Prednosti slovenskeg mleka
Prof. dr. Irena Rogelj, univ. dipl. inž. živil. tehnol., redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, o slovenskem mleku pravi: »Kot glavno prednost slovenskega mleka bi izpostavila kratke poti od pridelovalca do predelave, saj mleka ne vozimo daleč, zato je to sveže in manj poškodovano.« Po besedah prof. dr. Rogljeve lahko na kakovost mleka pogledamo tudi z vidika kakovosti paše in vode v Sloveniji. »Tu ima slovensko mleko prednost relativno neokrnjene narave, ki sicer ni merljiva, se pa pozna na končnem okusu mlečnega izdelka.«
Postopki predelave in prodaje so pod strogim nadzorom nacionalne in evropske inšpekcije. Mlekarne obvladujejo parametre, ki pomembno vplivajo na zagotavljanje varnosti mleka in mlečnih izdelkov. Mednje sodijo poreklo, kakovost in varnost osnovne surovine mleka, postopke pridelave in predelave, ustreznost embalaže in transport končnih izdelkov. Vse to na policah Mercatorja dodatno spremlja Služba varna hrana, ki jo vodi dr. Tatjana Vrščaj Vodošek. »Označevanje porekla mleka in mlečnih izdelkih ni zakonodajno predpisano, zato smo v Mercatorju naredili korak naprej,« zatrjuje dr. Vrščaj Vodošek. Z obiski mlekarn so se sami prepričali o sledljivosti porekla osnovne surovine mleka in tako lahko z največjo gotovostjo skupaj z mlekarji zagotavljajo, da so posebej označeni izdelki narejeni zares iz 100 % slovenskega mleka.
Zaradi povečanega povpraševanja kupcev sov Mercatorju k ponudbi Iz domačih krajev dodali tudi ponudbo 100 % slovenskega mleka in mlečnih izdelkov . Izdelke lahko kupci najdejo na posebej označenih policah v Mercatorjevih trgovinah, kjer tudi sicer nudijo bogato izbiro mleka in mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev. Več na www.mercator.si