Legionela iz Dubaja. Iz Evropskega centra za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni v zadnjem času poročajo o povečanju števila bolnikov, ki so se okužili z legionelo. To predvsem velja za potnike, ki so potovali v Dubaj in so zboleli po prihodu domov. Od prvega oktobra lani so v Evropi našteli 26 primerov okužbe. Poskušali so ugotoviti, kje je vir, vendar jim še ni uspelo. Turisti, ki so zboleli, so namreč prebivali v različnih predelih Dubaja, tako da za to ne morejo kriviti na primer razmer v kakšnem hotelu. Legionarska bolezen, ki se razvije po okužbi z legionelo, največkrat okuži starejše od 50 let, kadilce in tiste z oslabljenim imunskim sistemom. S človeka na človeka se bolezen ne prenaša. Bakterija živi v sladkih vodah in tleh, prenaša pa se z vdihavanjem kapljic (ki jih okuženi izkašlja) iz zraka. Ugotovili so, da so zelo pogosto z njo okužene klimatske naprave, lahko pa je na primer okužena voda v bazenu ali prst, v kateri raste zelenjava. Bolezen je oblika atipične pljučnice. Znaki so kašelj, kratka sapa, visoka vročina, bolečine v mišicah, glavobol, lahko tudi slabost, bruhanje in driska, pojavijo se od dva do deset dni po okužbi. Večina okuženih sploh ne zboli, če pa, je lahko bolezen smrtno nevarna. Zdravijo jo z antibiotiki.
Toksini iz soljenih ali sušenih rib. Proti koncu prejšnjega leta se je povečalo število okuženih z botulizmom tipa E, kar predvsem velja za Nemčijo in Španijo. Okužba je povezana z uživanjem nekaterih vrst rib, ki so značilne za dežele nekdanje Sovjetske zveze. Okuženi so bili namreč po rodu Rusi in Kazahstanci, jedli pa naj bi sušene ali soljene ribe, zelo podobne našemu krapu (rečejo jim tudi rdečeoka ali črnovka). Omenjene ribje izdelke prodajajo v več evropskih državah, vendar so jih po opozorilih iz Nemčije in Španije umaknili iz prodaje. Pri nas takih izdelkov nimamo na voljo. Nevrotoksin botulizma tipa E pri ribjih izdelkih ni tako redek. So pa to živila, ki niso dobro obdelana (premalo soljeni ali premalo sušeni).
Več v reviji Zarja št. 2. 10. 1. 2017