Zgodbe

Kako nastane rak?

Milka Krapež
31. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

John Gray, ameriški terapevt, strokovnjak za odnose med spoloma, je javnosti konec preteklega leta predstavil svojo novo knjigo Venus on Fire, Mars on Ice (Venera v ognju, Mars na ledu), ki se sicer znova ukvarja z odnosom med moškim in žensko, vendar pa mimogrede navrže tudi razlago, zakaj zbolimo za rakom. Vzrok so hormoni, pravi.

John Gray, ameriški terapevt, strokovnjak za odnose med spoloma, je javnosti konec preteklega leta predstavil svojo novo knjigo Venus on Fire, Mars on Ice (Venera v ognju, Mars na ledu), ki se sicer znova ukvarja z odnosom med moškim in žensko, vendar pa mimogrede navrže tudi razlago, zakaj zbolimo za rakom. Vzrok so hormoni, pravi. Hormonsko neravnotežje, da smo natančni.

Ženska je preobremenjena. Če je še pred nekaj desetletji doma čakala moža, mu grela obrok in posteljo, kar je bil smisel njenega obstajanja, se je to do zdaj precej spremenilo. Prav tako kot moški hodi v službo in prav tako kot on pride utrujena domov. Tisto, kar se ni spremenilo, je, da se moški še vedno vede kot prej, ko je bila žena doma. Kadar poje pozno kosilo oziroma zgodnjo večerjo, se uleže na kavč, vzame časopis in si nabira energijo za naslednji dan, ko bo spet v boju za vsakdanji kruh. Žena pa najprej poskrbi za pozno kosilo oziroma zgodnjo večerjo, potem pospravi ter se loti še drugih gospodinjskih (in materinskih) del. Njena obremenjenost se je precej povečala. Raven hormona radosti (oksitocina), sreče ali ljubezni, kakor koli ga že imenujemo, močno upade. Ko se to zgodi, se poveča raven drugega hormona, kortizola. Takrat se izključi imunski sistem, kar omogoči rakavim celicam, da se začno množiti. Vse to uravnavajo žleze z notranjim izločanjem, predvsem nadledvični žlezi in hipotalamus. Za moške velja, da se jim testosteron poveča, kadar so pred novimi izzivi, zanesljivo pa ne, kadar nanj plane furijasta žena, ki ne more razumeti, kako popolnoma neprizadeto njen soprog počiva, ne da bi se zmenil za njeno preobremenjenost. Takšen konflikt je pri obeh priložnost za rakave celice. To je prikazano poenostavljeno.
Imamo po 40. letu vsi raka?
John Gray trdi tudi, da imamo rakave celice v sebi od 40. leta starosti tako rekoč vsi. Ob morebitnem kritičnem trenutku, kadar smo popolnoma v stresu, so poškodovane celice že v pripravljenosti, da izkoristijo trenutek. Seveda imamo v telesu obrambne mehanizme, ki te celice ustavijo, pravi John Gray. Toda ti mehanizmi so zaradi visoke ravni kortizola popolnoma onesposobljeni. Kortizol je glavni »stresni« hormon, je zapisano v medicinskih učbenikih, sproščata pa ga nadledvični žlezi. Hormon kortizol ima več funkcij: uravnava raven sladkorja v krvi, nadzira delovanje imunskega sistema ter pomaga pri presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Sproščanje kortizola nadzoruje hipotalamus. S temi funkcijami kortizol nadzoruje tudi krvni tlak in odgovor na vnetne procese v organizmu. Če krvni sladkor ves čas niha (kar se zgodi, kadar jemo in kadar energijo iz hrane porabimo), se nadledvični žlezi utrudita in delujeta z zmanjšano močjo. Če pa bi krvni sladkor uravnali tako, da bi bil ves čas približno enak, bi dosegli popolno regeneracijo nadledvičnih žlez. S tem bi se sproščalo dovolj hormonov: testosterona pri moških in oksitocina ter estrogena in progesterona pri ženskah. Ker ne bi bilo treba več toliko kortizola, bi naš imunski sistem deloval ves čas in tudi nadziral celice, da ne bi podivjale. John Gray tako razlaga tudi druge, najpogostejše bolezni.

                  Več v Jani št. 35, izid 31. 8. 2010

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste