Zgodbe

Strupeni zeleni paradižniki

Renata Ucman
2. 9. 2010, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Razhudnikovke (paradižnik, paprika in jajčevci pa tudi krompir) so zaradi strupa solanina že nekaj časa na zatožni klopi; tudi v makrobiotiki se jim izogibajo. Je to upravičeno? Ali z njimi res zaužijemo toliko solanina, da bi škodoval zdravju? S kuhanjem krompirja in jajčevcev, pojasnjuje prof. dr. Darja Kocjan Ačko z Biotehniške fakultete UL, se solanin večinoma uniči, zato pri dobro kuhanih ni bojazni. A kljub temu je bolje paziti, da vse zelene dele gomoljev krompirja pred kuho odstranimo, enako storimo pri surovem paradižniku. Prav zeleni, nedozoreli deli surovih plodov razhudnikovk vsebujejo največ solanina!

Razhudnikovke (paradižnik, paprika in jajčevci pa tudi krompir) so zaradi strupa solanina že nekaj časa na zatožni klopi; tudi v makrobiotiki se jim izogibajo. Je to upravičeno? Ali z njimi res zaužijemo toliko solanina, da bi škodoval zdravju? S kuhanjem krompirja in jajčevcev, pojasnjuje prof. dr. Darja Kocjan Ačko z Biotehniške fakultete UL, se solanin večinoma uniči, zato pri dobro kuhanih ni bojazni. A kljub temu je bolje paziti, da vse zelene dele gomoljev krompirja pred kuho odstranimo, enako storimo pri surovem paradižniku. Prav zeleni, nedozoreli deli surovih plodov razhudnikovk vsebujejo največ solanina! »Zaradi strupa solanina so imeli ljudje s krompirjem že v preteklosti, predvsem v 18. stoletju, velike težave. Takrat so uživali tudi krompirjeve zelene cvetne plodove, kroglice, ki se razvijejo po oploditvi cveta. Z njimi so se pogosto usodno zastrupili, saj je v njih tudi do pet odstotkov solanina, ki je močen alkaloid. Še dolgo potem je veljalo, da je krompir nasploh zelo strupen. Nekatere sorte krompirja, ki oblikujejo gomolje zelo visoko pri tleh, tik pod površjem, res vsebujejo več strupa solanina kot tiste, ki gomolje oblikujejo globoko v zemlji. V gomolju krompirja ga je lahko od 0,002 do 5 odstotkov, odvisno od dela gomolja, sorte krompirja, načina pridelave in izpostavljanja svetlobi,« pripoveduje prof. dr. Darja Kocjan Ačko z Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je posebej proučevala pridelavo krompirja in drugih poljščin. Več v Jani, 24.8.2010

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov