Zgodbe

Nasvidenje, Liffe

Jelka Sežun
22. 11. 2010, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsega je konec. Ampak le za eno leto. 21. Liffe se je poslovil, ampak slej ko prej bo spet november in z njim nov festival. O starem pa vse dobro: pokazali so 117 filmov (od tega 21 kratkih) na 281 projekcijah, jih 65 razprodali, od vsega hudega je hitre smrti umrl en projektor, v promet so spravili 47.500 vstopnic in potem razdelili nagrade. Lahko od festivala pričakujete še več? Niti ne.

Vsega je konec. Ampak le za eno leto. 21. Liffe se je poslovil, ampak slej ko prej bo spet november in z njim nov festival. O starem pa vse dobro: pokazali so 117 filmov (od tega 21 kratkih) na 281 projekcijah, jih 65 razprodali, od vsega hudega je hitre smrti umrl en projektor, v promet so spravili 47.500 vstopnic in potem razdelili nagrade. Lahko od festivala pričakujete še več? Niti ne. Kdo: najprej zmagovalci, jasno. Glavno nagrado, vodomca, je dobil grški film Podočnik, filma Na morje in Potovanje vetra pa sta se žiriji tako prikupila, da sta si prislužila posebno omembo. Občinstvu je bil najbolj všeč srbski Technotise: Edit in jaz, ki bo za nagrado odkupljen za predvajanje v kinu. Pri kratkih filmih je slavil nizozemski Vožnja s kolesom, žirija filmskih kritikov pa se je zaljubila v britansko dramo Neljubljena.
Najboljše na festivalu: filmi. To se sicer od festivalov pričakuje, a ne vedno uresniči, zato je toliko lepše, kadar so nam filmi všeč. In letos so nam bili. O tem so pričale tudi polne dvorane, pa zadovoljni obrazi (in včasih spontani aplavzi) občinstva.
Posebna omemba žirije: festival so tudi ljudje in posebno pohvalo si zaslužijo ljudje za pultom v preddverju Cankarjevega doma, ki so pokazali neusahljivo zalogo prijaznosti in ustrežljivosti.
Kaj nas je motilo: zamujanje. Že spet. V dvorane so večinoma začeli spuščati prepozno, zato se filmi niso začenjali pravočasno. Precej gledalcev, pa ne samo novinarji, si je ogledalo več kot en film na večer, v dvoranah na različnih koncih mesta, pa se je včasih zaradi povsem nepotrebnih zamud skrbno sestavljen urnik potem podrl. Bi jih ubilo, če bi dvorane odprli pet, deset minut prej in začeli ob napovedani uri? Filmi niso bili tako tesno eden za drugim, da se to ne bi dalo. In zakaj, zakaj po začetku projekcije niso prepovedali vstopa v dvorano? Zamudniki so s plašči in telefoni v temi opletali včasih še tudi petnajst minut po začetku filma. Včasih je treba preprosto reči, če nisi sposoben zadeti začetka, ostani zunaj.
Kaj se ni spremenilo: študentarija se še vedno premalo umiva. Ne mislimo vseh, se razume, ampak že en tak blagodišeč v bližini je dovolj, da bi najraje pobegnil iz dvorane.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste