Zgodbe

Invalidi obtičali na Finskem

ALMA M. SEDLAR
26. 4. 2010, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Med tistimi, ki so v preteklih dneh zaradi zaprtja zračnega prometa doživljali pravo agonijo, je tudi skupina dijakov Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) iz Kamnika. Sredi aprila so se odpravili na 14-dnevno mednarodno izmenjavo v mesto Oulu na severu Finske. Zapletlo se je že na poti tja, saj so jim med letom Benetke - Riga - Oulu pokvarili dva invalidska vozička. Po nekaj dneh na Finskem so izvedeli za izbruh vulkana. In živčna vojna se je začela.

Med tistimi, ki so v preteklih dneh zaradi zaprtja zračnega prometa doživljali pravo agonijo, je tudi skupina dijakov Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) iz Kamnika. Sredi aprila so se odpravili na 14-dnevno mednarodno izmenjavo v mesto Oulu na severu Finske. Zapletlo se je že na poti tja, saj so jim med letom Benetke–Riga–Oulu pokvarili dva invalidska vozička. Po nekaj dneh na Finskem so izvedeli za izbruh vulkana. In živčna vojna se je začela.

 

 

V kamniški CIRIUS, v sklopu katerega delujejo dom za invalidne otroke in mladino ter osnovna in srednja šola, ki jo poleg dijakov s posebnimi potrebami obiskuje tudi kar nekaj zunanjih dijakov, smo prišli v četrtek. Takrat še ni bilo jasno, ali bo njihovo letalo naslednje jutro lahko poletelo proti domu. »Naši otroci so v mestu na skrajnem severu Finske, skoraj že čisto pri Božičku,« je pojasnila ravnateljica srednje šole Saša Markovič. Čeprav so v četrtek odprli zračni promet skoraj nad vso Evropo, je vulkanski pepel še nekaj ur pred napovedanim poletom iz Finske resno grozil, da se bo premaknil na skrajni sever.
Med poletom so jim polomili vozičke. Dijaki iz Kamnika so na Finsko odšli v okviru mednarodne izmenjave Comenius, v kateri sodelujejo že nekaj let. Doslej so v sklopu projekta opravili že kar nekaj daljših potovanj in vse je potekalo brez težav. Tokrat pa že od začetka ni šlo brez zapletov. Skupina desetih dijakov se je z vodjo projekta Tanjo Kejžar ter spremljevalcema Jasno Janić in Goranom Peršinom 9. aprila s kombijem odpeljala na letališče v Benetke. Tam so se vkrcali na letalo za v Rigo, od koder so leteli v Oulu. Ker so zaposleni na beneškem letališču Marco Polo stavkali, so zamudili polet v Rigo. »V Benetkah smo dobili prenočišče in v Oulu prišli dan pozneje.« Upali so, da bo odtlej vse v redu, a pričakovanje se je kmalu izjalovilo. »Na letališču v Rigi so nam založili prtljago, ki je prispela dan za nami. Že v Rigi so opazili, da je zlomljena stopalka na vozičku ene od dijakinj. »Škodo smo prijavili. Pozneje smo opazili še, da je prazna tudi guma na kolesu vozička in da je kolo ukrivljeno. Na servisu so ugotovili, da vozička ne bo mogoče popraviti, in na letališču smo prijavili še to.«
Tanja Kejžar pravi, da odgovornosti za poškodbe najprej ni hotel prevzeti nihče, potem pa so se le dogovorili, da bo to uredil Finnair. Finski gostitelji so dijakinji priskrbeli nadomestni voziček, toda ker je bil ta zanjo neudoben, je za ustreznejšega pozneje poskrbela letalska družba, v kateri so obljubili, da bodo plačali tudi zamenjavo za tistega, ki se je med potjo uničil. A zapletov s tem ni bilo konec. Dijak, ki uporablja elektronski invalidski voziček, je po koncu poleta ugotovil, da pogon na njem ne deluje več ... Tudi on je dobil nadomestnega. Kot pravi Tanja Kejžar, sta bila oba na koncu zadovoljna. »Z dobro voljo je mogoče rešiti vse.«

                                                               Več v Jani št. 17, 26.4.2010

Let  je bil odpovedan
Tik pred zaključkom redakcije v petek zjutraj nam je ravnateljica Saša Markovič sporočila, da je bil let, s katerim naj bi se dijaki vrnili domov, odpovedan. Poskušali so najti druge možnosti, vendar gre za veliko skupino, na letalih iz Helsinkov pa je bilo v petek prostih premalo mest. Dijaki so se do trenutka, ko berete ta članek, najverjetneje vseeno že vrnili domov, o tem, kako, pa bomo poročali v prihodnji številki Jane.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste