Nasveti

Preženi smrt, vrni me v življenje!

Vesna Meško
24. 10. 2024, 04.00
Deli članek:

Stala je ob kuhinjskem pultu in pripravljala kosilo. Nenadoma pa se je zgrudila in negibna obležala na tleh. Ni dihala. Utripa ni bilo zaznati. Panika, strah, groza. Le korak od življenja do smrti. Se lahko v nekaj trenutkih končajo vse sanje, načrti? Nikakor! Ko se srce nenadoma ustavi, zgodba ni končana. Vsak izmed nas lahko prepreči tragedijo, če le nemudoma ukrepa. V Sloveniji doživijo srčni zastoj vsaj štiri osebe na dan. Zgrudijo se nepričakovano, najpogosteje v domačem okolju. Ti, prav ti, ki prebiraš te vrstice, si lahko junak, ki bo nekoč rešil življenje. Sorodniku, prijatelju, sodelavcu ali popolnemu neznancu.

Shutterstock
Šola prve pomoči: koristni nasveti za oživljanje

Poglejte, prosim, svoje dlani. Ni pomembno, ali so velike in močne. Kakršnekoli že so, te roke lahko rešijo življenje, se zavedate tega? Ne potrebujete supermoči, hitro ukrepanje in pritiskanje na prsni koš do prihoda reševalcev sta ključna, saj za kar trikrat izboljšajta možnost preživetja. V želji, da bi vsak izmed nas znal ukrepati, so se pretekli teden ob svetovnem dnevu oživljanja po Sloveniji ponovno odvile številne delavnice prikazov oživljanja ob srčnem zastoju.

Slovenija oživlja

Tradicionalna oktobrska akcija Slovenija oživlja! vsako leto poteka v organizaciji Slovenskega reanimacijskega sveta (SloRS), Zveze študentov medicine Slovenije in Rdečega križa Slovenije, skupaj z njihovimi območnimi združenji in Sekcijo reševalcev v zdravstvu. Pri predstavitvah oživljanja sodelujejo tudi številne partnerske organizacije.

Zdravstveni reševalec in inštruktor v Šoli prve pomoči Nejc Petrinčič pri delu na terenu vsak dan krmari med življenjem in smrtjo, zato je vedno znova hvaležen za zgodbe s srečnim koncem. Predstavil nam je tudi manj znane podrobnosti oživljanja ter nam zaupal tri izkušnje, ki pripovedujejo o tem, kako lahko temeljni postopek oživljanja spremeni tok dogodkov in prepreči tragedijo.

Osebni arhiv

***

Šok med družinsko večerjo

Med večerjo se je v krogu domačih zgrudil mlajši moški. Svojci so klicali 112 in po navodilih začeli s stisi prsnega koša. Do prihoda reševalnega vozila je minilo približno 15 minut, saj je bila lokacija zelo oddaljena. Ob prihodu so oživljanje prevzeli reševalci in po približno  40 minutah naprednih postopkov oživljanja zaznali znake življenja. Moški je bil prepeljan v ustrezno nadaljnjo obravnavo in tam so mu s posegi ter zdravljenjem omogočili, da je kakovost njegovega življenja še vedno na zelo zadovoljivi ravni.

Svojci so s svojim ravnanjem omogočili, da smo lahko osebo oživili!

***

Hitra akcija ob cesti

Vozniku avtomobila je med vožnjo postalo slabo. Ustavil je ob cesti in naključni mimoidoči so ga izvlekli iz vozila. Ker je medtem prenehal kazati znake življenja, so poklicali številko 112 in začeli izvajati temeljne postopke oživljanja. Aktivirani so bili prvi posredovalci in k moškemu  prispeli pred reševalnim vozilom. Ob prihodu ekipe NMP je imel še vedno srčni zastoj, a so mu zahvaljujoč hitremu ukrepanju prisotnih uspeli znova zagnati srce, nato so ga prepeljali v nadaljnjo obravnavo.

Pomembno se je odzvati na dogajanje okoli sebe, pristopiti in pomagati po svojih najboljših močeh. Sistem prvih posredovalcev učinkovito skrajšuje čas prihoda oseb, ki so vešče kakovostnih začetnih postopkov oživljanja in s seboj prinašajo aparat AED.

Profimedia
Ob srčnem zastoju srce neha črpati kri po telesu. Človek se zgrudi, izgubi zavest in neha dihati.

***

Med zdravniškim pregledom se mu je ustavilo srce

Starejši bolnik je poiskal pomoč v dežurni ambulanti, povedal je, da ga boli v trebuhu in stiska za prsnico. Nemudoma so ga pregledali in izvedli ustrezne diagnostične posege, med njimi pa je izgubil zavest in nehal dihati. Takoj so začeli s stisi prsnega koša in prej kot v minuti izvedli prvo defibrilacijo. Nekaj sekund po njej je odprl oči in govoril naprej, ne da bi se zavedal, da se mu je vmes ustavilo srce.

Hitro ukrepanje je odločilnega pomena!

***

Kdaj lahko ukrepamo in kdaj je prepozno?  Kakšni so vzroki za zastoj srca? Kako to, da se lahko opozorilni znaki pojavijo že mesec pred zastojem? In kaj storiti, ko smo sami, brez pomoči? Vse to in še več vas čaka v nadaljevanju v reviji Jana, št. 43, 22. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

ron ely
Star 86 let

Umrl igralec Tarzana Ron Ely

gojmir lesnjak 2
V vlogi očeta in sina

Večna prijatelja Gojmir Lešnjak-Gojc in Jaša Jamnik

roman polanski
Opustitev obrekovanja

Polanski sklenil poravnavo v primeru domnevnega spolnega napada leta 1973

miki vlahovic
Po Marku tudi Tia

Miki Vlahovič v praznem gnezdu: Slovo boli

nina donelli otrok (9)
Naraščaj

Vesela nosečnica Nina Donelli razkrila spol otroka, ki ga pričakujeta z Maticem

britney
Sologamija

Britney Spears se je poročila že četrtič – tokrat ne z moškim

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov