljični objekt na sanjski lokaciji v naši prestolnici: 197 stanovanj bo vseljivih čez dve leti. Skoraj vsa stanovanja – tudi tista petsobna in vsa tripleks stanovanja v najvišjih nadstropjih, ki merijo kar 217 kvadratnih metrov in imajo lastne strešne vrtove – so že prodana. Na nekatera stanovanja je v vrsti čakalo tudi do devet morebitnih kupcev, kar je precejšnja gneča. »To so zahtevni kupci z nadpovprečnimi prihodki iz vse Slovenije. Sestava stanovalcev bo vrhunska, saj niso bili špekulativni kupci,« sporočajo iz nepremičninskega podjetja Stoja Trade, ki je ekskluzivni prodajalec stanovanj. Kakšna naj bi bila tako imenovana »vrhunska sestava kupcev«, si najbrž tudi vi težko predstavljate, je pa treba priznati, da že takšno povpraševanje marsikaj pove.


Čez trupla na javnih dražbah. Tudi na drugem koncu nepremičninskega sveta je v zadnjem času zelo velika gneča – na javnih dražbah nepremičnin. A tam vse skupaj poteka v malce drugačnem razpoloženju. To je precej megleno in neredko se zgodi, da se v želji po tem, da bi si prigrabili poceni stanovanje, gre »čez trupla«. Splošno prepričanje, da lahko na javnih dražbah ceneje kupite stanovanje, je zmotno, saj v resnici na koncu nakup uspe samo tistim, ki so vešči draženja in ki dodobra poznajo vse zakone s področja izvršb. »Na neizkušenega kupca preži cela vrsta nevarnosti, od tega, da lahko ostane brez denarja in brez stanovanja, lahko pa ga doletijo še kakšne dodatne težave. Hitro je jasno, da najvišje in zadnje ponudbe prihajajo od posameznikov, ki imajo svoje stanovanjsko vprašanje že nekaj časa odlično urejeno, in da v resnici gre za posel. Nakup na takšnih dražbah pač ni za vsakogar, predvsem ne za tiste kupce, ki bi se radi čim prej vselili v nepremičnino,« pravi Bernard Ravnak, dolgoletni poznavalec in udeleženec številnih javnih dražb ter do nedavnega lastnik spletnega portala o javnih dražbah.
Ravnak med drugim opozarja, da ni dobro stopiti na ta spolzka tla, če se prej temeljito ne seznanite z morebitnimi ovirami in preprekami v vseh teh postopkih. »Težko je na kratko našteti težave, ki vas lahko doletijo, ena od njih pa je lahko ta, da na posest danes kupljene nepremičnine čakate tudi več let. A to še ni najhujše, kar se vam lahko pripeti.«

Več v reviji Zarja št. 3, 17.1.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste