Zgodbe

Kdo je zlorabil deklico?

Tina Horvat
7. 12. 2010, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šokantna druga plat zgodbe o domnevno zlorabljeni deklici iz Koroške. Dekličina mama zatrjuje, da je največja zloraba, da je nekdanji partner izpostavil otroka medijem.

Pretresljiva zgodba o triletni deklici iz Koroške, ki naj bi jo zlorabil njen dedek, dobiva nove razsežnosti. Doslej je bila v javnosti znana samo očetova zgodba, ki so jo mediji predstavljali enostransko. Za Jano je sedaj spregovorila tudi dekličina obupana mama, ki je strta od bolečine, saj njen nekdanji partner v neuspešnem boju za njunega otroka ne izbira sredstev. S tem, ko je šel s svojo zgodbo v medije, je nič krivo deklico še pred izrekom sodišča za vedno zaznamoval s sumom spolne zlorabe.

Ves prejšnji teden se je Slovenija zgražala nad grozljivo zgodbo o komaj triletni deklici, ki naj bi jo posilil njen dedek, oče njene matere. Zgodbo je medijem razkril dekličin oče, njegovo pripoved pa so podprli nekateri strokovnjaki, zgroženi nad ravnanjem centra za socialno delo zaradi »sporne« dodelitve otroka materi in slovenjegraškega sodišča, ki kljub sumu, da je bila deklica spolno zlorabljena, ni vsaj začasno takoj ustavilo izvršbe za njeno dodelitev materi.
Vsa Slovenija je pritrdila dekličinemu očetu in strokovnjakom, presenetljivo pri tem pa je, da so vsi pozabili na dekličino mamo. Ta naj bi po pripovedovanju očeta hčerko zapustila, ko je imela sedem mesecev, že od rojstva sploh naj ne bi skrbela zanjo, saj naj bi imela težave z materinstvom, po vsakem stiku z njo naj bi deklica zbolela ali se od nje vrnila z modricami, pravnomočne sodbe, s katero je bila  deklica dodeljena mami, pa dekličin oče, ki si je za zagovornika izbral odvetniško pisarno Čeferin, ne spoštuje in tako deklica živi pri njem in ne pri materi.
A ob materini pripovedi se nam začne odpirati zgodba povsem drugih razsežnosti.

IZPOVED DEKLIČINE MAME

Vaš nekdanji partner si prizadeva za skrbništvo nad vajino hčerjo in ne spoštuje sodne odločbe, s katero so hčer dodelili vam. Pri tem se sklicuje na to, da ste slaba mama, da se niste zanimali za otroka in da imate nasploh težave z materinstvom.
To ni res. Za otroka sem ves čas lepo skrbela, on pa je cele dneve delal. Ni bil družinski človek, ni skrbel za otroka, ni mi pomagal in nismo funkcionirali kot družina. Večkrat mi je pomagala njegova mama, tudi včasih, ko sem šla kaj delat, a pretežno sem jaz skrbela za otroka.
On trdi, da ste zapustili otroka, ko je bil star sedem mesecev. Zakaj ste to storili?
Ni res, nisem ga zapustila, ampak sem zaradi nenehnih groženj in prepirov ter poniževanja najprej odšla le za dva dni. S seboj sem hotela vzeti hčerko, pa mi je ni hotel dati in jo je dobesedno skril. V petek sem odšla in se vrnila v ponedeljek, ker sem hčerko preveč pogrešala, in takoj odšla na CSD. Tam so mi svetovali in pomagali. Namesto njega pa je prišla njegova mama.
Zakaj ste, ko ste še živeli pri njem, podpisali  sporazum, da v primeru vaše odselitve hči ostane pri očetu, vi pa jo boste videvali, kadar boste hoteli?
Ta sporazum sem podpisala, ker sem bila v veliki stiski in ker mi je grozil. Bila sem pod hudim pritiskom, takrat sem bila tudi nezaposlena, on pa mi je govoril, da me bo dal ubiti in da bo videti kot nesreča. Tako nisem mogla več živeti, saj so bile razmere nevzdržne, zato sem se odselila, seveda pa nikoli nisem mislila zapustiti otroka in sem takoj vložila vlogo za dodelitev meni. Nekaj časa sem imela stike s hčerko, potem pa mi jih je začel preprečevati. Ko sem ga poklicala, da se dogovoriva, kdaj bom prišla po otroka, je hotel, da najprej na sodišču potrdim sporazum, a tega nisem hotela, saj sem želela, da moj otrok ostane z mano.
Kako so bili videti vaši stiki z deklico?
Od takrat, ko nisem hotela potrditi sporazuma, ki bi hčerko dodelil njemu, mi je stike preprečeval in mi grozil, da tudi če bi mi sodišče dodelilo otroka, bo poskrbel, da ne bo pri meni. Tudi vsi nadaljnji stiki so bili problematični, po vsakem je govoril, da je hči zbolela, ali pa je vložil kazensko ovadbo zaradi bušk in modric. A te niso bile nikoli dokazane, saj otroka sploh ni peljal k zdravniku, ampak je po skoraj vsakem stiku dal na policijo kazensko ovadbo, sodišče pa je postavilo sodnega izvedenca, a ta poškodb ni mogel ugotoviti. Vse kazenske ovadbe so bile ovržene. Tudi v vrtcu so dali poročilo, da poškodb ni, on pa ves čas trdi, da so.
Kako ste se počutili, ko se je izpostavil medijem in začel popolnoma enostransko govoriti o vas?
Še sedaj sem popolnoma v šoku. Šok in bolečina me spremljata že od začetka postopkov, saj se moram ves čas zagovarjati in braniti, ob tem da sem vedno jaz skrbela za mojega otroka, ki mi ga hoče vzeti. Šokirana sem, vsi smo šokirani nad tako grobim posegom v našo družino. Najprej je blatil mene, potem se je spravil na mojega očeta, ko pa je videl, da ne gre nikjer skozi, se je obrnil še na medije in jim popolnoma enostransko predstavil svojo »resnico«.

Več v Jani št. 49, 7. 12. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste