Zgodbe

Čija, prehranski čudež

Jana
8. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Čija semena vsebujejo dvakrat več beljakovin od katerihkoli drugih semen ali žit, dvakrat več antioksidantov kot jagodjičevje, petkrat več kalcija kot mleko in trikrat več železa kot špinača!

Ah, še eden v vrsti čudežev, sem skomignila z rameni, ko sem prvič slišala o semenih čije. Pa ne da bi dvomila o dobrih učinkih omega-3 maščobnih kislin, ki so jih semena polna, ali o tem, da vsebujejo dvakrat več beljakovin od katerihkoli drugih semen ali žit, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot jagodičevje, petkrat več kalcija kot mleko in trikrat več železa kot špinača. Dvomila sem, da je pozitivni učinek uživanja semen tako pozitiven pri diabetesu, kot je pozneje potrdilo pričevanje očeta; še bolj sem dvomila, da so mala, neugledna semena tako okusna, da si jih želijo otroci. Napaka! Čokoladni puding iz teh semen je najljubša domača sladica ta hip, jaz pa se ob mlaskanju zdrave dobrote zanašam na obljubo, da se zaradi nje ne bom zredila!

»Kljub temu da semena izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, jih danes največ pridelajo v Avstraliji, sledijo ji Mehika, Bolivija, Gvatemala, Ekvador in Argentina. Naša semena čije so iz Peruja, kjer so jih pridelovali že pred tisoč leti, rastejo na nadmorski višini 2.000–2.500 metrov, s čimer se še poveča njihova hranilna vrednost – torej imajo več antioksidantov,« me je poučila Tjaša Pavček, ki je mala semena, polna koristnih snovi, pripeljala v Slovenijo. »S sestro, s katero imava podjetje, sva čijo odkrili na sejmu Biofach, kjer nama je dobavitelj, pri katerem nabavljava orehovo in konopljino olje ter presne namaze, dal vzorčno vrečko čije. Povedal nama je, da dokazano znižuje holesterol, visok krvni pritisk, ima ogromno omega-3 ter da je v Angliji pravi prodajni hit.« Zaradi vsebnosti koristnih sestavin, seveda, ki so jih poznala že stara ljudstva.odkrili na sejmu Biofach, kjer nama je dobavitelj, pri katerem nabavljava orehovo in konopljino olje ter presne namaze, dal vzorčno vrečko čije. Povedal nama je, da dokazano znižuje holesterol, visok krvni pritisk, ima ogromno omega-3 ter da je v Angliji pravi prodajni hit.« Zaradi vsebnosti koristnih sestavin, seveda, ki so jih poznala že stara ljudstva.
Azteki in Maji. Semena čije (Salvia hispanica L.) so bila  za Azteke in Maje eden glavnih virov rastlinske hrane skupaj s koruzo, fižolom in amarantom že 3500 let pr. n. š. Iz njih so tudi stiskali olje, ga uporabljali za osnovo barv za telesne poslikave, pa tudi v medicinske namene: za zdravljenje bolečin v sklepih ter za spodbujanje nastanka sline. Po prihodu španskih konkvistadorjev je bila chia prepovedana, saj so jo uporabljali tudi v verskih ritualih in kot napitek za moč pred odhodom v boj (v kozarec vode damo dve veliki žlici semen čije, dodamo sok limone in žlico agavinega sirupa, počakamo deset minut, da se čija napne, in spijemo), toda semena so preživela zablode osvajalcev tujih ozemelj. Še vedno velja, da povečujejo fizično vzdržljivost in krepijo človekovo zdravje.
Bogata sestava. Semena čije vsebujejo neverjetno veliko omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za delovanje krvožilnega sistema, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov in so sestavina vseh celičnih membran, na delovanju katerih temeljijo tako rekoč vsi živčni, gibalni in miselni procesi.
Semena nase vežejo vodo in podvojijo prvotno prostornino, a to ni najpomembnejše: namočena semena čije olajšajo prehod druge hrane skozi prebavila, pomagajo pa tudi pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu in našim celicam dovajajo prepotrebno tekočino. Spodbujajo in lajšajo prebavo, absorpcija hranil v črevesju pa se poveča. Uživanje čije se povezuje tudi z izgubo odvečne telesne teže, saj pospešujejo absorbcijo in razgradnjo maščob, dajejo pa tudi dolgotrajen občutek sitosti in imajo nizek glikemični indeks. Raziskave so pokazale, da celo izboljšajo stanje pri sladkorni bolezni tipa 2. V obsežni študiji na univerzi v Torontu je profesor endrokrinologije in nutricističnih znanosti raziskoval dolgoročne vplive uporabe čije pri sladkornih bolnikih. Izsledki so pokazali, da čija pripomore k uravnavanju sladkorja v krvi, zniža previsok krvni tlak in zmanjša dovzetnost bolnikov za infekcije. Povezana je še s preventivnim delovanjem proti rakavim obolenjem, izboljša lase in kožo, zmanjšuje nastanek slabega holesterola v krvi, preprečuje visok krvni tlak in nastanek krvnih strdkov ter lajša težave pri menopavzi in menstrualne težave.

Več v Jani št. 45

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste