Zgodbe

Stisnite si svoje!

Stane Mažgon
13. 3. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V hladno stiskanih rastlinskih oljih se skriva pravo naravno bogastvo, ugotavljajo strokovnjaki v sodobnih laboratorijih.

Snovi v njih so pomembne za delovanje našega telesa, številne imajo zdravilne učinke, kar lahko potrdijo tudi tisti, ki olja zaradi raznih težav uživajo po žličkah dlje časa. Uporabna so pri kuhanju in v kozmetiki, predvsem pa je najbolje, da jih poiščemo tam, kjer sveža pritečejo iz stiskalnice za semena.

Vse se je začelo z bučnim oljem. In to že davnega leta 1789, pravi Jožica Belšak iz Terbegovcev blizu Svetega Jurija ob Ščavnici. »Oljarno je imela že moja prababica. Razen krajše prekinitve med drugo svetovno vojno deluje vse do danes.« Oljarno je nasledila po svojih starših in tako sodi že v četrto generacijo oljarjev, dejavnost pa se razen manjše obnove prostorov in nekaj novih preš ni bistveno spremenila. »Prva leta so bila težavna. Ljudje so raje šli v trgovino in tam kupili cenejše olje, dokler se niso začeli zavedati, kaj kupujejo. Nalepka je tam res lepša, vse drugo pa …« pomenljivo pove Belšakova.

Ljudje želijo kakovost. V zadnjih letih se je oljarna usmerila v pridelovanje različnih hladno stiskanih rastlinskih olj, kupcev je vse več, po letu 2008 lahko normalno poslujejo. Na policah v njihovi trgovinici ob oljarni je mogoče najti več kot deset različnih hladno stiskanih olj: od takšnih za vsakdanjo uporabo v kuhinji, kakršno je bučno, do orehovega in konopljinega ali olja iz grozdnih pečk. Vsa so stiskana v manjših količinah, da so vedno sveža in ne izgubijo pomembnih sestavin. »Ljudje imajo raje kakovost. Sami vedo, koliko stanejo buče, in lahko si izračunajo, da za ceno iz trgovine ni mogoče pridelati čistega bučnega olja, torej kupujejo mešano s cenejšim oljem. Zavedanje o kakovosti se je povečalo.«

Petnajst kilogramov pečk za liter olja.»Ko sem prevzela oljarsko dejavnost, sem v tujini iskala stiskalnice za hladno olje. Naključje je hotelo, da sem v Nemčiji srečala gospoda in mi je odstopil stiskalnico, da bi jo preizkusila. Priložena je bila tabela za različna semena, a ta seveda niso ustrezala našim pridelkom. Tako je bilo treba za vsako mletje pridobiti izkušnje.« Belšakova je vzela razširitev izbora hladno stiskanih olj za izziv. Po bučnem in sončničnem olju, katerih pridelavo so že obvladali, so poskusili stiskati olja iz grozdnih pečk, orehov, maka, konoplje, sezama in drugih semen. Za pridobivanje olja iz grozdnih pečk se je povezala z vinarji, ti so pečke po stiskanju grozdja zavrgli, v oljarni pa so jih lahko uporabili. A tudi to ni bilo preprosto. Pečke so različno trde in velike, temperatura pri stiskanju ne sme presegati meje, ko bi se organske snovi uničile. Poleg tega pečke raznih sort vsebujejo različno količino olja.

Vsak lahko pridela svoje olje. Stiskanje olja iz različnih sort grozdja je svojevrsten eksperiment. Količina olja iz pečk rumenega muškata  je drugačna kot iz sauvignona ali laškega rizlinga. Ena vrsta daje skoraj enkrat več olja kot druga. Sproti ugotavljajo, koliko olja bo priteklo iz stiskalnice. Za liter olja potrebujejo tudi petnajst kilogramov pečk, marsikaj pa je odvisno od vlage, letine in skladiščenja. Še ena prednost za vse, ki jih zanimajo hladno stiskana olja: »K nam lahko po dogovoru vsakdo prinese svoj pridelek. Občutek, da imaš olje iz svojih pridelkov, na primer orehov, buč ali lešnikov, za katere veš, kako in kdaj so bili pridelani, je mnogo boljši kot pri nakupu v trgovinah, kjer je izvor olja neznan,« pravi Belšakova.

Od pogostih do redkih in posebnih olj

Za vsa hladno stiskana olja velja, da so bogata z vitamini in minerali, nenasičenimi maščobnimi kislinami in snovmi, ki jih primanjkuje v običajni prehrani. Zato je takšna olja priporočljivo uživati po žličkah kot dodatek k prehrani.

Seznam hladno stiskanih olj je dolg in raznovrsten. V oljarni Belšak premorejo bučno, sončnično, orehovo, konopljino, lešnikovo, mandljevo, makovo, sojino, laneno, sezamovo, olje iz grozdnih pečk in olje iz oljne repice. Poskusili so pridelati tudi že olje iz bukovega žira. Po okusu je še najbolj podobno orehovemu. V prodaji ga nimajo, a bi vam ga stisnili, če bi se potrudili in jeseni v gozdu nabrali nekaj vreč bukovega žira. Olja ne bo veliko, bo pa zelo posebno in dragoceno.

Popestritev hrane, bogastvo okusa

Hladno stiskana olja ohranijo vonj, okus in vse sestavine, če jih ne segrevamo. Zato jih je priporočljivo uporabiti kot začimbo za jedi, ko jih že postrežemo.

Sezamovo olje je pomemben dodatek jedem v vzhodnjaški kuhinji, a enako primerno je za pripravo domačih jedi. Ima močan okus, zato ga dodajamo po kapljicah v solate, marinade, k hladnim jedem, pa tudi v sladice.

Lešnikovo olje ima poln okus, podoben orehovemu, in je prav tako primerno za pripravo hladnih jedi.

Makovo olje ima gladek in prefinjen okus, zelo primerno je za dodatek k testeninam in krompirju, z njim lahko zamenjamo maslo v pireju.

Z orehovim oljem lahko pripravimo solate, pokapljamo ribo ali surovo dodajamo juham in enolončnicam, zelenjavi, pečenemu ali kuhanemu krompirju, pa tudi sladicam, saj ohranja okus po orehih. Ker ima veliko nenasičenih maščobnih kislin, priporočajo uživanje olja po žličkah za izboljšanje možganskih funkcij, pri nespečnosti, hujšanju, za čiščenje telesa ter pri boleznih srca in ožilja. Predvsem pa blagodejno učinkuje na kožo. Med kislinami na koži in oljem se sproži reakcija, ki koži daje vlažnost, mehkobo in  jo hladi, koža se hitreje obnavlja. Z oljem se lahko namažemo po obrazu, komolcih in stopalih. Primerno je za nego lasišča. Orehovo olje je odlično za sončenje, ker ščiti povrhnjico kože, jo pomaga obnavljati in jo hladi.

Olja iz grozdnih pečk se nekoliko razlikujejo glede na sorto grozdja, iz katere so bila iztisnjena, za vse pa velja, da imajo veliko nenasičenih maščobnih kislin, veliko mineralov in vitamina E, ki krepi imunski sistem ter preprečuje staranje oziroma učinkuje kot antioksidant. Veliko dragih kozmetičnih pripravkov, od krem do čistilnih olj, vsebuje olje iz grozdnih pečk, ker pospeši delovanje kapilar, vpliva na vlažnost in obnavljanje kožnih celic. Rafinirano olje iz grozdnih pečk bi bilo zelo primerno za kuhanje in pečenje,  saj prenese zelo visoke temperature, a ga je priporočljiveje uporabljati hladno ter z vsem bogastvom mineralov in vitaminov. Z njim lahko pripravimo solate, perutnino in ribe, odlično se dopolnjuje s siri.

Laneno olje je eden izmed najbogatejših rastlinskih virov maščobnih kislin omega 3, saj jih vsebuje skoraj 60 odstotkov, poleg tega vsebuje približno 15 odstotkov maščobnih kislin omega 6 oziroma linolno in linolinsko kislino, ki jo telo potrebuje za delovanje imunskega sistema. Ima blagodejno odvajalni učinek in pomirja prebavo, vpliva na kožo ter deluje pomirjevalno. Priporočljivo  ga je uživati po žličkah pred obroki, skupaj s kosmiči, jogurtom ali drugo hrano.

Mandljevo olje je bledo rumene barve, ima nekoliko sladek  vonj in številne blažilne učinke predvsem pri negi kože.  Bogato je z vitamini A, B in E. Uporabiti ga je mogoče za nego vseh vrst kože, tudi za nego dojenčkov in nosečniškega trebuha. Kožo mehča in preprečuje njeno izsuševanje. Primerno je še za nego las in kože okrog oči, saj preprečuje nastajanje gub. Uporabljajo ga tudi v prehrani, saj uravnava prebavo, je primerno za diabetike in po kapljicah ali žličkah tudi za otroke.

Estrada

liffe 1
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov