Zgodbe

Čudežna deklica z voljo do življenja

Milka Krapež
22. 11. 2016, 00.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Proti koncu minulega tedna so se starši male Neže Arnolj odločili, da jo na svoje stroške odpeljejo iz UKC Ljubljana na zdravljenje v tujino.

Najeli so rešilni avtomobil in prosili zdravnika dr. Silva Koprivo, da Nežo med prevozom spremlja, kar je tudi storil. Neža je zdaj na zdravljenju v tujini. Veliko vlogo je pri tem odigrala Duša Trobec Bučan, teta Nežine mame. Pogovor z njo je nastal med čakanjem na Nežin sprejem v tuji bolnišnici in med vožnjo nazaj v Ljubljano.

»Neža je hčerka moje nečakinje in mi je kot vnukinja. Nečakinja je veliko časa preživela z mano in mojim možem, pa tudi z mojo hčerjo, saj sta vrstnici in sta skoraj vse življenje prebili skupaj. Vse dopuste in večino koncev tedna smo preživljali skupaj.«

Kako se je Neža znašla v bolnišnici? Kakšne težave je imela?

Ko sem bila na Nežinem drugem rojstnem dnevu, to je bilo 19. julija, je bila še zelo živahna deklica. Vsi smo jo občudovali. Za nas je bila nekaj posebnega. Po praznovanju je šla s starši na morje, in ko so se vrnili, je bila malo prehlajena. Nečakinja Zala je povedala, da jo bo odpeljala na pregled v Kranj, zdravnica pa jo je takoj napotila na Jesenice. Tam je ostala nekaj dni, ker niso mogli ugotoviti, kaj naj bi bilo narobe. Ker je bila prehlajena in je imela vročino, je bila verjetno nerazpoložena, vendar ne tako, da ne bi tekala naokrog in se igrala. Po nekaj dneh so Nežini mami povedali, da ji peša srček in da jo je treba hitro prepeljati v Ljubljano, kjer naj bi jo čakal zdravnik, ki so ga priporočili.

Kaj so ugotovili v Ljubljani?

Nekaj dni je bila v UKC Ljubljana. Vsak dan smo jo obiskovali. Bila je živahna, dobro razpoložena. Po nekaj dneh pa sem izvedela, da se ji je stanje poslabšalo in da ji je treba vstaviti podporni sistem ECMO. Povedali so mi, da so ji sistem vstavili zelo na hitro in da je to storil dr. Klokočovnik. Po štirih dneh pa, da je potrebna druga podporna naprava in da je predvidena za presaditev srčka. To me je zelo presenetilo. Takrat nisem vedela, s kakšno zmogljivostjo je delovalo Nežino srce. Samo malo pozneje pa so rekli, da je zaradi strdkov nastala okvara možganov in da Neža nima več možnosti za življenje. Staršem so predlagali, da jo odklopijo od podpornega sistema. Vse to je znano. V dneh po odklopu je bila Nežina mama ves čas z njo in čakala, da bo otrok umrl. Tako smo čakali vsi. Po tednu dni sem se odločila, da grem k njej, da vidim, kako je z njo.

Več v reviji Zarja št. 47. 22. 11. 2016

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste