NAMIG
Germknödel vam bodo z veseljem postregli na avstrijskih novoletnih stojnicah in smučiščih.
Sestavine za 8 velikih cmokov
Za cmoke:
- 400 g navadne moke
- 200 ml mlačnega mleka
- 42 g svežega kvasa
- 30 g sladkorja + 1 žlica sladkorja za vzhajanje
- 2 jajci
- 50 g stopljenega masla
- ščepec soli
Za nadev:
- marmelada (najbolje slivova) in po potrebi naribani medenjaki za zgostitev
- Za omako in dekoracijo:
- 750 ml mleka
- 100 g sladkorja,
- 1 vrečka (38 g) vaniljevega pudinga
- 1 vaniljev strok
- mlet mak
- sladkor v prahu
Priprava
1. V skledo stresite moko in naredite jamico. V jamico vlijte malo mlačnega mleka in nadrobite kvas. Vmešajte malo moke, posujte z žlico sladkorja, pokrijte s krpo in pustite vzhajati nekaj minut. Nato kvašen pripravek zmešajte z vso moko v skledi, preostalim mlekom, sladkorjem, jajci, stopljenim maslom in ščepcem soli, da dobite mehko, nelepljivo testo. Pustite ga vzhajati na toplem vsaj 30 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.
2. Testo razdelite na osem delov. Vsakega posebej oblikujte v kroglico, jo razvaljajte in v sredino vsakega kroga z žlico položite malo nadeva. Zavijte cmoke in jih položite na peki papir. Pustite jih nekaj minut vzhajati pod kuhinjsko brisačo.
3. V posodo nalijte vodo in jo zavrite. Nad posodo dajte lonec s cmoki (tisti z luknjami, da se bodo cmoki skuhali na pari), pokrijte in segrevajte približno 12 minut. Med tem časom pripravite preliv. V ponev vlijte mleko, dodajte sladkor, vaniljev puding in sredico vaniljevega stroka. Zavrite in med nenehnim mešanjem kuhajte približno 3 minute, da se krema zgosti. Na vročo vaniljevo omako položite cmoke in jih potresite z makom, pomešanim s sladkorjem.
![](http://cdn.kme.si/public/images-cache/768xX/2024/11/24/192a8f56128b3ecaefb06f1e2ed7295b/6742fb679c797/192a8f56128b3ecaefb06f1e2ed7295b.jpeg)