Nasveti

Nepozabni okusi s kmečke mize

Lara Jelen
1. 11. 2024, 06.30
Deli članek:

Julius Roberts navdušuje ljubitelje dobre hrane ...

ELENA HEATHERWICK
Pissaladiere

Britanec Julius Roberts je prava senzacija na družbenih omrežjih TikTok in Instagram, kjer navdušuje s svojimi neverjetnimi posnetki narave in preprostimi kulinaričnimi mojstrovinami, ob katerih se cedijo sline. Pričakovati je bilo, da bo takšen učinek imela tudi njegova prva kuharska knjiga Kmečka miza (v slovenščini je izšla pri založbi Mladinska knjiga), kjer poetično in slikovito opisuje življenje na majhni kmetiji, kamor se je preselil iz mesta, da bi se povezal z naravo in si sam prideloval hrano. V njej je zbral recepte iz prvih treh let takšnega prerojenega bivanja.

»Preprosta hrana, ki izvira iz ljubezni do zemlje, na kateri je zrasla, in letnih časov, ki jo usmerjajo. Nekaj dobrot na krožniku, skuhanih z raskavimi rokami med goro opravkov. Jedi, na hitro zmetane skupaj, medtem ko kozlički plezajo po mizi, in skodele vroče juhe, ki jo pojemo s kolen med okopavanjem vrta. Pisane solate, v katerih pojejo poletni okusi, in skromni obroki, skuhani v mirnejših zimskih dneh, ko lahko uživamo v prizemljenosti pripravljanja jedi in radostnem plesu sestavin v loncu.

Začelo se je s štirimi prašiči ... Snapom, Cracklom, Popom in Albyjem. Po kakšnem letu dela v londonski restavraciji Noble Rot sem počasi spoznaval, da gostinsko življenje mogoče ni zame. Všeč so mi bili učenje, tovarištvo in vznemirjenje, ki spada zraven, toda dolgi delovniki, pomanjkanje spanja in stres se dolgoročno niso zdeli zdržni,« v knjigi svojo odločitev za spremembo pojasni Julius Roberts. In kaj dobrega se v tem letnem času kuha na njegovi kmetiji? Iz knjige smo izbrali tri omamno dobre recepte.

Pissaladiere

»To je izjemno uporaben recept, ki se ga splača imeti v rokavu. Čeprav je ta provansalska čebulna pita z inčuni precej dobro znana, se domači kuharji ne spomnijo nanjo dovolj pogosto,« meni avtor knjige.

NAMIG: Priprava je zelo preprosta, sploh če uporabite kupljeno listnato testo tako kot Julius Roberts.

Sestavine

  • 10 velikih rjavih čebul
  • 50 g masla
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 zvitek razvaljanega listnatega testa
  • 3 pločevinke (150 g) inčunov
  • 1 kozarec izkoščičenih oliv kalamata (160 g odcejenih)
  • 1 jajce
  • prgišče svežih timijanovih lističev

Priprava

1. Čebulo na tanko narežemo. V veliki kozici z debelim dnom segrejemo maslo in olivno olje.

2. Ko se maslo stopi, dodamo čebulo s kancem vode in velikim ščepom soli. Na zmernem ognju jo dušimo približno 30 minut, da postane čudovito sladka in mehka – paziti moramo samo, da jo redno mešamo, da se nam ne prismodi. Ko je gotova, jo odstavimo in pustimo, da se ohladi (to lahko naredimo že dan prej).

3. Pečico segrejemo na 200 stopinj z ventilacijo.

4. Testo razvijemo na kosu papirja za peko in ga postavimo na pekač. Za dva prsta stran od roba vsake stranice z ostrim nožem zarežemo črto, da nastane okvir, pri čemer pazimo, da testa ne prerežemo do konca. Zareze bodo omogočile, da bodo plasti testa na zunanjem robu lahko narasle nad nadev in ustvarile hrustljavo skorjo.
5. Čebulo razporedimo po testu znotraj okvirja vse do zarezanih črt in pazimo, da ne gremo čez. Po čebuli v diagonalnih črtah naložimo inčune, da nastane karirasta mreža. Olive oplaknemo, otresemo do suhega in na sredo vsakega kara položimo eno. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo rob testa. Pečemo približno 30 minut, da se robovi testa napihnejo in zlato porjavijo.
6. Vzamemo iz pečice, potresemo s timijanom in še toplo postrežemo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 29. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

jasna-jutri-1
Z Jasno in glasno!

Aleksander Pozvek: »Raay je kot avto - strošek, bit pa mora!«

Eminem
Stara 69 let

Umrla je Debbie Nelson, mama raperja Eminema

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Zanimivosti

odeja, dišeča odeja, sproščanje
Osvežitev doma

S temi nasveti boste pregnali neprijeten vonj z odeje in pregrinjala

2024_11_21_LFT_GM108_Malt_WEB_120-1024x683
Zanimivosti

Slovenske železnice prejele prestižno nagrado ETC, Rail Tourism Awards 2024

jezus
Kristijani ali judi?

Kdo so mesijanski judje, pripadniki vsega pol stoletja starega gibanja

dunaj, slovenske-železnice, praznična-mesta
Zanimivosti

Najlepši praznični izleti z vlakom

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice