Nasveti

Blato ne laže!

Sanja Lončar
22. 11. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Povedalo vam bo, kako je z vašim zdravjem!

Blato veliko pove o dogajanju v našem telesu. Medicina to, kar opisujete, imenuje sindrom razdražljivega črevesa, vzrokov zanj pa ne pozna. Nasploh se na zahodu zelo malo ukvarjamo z »branjem blata«, prav s tem pa bi lahko prebrali zelo pomembne informacije o dogajanju v lastnem telesu.

V tradicionalnih medicinah je blato osnovni diagnostični pripomoček. Tudi pri nas so zdravniki v času pred laboratoriji, računalniki in stroji znali iz blata in urina že z golim očesom prebrati veliko koristnih informacij. Škoda, da ob rojstvu nismo dobili še »navodil za uporabo telesa«! Nekaj strani bi bilo v njem zagotovo posvečenih temu, kako s pomočjo blata odkriti napake v delovanju in kako jih hitro odpraviti.

Kaj lahko razberemo iz blata?

Blato nam zelo zanesljivo pokaže, ali je naš organizem sploh zmožen pravilne presnove. Če v blatu lahko preberete svoj včerajšnji jedilnik, potem zagotovo gre veliko snovi skozi vaše telo nepresnovljenih. Kitajci imajo zelo preprost in brezplačen test: blato človeka ponudijo psu. Če ga ta poje, je to zanesljiv dokaz, da je v blatu ostalo veliko nepredelane hrane, kar pomeni, da ima pacient velike težave s prebavo. Za blato zdravega človeka se pes ne zmeni.

Premagajte naučeni odpor in ne potegnite vode prehitro. Če si boste ogledali svoje blato, boste zelo natančno ugotovili, kaj je šlo skozi. Če v njem zagledate koščke določene hrane, vam to lahko pove, da nekaterih snovi ne zmorete prebaviti. Če je blato zelo mastno in na vodi opazite mastne madeže, je to znak, da imate težave s presnovo maščob, kar kaže na težave z žolčnikom.

Tudi struktura blata je zelo pomembna. Pravijo, da je idealno, če imate »bananino blato«, s tem mislijo na gladko obliko in banani podobno trdnost. Oblika ne razpada in blato ni sestavljeno iz majhnih kroglic. Po izločanju ne potrebujete gore papirja, da se obrišete. Če razpada in je bolj podobno driski, nekaj ni v redu.

V tradicionalni medicini opazujejo tudi, ali blato plava na površju (kar je v redu) ali hitro potone – kar je znamenje težav.

Tudi barva veliko pove. Ta je sicer odvisna tudi od pigmentov v hrani, ki jo uživate. Če ste pojedli veliko kopriv, bo bolj zeleno; če uživate veliko mesa in drugih živalskih beljakovin, bo temno. Ob normalni presnovi je srednje rjave barve. Gorčično rumena barva pa nakazuje, da nekaj ni v redu z žolčnikom.

Več v reviji Zarja št. 47. 22. 11. 2016

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste