Makov praženec z grozdjem
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje: 10 minut
Sestavine: 250 g belega in rdečega grozdja (mešano) * 2 žlici limoninega soka * 1 žlica medu * 4 jajca * 2,5 dl mleka * 150 g moke * 30 g mletega maka * 1 vanilin sladkor * ščepec soli * 1 žlica sladkorja * 2 žlici masla * sladkor v prahu za posipanje.
Priprava: Grozdne jagode osmukamo, oplaknemo in prepolovimo. Morebitne pečke odstranimo. Zmešamo med in 2 žlici limoninega soka ter pokapljamo grozdje. Premešamo. Ubijemo 4 jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake razžvrkljamo z mlekom. Posebej pomešamo moko, mleti mak in vanilin sladkor. Mešamo z metlico za stepanje in postopoma prilivamo mleko z rumenjaki, da dobimo gladko testo. Iz beljakov in ščepca soli stepemo sneg. V sneg vsipamo sladkor in stepamo še 10 minut. Sneg iz beljakov na rahlo zamešamo v pripravljeno testo. V dveh teflonskih ponvah (premer 20 cm) razgrejemo po 1 žlico masla, na maščobo zlijemo testo (v vsako ponev polovico) in pečemo na šibkem do zmernem ognju od 5 do 8 minut. Testo naj bo skoraj pečeno, na zgornji strani naj zakrkne. Z dvema lesenima lopatkama razrežemo vsako omleto na 4 dele, te pa obrnemo in pečemo še od 1 do 2 minuti. Natrgamo na kose in stresemo na pladenj. Posipamo s sladkorjem v prahu in obložimo z grozdjem.