Zgodbe

V pričakovanju izbruha

Tina Nika Snoj
30. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šele ob kaosu v zračnem prometu, ki ga je povzročil islandski vulkan, smo se resno zamislili nad močjo in dolgo roko ognjenih velikanov, ki nas obkrožajo, in nad našo nemočjo pred njimi.

Evropa dobro pozna izbruhe vulkanov, saj je z njimi povezana cela njena zgodovina. A do zdaj smo nanje gledali bolj kot na turistično atrakcijo in privlačne posnetke pri poročilih, kot na kaj usodnega. Šele ob kaosu v zračnem prometu, ki ga je povzročil islandski Eyjafjallajökull, smo se resno zamislili nad močjo in dolgo roko ognjenih velikanov, ki nas obkrožajo, in nad našo nemočjo pred njimi. Ali tokrat za spremembo pretiravamo z zaskrbljenostjo, pa bo pokazal le čas.

Evropa ima svojo bero potencialno nevarnih vulkanov. Najeksplozivnejši so lahko Etna, Vezuv in Stromboli, ki so za seboj že puščali prava razdejanja. Toda najhujše posledice je imel prav izbruh islandskega vulkana, ki jih podrobneje spoznavamo šele zdaj. Pred dobrimi dvesto leti je namreč kar osem mesecev dolgo bruhal vulkan Laki in pustošil po vsej Evropi ter celo ZDA in Egiptu. Nekateri zgodovinarji menijo, da je zanetil celo francosko revolucijo.
Katastrofa, ki je trajala štiri leta
Laki je začel bruhati junija 1783 in izbruhal toliko lave, pepela in strupenih plinov, da je popolnoma uničil kmetijstvo. Zaradi lakote, ki je sledila, je menda pomrla kar četrtina Islandcev. Vetrovi so raznosili pepel tako daleč, da zapise o katastrofalnih posledicah najdemo v francoskih, italijanskih, nemških, ameriških in celo egipčanskih virih. Ladje so bile prikovane v pristaniščih, dnevi so bili zaviti v meglo in smog, vročina je bila tako huda, da se je meso na stojnicah pokvarilo v nekaj urah, muhe pa so v oblakih sedale na ljudi. Zima, ki je sledila, je prinesla poplave in nenavadno nizke temperature, ki so se poznale celo onstran Atlantika. Zgodovinarji so ugotovili, da je bil izbruh tako močan, da je zmotil cikel azijskega monsuna, kar je še dodatno vplivalo na rastje in povzročilo veliko lakote v Egiptu in tudi Franciji. Tam je bilo pomanjkanje hrane eden glavnih dejavnikov, ki je ljudi tako množično pognal v revolucionarni boj. Lakijev izbruh je takratna Evropa čutila kar štiri leta, imel pa je velike družbene, gospodarske in politične posledice.
Klimatske spremembe, dejavnejši vulkani?
Bill McGiure, škotski znanstvenik, znan po tem, da rad napoveduje okoljske črne scenarije, je eden tistih, ki ob islandskem izbruhu najglasneje bijejo plat zvona. Evropo in svet opozarja na to, da bi bilo treba raziskati povezavo med globalnim segrevanjem in delovanjem vulkanov, saj prvo po njegovem spodbuja drugo. Topljenje ledu, ki je posledica dvigovanja temperature, za seboj pušča večjo količino vode v morjih, ki s svojo težo pritiskajo na zemeljsko skorjo in jo krivijo. To še dodatno obremenjuje seizmične razpoke, ob katerih so vulkani najpogostejši, zato bodo izbruhi v prihodnosti predvidoma še pogostejši. Nemška raziskava kaže, da je ponekod zemeljska skorja tako na robu pokanja, da lahko jeziček na tehtnici premaknejo že močnejši nalivi. Prav tako so z vulkansko dejavnostjo že povezali tropske nevihte, povečano količino snežnih padavin in spremembe plime.
Bo usoden supervulkan?

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 17, 26. 4. 2010

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste