Zgodbe

Na onkologiji spet vre

Jana
26. 4. 2010, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Delovni čas zdravstvenega osebja na OI se bo podaljšal, že tako preutrujeni zdravniki pa naj bi kljub temu lahko pregledali samo omejeno število bolnikov.

Medtem ko vsi strokovni in odgovorni kadri z ministrom za zdravje in predsednikom vlade na čelu slikovito zagotavljajo, da je naša zdravstvena pomaranča sicer že povsem izžeta, a da bosta kljub temu ohranjeni dosedanji kakovost in varnost za bolnike, kar je seveda popolnoma nemogoče, pa so z Onkološkega inštituta (OI) že pricurljale slabe novice. Varčevalni ukrepi se bodo tam menda pravzaprav že začeli oziroma se začenjajo s prvim majem. Delovni čas zdravstvenega osebja se bo podaljšal, že tako preutrujeni zdravniki pa naj bi kljub temu lahko pregledali samo omejeno število bolnikov. Vsakega odvečnega pacienta, ki bi se želel naročiti, bo računalnik zavrnil in čakalne dobe se bodo podaljšale. Bolniki pa tudi zdravstveni delavci so seveda prestrašeni in šokirani, saj so tam vse omejitve smrtno nevarne.

 

Vsaka sprememba v zdravstvenem sistemu je boleča, a če gre za onkologijo, smo ljudje še posebno občutljivi. Zato ni čudno, da so za prvi maj napovedani ukrepi na Onkološkem inštitutu povzročili kar nekaj panike. Med pacienti in med zdravstvenim osebjem dobesedno vre.

Zdravniki so že pregoreli
Ena od sprememb je podaljšanje delovnega časa ambulant za dve uri. Medtem ko so imeli zdravniki doslej ambulante od 8.30 do 15.30, jih bodo odslej predvidoma imeli dve uri dlje, do 17.30. Za bolnike vsekakor dobrodošel ukrep, kaj pa za zdravnike? Ali niso spet začeli urejati problem na napačnem koncu? Kajti če se delovni čas podaljša za dve uri ob istem številu zdravnikov, to pomeni še večje izčrpavanje delovne sile. Do kdaj bodo zdržali in se tako kot doslej žrtvovali za svoje bolnike? Kako bodo zdržali neznosno hiter delovni tempo brez posledic? Posledic za njihovo in za naše zdravje?
Ena od zdravnic, ki se z imenom in priimkom ni hotela izpostaviti, že brez novega urnika dela dlje od delovnih ur. In kako ji to sploh uspeva od jutra do večera z bolnimi ljudmi? Naša sogovornica priznava, da je ob 15. uri že popolnoma izčrpana in da ima občutek, da je zdravstveno osebje že dodobra izgorelo ob svojem delu. »Vsi smo že zdavnaj pregoreli. Smo tečni in utrujeni in po službi dobesedno pademo v posteljo in spimo do naslednjega dne. Imamo družine, partnerje in otroke, toda oni nič nimajo od nas. Po 15. uri ne moreš več biti prijazen s pacienti … Težko je stokrat isto razlagati bolnikom, težko se je osredotočiti na izvide in jih razlagati, ko pa niti na stranišče ne moreš, kaj šele, da bi si vzel čas za malico. Ambulanto imam do 15.30, a pravzaprav nikoli ne pridem domov pred 18. uro.«

Tekst: TINA HORVAT, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Več v Jani št. 17, 27. 4. 2010

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste