Zgodbe

Konec sociale!

Žana Kapetanović
1. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Država bo krepko posegla v žep najbolj ogroženim skupinam ljudi, saj jim bo z izgovorom, da jim danes daje, že jutri dobesedno vse pobrala. Tudi lastnino. Po zakonu o socialno varstvenih prejemkih se namreč invalidnina, ki jo po polnoletnosti dobivajo duševno in telesno prizadeti ljudje, spremeni v socialni prejemek. To pa v praksi pomeni, da bo država z zaznamkom v zemljiški knjigi olastninila premoženje, ki ga bo takšna oseba podedovala po smrti staršev.

Socialna zakonodaja se bo z novim zakonom dodobra zaostrila. Prav, če bodo uvedli sankcije, ki bodo preprečile zlorabe. Vendar pa tisti, ki zbrano prebirajo zakon, s katerim naj bi od 1. junija zagotovili nov sistem socialne pomoči, ugotavljajo, da bo država krepko posegla v žep najbolj ogroženim skupinam ljudi, saj jim bo z izgovorom, da jim danes daje, že jutri dobesedno vse pobrala. Tudi lastnino. Po zakonu o socialno varstvenih prejemkih se namreč invalidnina, ki jo po polnoletnosti dobivajo duševno in telesno prizadeti ljudje, spremeni v socialni prejemek. To pa v praksi pomeni, da bo država z zaznamkom v zemljiški knjigi olastninila premoženje, ki ga bo takšna oseba podedovala po smrti staršev. Po smrti prejemnika socialne pomoči pa si bo vse skupaj dokončno prilastila.

»Pravice preurejamo – za nekatere se bodo zmanjšale, za druge povečale. Pomoč morajo dobiti tisti, ki jo resnično potrebujejo,« je julija lani povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Ne vemo, ali je ob tem držal figo v žepu. Tistim, ki se pozorno poglabljajo v te težko razumljive vrstice zakonodaje, še zlasti če se dotikajo njihovega življenja oziroma življenja njihovih najdražjih, se namreč zdi, da jo je. Sumijo, da jih poskuša država čez težko obvladljive vrtince nove zakonodaje žejne prepeljati čez vodo in se okoristiti. Najtežje od vsega pa je sprejeti to, da država ponižuje tiste, ki bi jih morala ščititi.

V tem članku se lotevamo dejstva, da ljudje z motnjami v duševnem razvoju izgubljajo status invalida. Že sprejeti zakon o socialno varstvenih prejemkih jim je ta status, ki so si ga pridobili leta 1983, vzel. Po tem zakonu namreč niso več invalidi, ampak za delo nezmožni prejemniki socialne pomoči. Lahko bi rekli – še en dokaz, da socialna država umira!

Mag. Dragica Kraljič, ravnateljica enega od ljubljanskih vrtcev, defektologinja z ogromno izkušnjami, in to tako poklicnimi kot materinskimi, je, ogorčena nad zakonom o socialno varstvenih prejemkih, poslala medijem pismo, polno jeze in bolečine, naslovljeno na državo Slovenijo, ki je stara toliko kot njen sin – fant, ki je zaradi Downovega sindroma duševno prizadet, saj je njegov intelektualni razvoj na ravni štiriletnega otroka. V pismu prav nič ne skriva svoje želje po tem, da bi tej državi primazala kakšno vzgojno klofuto.

Klofuta brezdušni državi!

»Draga moja država! Če povem takoj, da se moje misli nanašajo na otroke s posebnimi potrebami, te prosim, da ne zavijaš z očmi. Ne poznaš me, poznaš pa evre, ki mi jih že 31 let pridno kasiraš. Saj ti ne oponašam. Samo spomnila bi te rada. Da jaz opravljam svojo dolžnost, ki si mi jo naložila, ti pa mi vsake toliko časa eno primažeš!
Nikoli nisem čakala na to, kaj mi boš dala. Študirala sem ob delu in študij plačala, da imam zdaj solidno izobrazbo in plačo, ti pa si mesečno nakazuješ kar nekaj moje plače. Poskušala sem te razumeti. In potrpeti. In če bi šlo samo zame, bi še naprej. Zdaj pa si se lotila mojega otroka, ki je otrok s posebnimi potrebami, torej duševno prizadet, da boš bolje razumela. Zdaj te imam pa zadosti!

Več v Jani št. 13, 29.3.2011

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste